trio
trio

Frykter mindre penger og mer spillegalskap uten spillmonopol

Den nye regjeringen vil åpne for utenlandske spillselskaper. Det skaper sterke reaksjoner.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye blåblå regjeringen ønsker å se på muligheten for å få på plass en lisensordning for utenlandske spillselskaper i Norge. Det kom frem mandag da Høyre og Fremskrittspartiet la frem sin regjeringsplattform.

Partiene ønsker i første omgang en utredning for å få kartlagt hvilke konsekvenser dette kan få. Det kan likevel være første steg mot en ordning der utenlandske spillselskaper kan operere lovlig i Norge.

Se reportasje om saken i videovinduet øverst!

– Pengene til idretten må øke
Norges Idrettsforbund har lenge vært klare på at de ønsker å beholde dagens ordning der Norsk Tipping har monopol.

– Regjeringsplattformen understøtter flere av norsk idretts viktigste saker, men inneholder også en del uavklarte spørsmål. Vi har store forventninger, fastslår Idrettspresident Børre Rognlien i en pressemelding.

– Norsk idrett ga avkall på flere milliarder kroner i automatinntekter for få år siden fordi vi sterkt støtter en ansvarlig og verdibasert spillpolitikk. Nå opplever vi flere forslag som muliggjør en svekkelse av denne politikken, og vi må se an hva slags konsekvenser disse forslagene vil få for norsk idretts verdigrunnlag og finansiering, fortsetter Rognlien.

Overfor tv2.no utdyper Rognlien sin bekymring.

– Det er vanskelig å forstå hva som menes med dette. Hva vil det innebære? Hvordan vil det virke inn på omsetningen til Norsk Tipping, og hvordan vil hensynet til spillegalskap bli ivaretatt? Vi er ikke negative til enhver pris, men vi er opptatt av at pengene til idretten skal øke og ikke minske, sier han.

Les også: Zuccarello fristilt fra omstridt sponsorkontrakt

Myhre: – Viktig med utredning
Tidligere landslagskeeper Thomas Myhre jobber nå for det utenlandske spillselskapet Betsson. Han er ikke overraskende glad for at den nye regjeringen vil åpne for debatt.

– Det er viktig at det blir en utredning, og at vi får muligheten til å komme til forhandlingsbordet. Jeg har ikke noe fasitsvar på hva som er den beste løsningen for Norge. Men la oss i hvert fall snakke om det, og ikke bare holde oss til den gammeldagse metoden med monopolet, sa han i en debatt på TV 2 Sport tirsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande er på sin side negativ til utredningen. Han ser spesielt på faren for økt spillegalskap som følge av flere utenlandske spillselskap på det norske markedet.

– Jeg synes idretten stiller mange relevante spørsmål, for det er mye usikkerhet knyttet til dette. Hvilke konsekvenser vil norsk idrett oppleve? Og hvis man vanner ut systemet, så er jeg redd for at vi kan få et større problem med spillegalskap. Det er viktig å ha et godt arbeid mot dette, sa han på TV 2 Sport.

Les også: Riise signerte avtale med utenlandsk bettingselskap

– Vi tar spillegalskap på alvor
Myhre fnyser av påstanden om at det vil bli mer spillegalskap hvis hans egen arbeidsgiver – og flere andre utenlandske spillselskap – vil få innpass på det norske markedet.

– Det er en håpløs brannfakkel som blir kastet ut hver gang. Vi kommer selvsagt til å ta dette på like stor alvor som Norsk Tipping gjør. Det er seriøse aktører det er snakk om her. Retningslinjene må uansett settes av regjeringen, sier han.

Myhre påpeker at også de utenlandske spillselskapene vil kunne bidra med penger til norsk idrett, slik Norsk Tipping gjør.

– Som et utenlandsk spillselskap møtes vi ofte med stengte dører og nedverdigende argumenter i Norge. For mitt vedkommende, som tidligere toppidrettsutøver, som er det viktig at det genereres mer penger til norsk idrett. Hvis grensene åpnes opp for utenlandske selskaper, så betyr ikke det at alle vil kun mele til sin egen kake. Alle må følge norske regler, og vi vil være villig til å bidra til felleskassen til norsk breddeidrett. Jeg ser ikke problemstillingen rundt dette. Jeg ser større problemer rundt dagens monopolordning, sier den tidligere toppkeeperen.

Og får støtte fra kollega Peter Alling i Unibet.

– Vi har lisenser i de fleste europeiske land. Vi har mye kompetanse og erfaring som vi kan bidra med, sa han på TV 2 Sport.

– Må ta hensyn til idretten
Stokkan-Grande mener uansett det beste er å beholde dagens ordning også i fremtiden.

– Den beste måten vi sikrer at idretten får penger på er en ansvarlig spillpolitikk. Hvis utenlandske selskap får slippe til, så vil de selvsagt tjene penger. Da står vi igjen med enten mindre penger til idretten, eller så må folk begynne å spille enda mer. Det er riktig og viktig at vi holder på dagens ordning, sier han.

– Jeg forstår at de utenlandske selskapene vil inn på det norske markedet og bli godkjent. Det er mye penger i spill her. Men vi må ta hensyn til norsk idrett, og sikre oss hvordan den skal få inntekter. Det gjør vi gjennom Norsk Tipping og en ansvarlig spillpolitikk, sier Stokkan-Grande.

Ap-politikeren frykter uansett ikke at en utredning vil føre til lovendring.

– Jeg er glad for at det foreløpig er snakk om en utredning. Men jeg er samtidig sikker på at et flertall på Stortinget vil være skeptiske, sier han.