IKKE GODE NYHETER for nestleder Per Sandberg og leder Siv Jensen i Frp. (Foto: Holm, Morten)
IKKE GODE NYHETER for nestleder Per Sandberg og leder Siv Jensen i Frp. (Foto: Holm, Morten)

Velgerne flykter fra Frp

Allerede før Fremskrittspartiet går inn i regjering snur flere velgere ryggen til partiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En måned etter valget viser den første målingen TNS Gallup har laget for TV 2 at Fremskrittspartiet går mest tilbake.

Kvinner svikter Frp

Samme dag som de to borgerlige partiene presenterer sin regjeringserklæring får Fremskrittspartiet en nesestyver av velgerne. Den første TV 2-gallupen etter valget viser 13,3 prosent, som betyr en tilbakegang på hele 3,0 prosentpoeng på bare fire uker.

– Jeg tror ikke nødvendigvis de snur ryggen til oss, nå får vi først la det gå ei viss tid, sier Harald Tom Nesvik som er fungerende parlamentarisk leder i Frp.

Bakgrunnstallene viser at det i størst grad er kvinner som snur ryggen til Fremskrittspartiet, som gjør det svakere enn før valget blant eldre velgere.

– Bekymrer det deg at dere går tilbake allerede før dere går inn i regjering?

– Det er mange som er spent nå, mange er usikre og det eneste som har vært sikkert etter valget er at det har vært lite politisk diskusjon, sier Nesvik, som tror pilene vil peke oppover igjen når folk får se hva Frp planlegger å gjøre når de kommer i regjering.

Følg TV 2s direktesenter fra pressekonferansen om regjeringsplanene her

Fortsatt borgerlig flertall

Mens Fremskrittspartiet går tilbake går Høyre svakt frem med 0,5 prosentpoeng til 27,3 prosent.

91 prosent av velgerne som stemte på Høyre for en måned siden er lojale. Høyre er størst blant de yngste velgerne.

Et valg i dag ville gitt de to partiene som er i ferd med å danne regjering fem færre mandater enn de fikk i september, mens de rødgrønne ville fått fire ekstra – fortsatt er det klart borgerlig flertall.

Sjekk hvem som er inne i ditt fylke på denne målingen

Ap mest frem

Arbeiderpartiet går mest frem fra stortingsvalget med 2,6 prosentpoeng til 33,4 prosent. Bare en gang i valgkampen hadde partiet like høy oppslutning.

Bakgrunnstallene viser at 94 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet sier de ville gjort det samme i dag.

I motsetning til før valget henter nå Ap flere velgere som stemte Høyre i 2013 enn det er velgere som går motsatt vei. Partiet henter også en del velgere fra SV, Senterpartiet og Venstre, mens en del velgere som ikke stemte sier de i dag ville ha stemt Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet er størst både blant menn og kvinner, men har klart høyere oppslutning blant kvinnene.

Fjerde størst

Venstre går frem med 0,9 prosent til 6,1 og er dermed fjerde største parti. Det ville gitt et ekstra mandat på Stortinget sammenlignet med valget.

Partiet har klart høyere oppslutning blant velgere under 45 år enn blant de eldre velgerne.

Kristelig Folkeparti står på stedet hvil fra valgresultatet med 5,6 prosent.

To nær sperregrensen

SV som berget seg over sperregrensen valgnatten går frem med 0,3 prosentpoeng til 4,4. Partiet mister allerede en del av sine velgere til Arbeiderpartiet, men henter igjen en del velgere som stemte på De Grønne. Dette kan tyde på at noen av velgerne har stemt taktisk.

Senterpartiet faller derimot med 1,4 prosentpoeng og er med 4,1 prosent bare en hårsbredd over sperregrensen på fire prosent som avgjør hvem som får være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene.

Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet har de minst trofaste velgerne av stortingspartiene, og hver sjette velger som stemte Sp har satt seg på gjerdet etter valget.

Miljøpartiet De Grønne som kom inn på Stortinget for første gang, biter seg fast på 2,9 prosent (+ 0,1) og beholder dermed et mandat fra Oslo.

Partiet De kristne får 0,6, Piratpartiet 0,4, Demokratene 0,2, Pensjonistpartiet 0,2 og Kystpartiet 0,2

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 969 personer i tidsrommet 30. september–4. oktober. 85,1 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng.