BODDE I NORGE: Her er den 28 år gamle al-Shabaab-toppen avbildet mens han deltok på en festival da han bodde i Norge.
BODDE I NORGE: Her er den 28 år gamle al-Shabaab-toppen avbildet mens han deltok på en festival da han bodde i Norge.

Slik havnet Ikrimah (28) på USAs drapsliste

Den terrortrente norsksomalieren (28) har et dusin dekknavn.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen, Andreas H. Lunde og Bent Skjærstad

TV 2 avslørte mandag at målet for Navy Seal-aksjonen i Baraawe sør for Mogadishu i helgen, var en norsksomalier som har en sentral rolle i terrorgruppen al-Shabaab.

Ikrimah al-Muhajir, som er blant et dusin av dekknavnene mannen bruker, er 28 år gammel. For å unngå at han blir kjent igjen, har han ved flere anledninger de siste årene endret på utseendet ved for eksempel å la håret gro langt og gro en Saddam Hussein-lignende bart.

– Har norske papirer

Han kom til Norge og søkte asyl i 2004. I 2006 ble han ifølge TV 2s opplysninger registrert bosatt i Norge, og han sto i en lengre periode registrert uten fast bopel.

– Denne mannen er bombemann for al-Shabaab, sier den tidligere islamisten Morten Storm, som personlig har møtt Ikrimah.

– Hans bakgrunn og opprinnelse er somalisk, men han har norske papirer. Jeg møtte ham i Kenya, sier Storm.

Norsksomalieren forlot Norge i 20008, og slo seg ned i Kenya.

Før det var tatt stilling til asylsøknaden hans, forsvant han fra Norge i 2008, viser Folkeregisterets opplysninger om terrortoppen som USA jakter på. TV 2 har snakket med flere som har møtt 28-åringen mens han bodde i Norge, men ingen av dem kan imidlertid huske noe spesielt ved ham.

– Jeg husker ham godt av utseende, men husker dessverre ikke noe om ham, sier en som møtte ham da han bodde på asylmottaket.

BAKGRUNN: «Nordmann» jages av Obamas elitestyrker

Ifølge nyhetsbyrået AP og CNN skal norsksomalieren ha planlagt flere terrorangrep i Kenya de siste årene.

De viser til en rapport fra kenyansk etterretning som beskriver ham som arkitekten bak flere angrep som skulle utføres mot ledende politikere, parlamentsbygningen, militære styrker og FN-hovedkvarteret i Nairobi i slutten av 2011 og begynnelsen av 2012.

De omfattende terrorplanene skal ha vært godkjent av al-Qaida-ledere i Pakistan, men terroren ble avverget av kenyansk politi, heter det i rapporten som AP og CNN har fått tilgang til. Ifølge kenyansk etterretning skulle den britiske kvinnen Samantha Lewthwaite, også kalt «Den hvite enke» spille en nøkkelrolle i disse terroranslagene mot Kenya.

28-åringen pekes ut som den som sto bak et angrep i slutten av april mot Mandera-flyplassen i den nordøstlige delen av landet, heter det i rapporten.

Han kan også ha vært involvert i angrepet mot kjøpesenteret i Nairobi for to uker siden, men dette er ikke bekreftet.

Bodde på asylmottak

Etter å ha vært på et asylmottak på Østlandet, oppholdt han seg i Oslo-området, og hadde kontakt med andre personer i det somaliske miljøet.

To svensker, som på denne tiden hadde kontakter i Norge, dro senere på treningsleir i Somalia og fikk trening gjennom al-Shabaab.

Disse to har trolig har kommet inn via Ikrimah i perioden han bodde i Norge.

Denne svensksomalieren benektet ethvert kjennskap til Ikrimah, selv om politiets avlytting tydet på noe annet.

Omtalt i avlyttede samtaler

Telefonsamtaler som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo avlyttet vinteren 2009, tyder på at Ikrimah allerede da hadde en sentral rolle i arbeidet med å rekruttere og trene opp vestlige borgere som sluttet seg til al-Shabaab.

En av svensksomalierne som ble konfrontert med avlyttingsmaterialet i avhør, nektet for å kjenne til Ikrimah, selv om han hadde snakket om ham på telefonen, viser det svenske etterforskningsmaterialet som TV 2 er i besittelse av.

Etter å ha fått beskjed om å ta kontakt med «broren» Ikrimah ved ankomst i Kenya, svarte svensksomalieren dette i en samtale i februar 2009:

– Hvilken bror? Ja, bror Ikrimah, jeg forstår, står det i utskriften fra den avlyttede telefonsamtalen.

Avlyttingene avslørte at de to svensksomalierne sto i kontakt med flere som reiste fra Skandinavia til Somalia for å delta i jihad – hellig krig. En av samtalene med svensksomaliske «Ali», som også reiste til Somalia, dreide seg om flere martyrer, blant dem dansksomalieren som drepte 24 i et selvmordsangrep i Mogadishu i desember 2009.

Røpet kjennskap om «Den hvite enke» til dansk agent

I samme tidsrom sto den nå 28 år gamle Ikrimah også i kontakt med al-Qaida-toppen Anwar al-Awlaki i Jemen. Med den danske agenten Morten Storm som mellommann ble det sendt krypterte meldinger som viser at Ikrimah skulle trenes opp til å gjennomføre terrorangrep i Europa.

LES OGSÅ: Skulle utføre terror i Europa

- PRØV 007: Morten Storms føringsoffiser i PET forklarte under dusørutleveringen at CIA hadde vært kreative i kodevalget. Pengene skal han ha fått for sin deltakelse i jakten på Anwar al-Awlaki.

Mens Ikrimah bodde i den kenyanske hovedstaden Nairobi kom han i kontakt med gruppen som sto bak angrepene på de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998. Blant dem er terroristen Saleh Nabahan, som har jobbet sammen med norsksomalieren.

Og i en melding som Storm mottok fra Ikrimah i mars i fjor, varslet norsksomalieren om at sikkerhetsstyrkene i Kenya hadde trappet opp jakten på «Den hvite enke» Samantha Lewthwaite – uvitende om at Storm i realiteten jobbet for vestlige sikkerhetstjenester.

Flere utenlandske medier har navngitt 28-åringen som USA jakter på. Dette navnet er ikke identisk med det navnet han brukte mens han bodde i Norge.

LES OGSÅ: Interpol etterlyser «Den hvite enke»