Kesvaribhatti (Foto: TV 2)
Kesvaribhatti (Foto: TV 2)

Frp: – Vil ikke kaste bort skattepenger på å hjelpe Bhatti

Bhattis advokat sier norske myndigheter har plikt til å bistå islamisten.

Av Anne Mone Nordahl, Kristoffer Hovde Andersen og Nicklas Storeng Smelror

TV 2 avslørte søndag at islamisten Arfan Bhatti sitter fengslet i Pakistan. Bhatti er dømt til seks års fengsel, i henhold til såkalte FCR, Frontier Crimes Regulation, seksjon 40. Fra fengslet gjør Bhatti det klinkende klart at han ikke ønsker bistand fra norske myndigheter.

Budskapet blir tatt godt imot av Frp, som mener det er unødvendig å kaste bort skattepenger på islamisten.

Vil ikke kaste bort mer penger

frpkesvari (Foto: TV 2)
frpkesvari (Foto: TV 2)
– Jeg tenker at det er greit å vite hvor han er, men når han har valgt av fri vilje å reise ned til Pakistan, drive med de aktivitetene han driver med og uttrykker så klart og tydelig at han ikke ønsker bistand fra norske myndigheter, eller de vantro som han velger å kalle det, så er det heller ikke nødvendig å kaste bort mer av skattebetalernes penger og ressurser på ham, sier Frp-politiker Mazyar Keshvari til TV 2.

Den 7. januar i år ble Bhatti meldt savnet i Pakistan. Familien ba umiddelbart Utenriksdepartementet om hjelp.

– Vi har gjentatt ganger vært i kontakt med pakistanske myndigheter for å få en bekreftelse på om en eventuell arrestasjon men det har vi ikke fått. Det er det vi jobber med nå, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Kristin Enstad til TV 2.

Bhatti forsøker nå å anke dommen på seks år fengsel, men ønsker overhodet ikke hjelp fra norske myndigheter.

– Ifølge sharialoven kan jeg ikke motta hjelp fra de vantro. Derfor har jeg ikke verken ringt eller involvert dem, sier Arfan Bhatti fra fengslet.

Anklaget for Taliban-kontakt

Arfan Bhattis advokat, John Christian Elden, krever ikke svar på om hvilken innblanding norske myndigheter har hatt i saken, men er opptatt av at klienten blir fulgt opp - mot sin egen vilje.

– Norske myndigheter bør alltid følge med på hva som skjer med norske borgere i utlandet, og uansett hva de norske borgerne selv sier, de må passe på at rettsreglene blir overholdt, sier Elden til TV 2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

bhattielden (Foto: NTB scanpix)
bhattielden (Foto: NTB scanpix)

Han tilbakeviser at Bhatti har fått en dom i Pakistan, men at klienten derimot har blitt underkastet «de eldres råd», som deretter har kommet med forslag om seks års fengsel for Bhatti.

– Jeg er kjent med at han har fått et dokument fra en offiser i Pakistan, som har ilagt ham seks år i fengsel. Spørsmålet er ikke prøvet for noen domstol ennå, og han er ikke kjent med innholdet av disse anklagene og har ikke vært i retten, sier Elden og legger til:

– Det han er anklaget for er visstnok at han har snakket med en person som har tilknytning til Taliban-bevegelsen.

Ifølge Elden skal bakgrunnen for arrestasjonen blant annet være at norske myndigheter har informert pakistanske myndigheter om at Bhatti er en person de måtte holde utkikk etter.

For to uker siden ville den norske islamisten Ubaydullah Hussain selge et intervju med Arfan Bhatti til høystbydende. TV 2 takket nei.

Hør intervju med Elden her:

759341