Før. foto marie gjerver
Før. foto marie gjerver

Slik ble de kvisefrie

I flere år slet Klaudia og Martin med mye kviser. Her er produktene som forvandlet huden deres.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Linn Foyn Therkelsen

Butikkhyllene bugner av produkter som skal gjøre huden penere, og 17-åringene Klaudia Kowalewska og Martin André Eriksen synes det er vanskelig å finne noe som fungerer.

– Jeg har egentlig lyst til å slippe å gå med sminke og være litt mer naturlig. Men siden jeg har såpass mange kviser og merker etter kviser, kan jeg ikke det. For jeg føler meg ikke sikker. Jeg har veldig dårlig selvtillit, forteller Klaudia.

I håp om å bli kvitt problemet skal hun sammen med Martin testet de mest populære kvisekremene på markedet. Samtidig har «TV2 hjelper deg» sjekket om det er bevist at de fungerer.

Delte ansiktet i to

Martin og Klaudia viser frem flere av kvisekremene de har brukt siden de startet å få kviser på slutten av barneskolen.

– Man ser litt på reklamene på TV, og hører hva kompiser anbefaler. Men det er veldig vanskelig å velge, mener Martin.

– Jeg har prøvd veldig mange produkter som ikke har gitt særlig bra resultat, forteller Klaudia.

I tiden fremover skal de bruke et medisinsk produkt på den ene siden av ansiktet, og et kosmetikkprodukt på den andre siden. Overlege og kviseekspert Jon Anders Halvorsen undersøker huden deres før og etter testen for å se om det skjer en forbedring. Mens de vasker, renser og påfører krem i fire uker, har vi fått hjelp av Statens Legemiddelverk til å se på dokumentasjonen bak de fire produktene.

Ikke bevist at Clearasil fjerner kviser

Clearasil «Skin perfecting wash» og Garnier «3 in 1» selger best i dagligvarebutikker, mens Basiron og Epiduo er de mest populære på apoteket. Epiduo fås kun på resept. Vi har bedt de som selger produktene om bevis på at de fungerer, og tar med oss papirene til Statens legemiddelverk. Først ut er legemidlene Epiduo og Basiron.

– Her er det gjort langvarige pasientundersøkelser som viser at dette har en effekt. Det demper kvisene og kan forebygge kviser, forteller medisinsk direktør Steinar Madsen.

L’oreal Norge svarer at de av konkurransemessige årsaker ikke vil gi oss bevis på om «Garnier3in1» har effekt på kviser. Fra Clearasil derimot, har Madsen fått dokumentasjon.

– Dette er ikke egentlig for behandling av kviser, for de har ikke lov til å bruke den betegnelsen. Kviser er en sykdom, og det er bare legemidler det er lov å si at skal brukes mot sykdommer. Clearasil virker desinfiserende på huden, det gjør den. Spørsmålet er om det demper kviser, og den dokumentasjonen har jeg ikke sett, sier Madsen.

Dokumentasjonen viser altså at Epiduo og Basiron har god effekt på kviser, mens vi ikke har fått bevist at Clearasil eller Garnier forebygger eller fjerner kviser over tid.

Synlig forskjell

Etter fire uker møter vi Martin og Klaudia igjen for å se om huden deres er blitt bedre.

– Jeg ser egentlig ganske stor forskjell. Resultatet ble ganske bra på Martin, mener Klaudia.

– På Klaudia er det mye bedre på den siden hvor hun har brukt Epiduo enn på siden hvor hun har brukt Clearasil, sier Martin.

Klaudia og Martin sammen med lege Lege Jon Anders Halvorsen (Foto: Marie Gjerver)

Ungdommene drar tilbake til Rikshospitalet for å møte overlege Jon Anders Halvorsen. Han er ekspert på kviser, og skal vurdere resultatet. Halvorsen undersøker huden deres grundig, og sammenligner med bilder som ble tatt sist de var hos ham.

– Her er det merker som gradvis vil forsvinne. Mens her er det åtte nye kviser. Så det er jo forskjell, forskjell konkluderer han.

Etter fire uker ser altså både ungdommene og kviseeksperten større forbedring på siden av ansiktet hvor legemidlene er brukt, enn på siden hvor de har brukt kosmetikkproduktene.

– På kanten til uetisk

Vi viser hudlegen en reklamefilm for Clearasil der en ung jente påstår at huden blir «synlig renere hver dag». I Garniers reklame ser en ung blondine seg i speilet, mens hun sier «ujevnheter, hudormer, fet hud. Stopp! En enkel løsning til nydelig, renere hud».

– Jeg synes det er på kanten til å være uetisk av kosmetikkbransjen å markedsføre disse produktene ovenfor ungdom som om disse produktene er veldig effektivt mot akne.

Både Klaudia og Martin hadde hørt om Garnier og Clearasil, men ikke om Basiron eller Epiduo. De skulle ønske de hadde fått profesjonell hjelp tidligere.

– Om jeg hadde spurt om hjelp for lenge siden, så kanskje jeg ikke hadde stått her nå. Da kunne jeg kanskje følt meg bedre for lenge siden. Så jeg synes det er veldig dumt at jeg ventet så lenge med å få hjelp, sier Klaudia.

Tre måneder senere møter vi ungdommene igjen, og det er en tydelig forskjell. Begge to er kvitt kvisene. Martin har fortsatt å bruke Basiron, mens hudlegen har skrevet ut antibiotika til Klaudia. I tillegg har hun brukt Basiron.

– Egentlig betyr det veldig mye, for jeg har hatt problemer i fem år. Så det er en ganske stor forandring, og jeg føler meg bedre som person, forteller hun.

– Til og med på litt selvtilliten, så hjelper det. For det er deilig på alle måter å ikke tenke over at du har kviser, sier Martin.

Fjerner ikke kviser

Verken de som produserer Clearasil eller Garnier vil kommentere denne saken. Men de har bedt oss ta kontakt med Finn Rasmussen, som er daglig leder i kosmetikkleverandørenes forening. Han forteller at de to produktene begge er kosmetiske, og derfor ikke skal fjerne kviser.

– Kosmetiske produkter, som dette er, fjerner ikke kvisene dine. Produktene kan derimot bidra til å rengjøre og rense huden din.

Derfor mener han produktene kan vike forbyggende, mot utviklingen av kviser.

Men reklamen gir inntrykk av at de hjelper mot kviser – lyver reklamen?

– Nei, reklamen lyger ikke. Reklamen skal ikke, og påstår ikke, at produktene har en annen effekt enn det de har. Disse produktene rengjør huden din, de fjerner ikke kviser. Sliter du med kviser bør du kontakte legen, men kosmetiske produktene kan være et supplement, sier Rasmussen.

for og etter side med kosmetikk

martin før og etter