Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag ble OIemic Thommessen presentert som Høyres kandidat til vervet som ny stortingspresident.

– Det er selvfølgelig en stor ære og et veldig ansvar. Det er et verv jeg takker ja til med stor ydmykhet, sier Thommessen.

Første på 20 år

De borgerlige partiene har flertall på Stortinget og er etter det TV 2 forstår, enige om at Thommessen er kandidat til presidentvervet. Han etterfølger dermed Dag Terje Andersen (Ap) som har vært president de siste fire årene. Det formelle valget av den nye stortingspresidenten skjer tirsdag.

De siste 20 årene har Arbeiderpartiet hatt presidenten i Stortinget, som er landets høyest rangerte person etter kongehuset. Ikke siden Jo Benkow (1989 – 1993) har Høyre hatt presidenten i Stortinget.

Markert kulturpolitiker

Olemic Thommessen er utdannet jurist og drev egen advokatpraksis før han var leder for seremoniprogrammet til OL på Lillehammer i 1994. Han har også vært daglig leder for Vinterspillene på Lillehammer og operasjef ved Ringsakeroperaen.

Siden 2001 har Thommesen sittet på Stortinget der han har markert seg som kulturpolitisk talsmann for Høyre. Han var av mange spådd som kulturminister i Erna Solbergs regjering.

– Jeg har hatt veldig gode samtaler med Erna Solberg om dette. Personlig synes jeg det er spennende å åpne nye kapitler i det å arbeide politisk, sier Thommessen og legger til at mange av spørsmålene han har arbeidet med som kulturpolitisk talsmann henger sammen med oppgavene som stortingspresident.

– Det sivile samfunns rolle, frivilligheten og kulturlivet som en del av det store samfunnsmaskineriet, maktspørsmål, det er mange temaer der som naturlig peker frem mot det å jobbe med demokrati og menneskerettigheter. Jeg er veldig inspirert og positiv til de mulighetene som dette gir meg, sier Thommessen.

Han forteller at han brukte en snau uke på å tenke seg om før han sa ja til vervet som Stortingets øverste folkevalgte.

Arbeiderpartiet får den første visepresidenten i Stortinget, mens Fremskrittspartiet får andre visepresident. De tre siste plassene i presidentskapet går til Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

57-åringen har også har skrevet tre skuespill og stått selv på scenen som både skuespiller og musiker: