HunderMontasje
HunderMontasje

Disse hundene var nær døden – ble reddet av Caroline (28)

Se de sterke bilder som viser hvordan de alvorlig skadde hundene ble friske og norske.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Cathrine Eide

I 2006 startet Caroline Holtet (28) fra Ski på veterinærutdanning ved Szent Istvan-universitetet i Ungarn. Der engasjerte hun seg i flere organisasjoner, blant annet FAPF (Foundation of animal protection), som redder og hjelper dyr i ulevelige tilstander.

– Jeg har vært med å redde over 800 hunder siden 2007, sier Holtet til TV 2.

Nå har hun flyttet hjem til Norge hvor hun bor og jobber på Grünerløkka i Oslo. Med seg har 28-åringen tre hunder som hun har hjulpet fra helvete til hverdagslykke.

Se sterke bilder av hvordan Holtet reddet sine tre hunder lengre ned i saken.

– Sett hunder som er slått, stukket og banket

I løpet av årene Holtet studerte og arbeidet frivillig i Ungarn, har hun opplevd en kultur med skremmende holdninger til dyrehold.

Hun forteller at mange så på henne med skråblikk fordi hun hadde hunder som kjæledyr i sin egen leilighet.

– I Ungarn er det helt andre tilstander og holdninger rundt dyrehold enn vi ser i Norge. Mange har ikke hunder som kjæledyr, men som vakthunder eller til annet bruk. De blir ofte lenket ute og får ikke den maten, stellet, pleien eller kjærligheten de trenger og fortjener, sier 28-åringen og legger til:

– Jeg har også sett uverdige tilstander der hunder har blitt skadet, slått, stukket og banket skikkelig.

Hundene hun har reddet og tatt med hjem til Norge er Lucky (1,5) som er en blandingshund, Adam (2) som er en Puli, og Pirre (8) som er en Pumi. Alle er hannhunder.

Slått med øks i hodet

I mars 2013, ble FAPF og Holtet oppringt av en tipser som fortalte om en hardt skadet hund. Det var Lucky.

– Lucky ble funnet livløs i veikanten cirka to timers kjøretur fra Budapest. Han hadde store skader og et digert åpent sår på hodet, etter å ha blitt slått med en øks. I tillegg var han veldig tynn og utsultet, og hadde flere sår og arr på kroppen, forteller Holtet.

Lucky ble tatt med tilbake til veterinæruniversitetet i hovedstaden for behandling. Det viste seg at Lucky hadde et stort kraniebrudd etter økseslaget og hodet ikke kunne opereres.

– Skaden var så stor at det eneste vi kunne gjøre var å bandasjere og vente til det grodde.

Lucky tilbrakte én uke på sykehuset, og trengte en rekke behandlinger. Etter det tok 28-åringen ham med hjem til sin egen studentleilighet. Der tok hun vare på Lucky så lenge at hun ikke ønsket å oppgi ham til adopsjon.

Se hvordan Lucky ble en lykkelig hund (de sterkeste bildene er ikke vist):

(Saken fortsetter under bildene)

lucky5
Lucky2
lucky3
lucky8
lucky7
lucky9
lucky10
lucky11
lucky6

Spiddet på et gjerde

Nyttårsaften 2013 fikk organisasjonen en telefon om en hardt skadet hund som trengte umiddelbar hjelp.

– Adam hadde lenge vært lenket fast til et hundehus med en kjetting på 1,5 meter. Som en reaksjon på fyrverkeriet på nyttårsaften hoppet Adam opp på taket på hundehuset, for så å forsøke å hoppe over gjerdet. På toppen av gjerdet var det mange spyd, og kjettingen var ikke lang nok da Adam forsøkte å hoppe over. Det endte med at han ble spiddet i forbeinet og opp mot ryggen.

Adam ble hengende i gjerdet helt til Holtet kom for å reddet ham tidlig om morgenen 1. januar. Såret var 40 centimeter dypt og sprikende, og kunne ikke sys. I tillegg var Adam svært dårlig stelt og hadde store skader på resten av kroppen.

– Han trengte bandasjeskift i over to måneder. Pelsen var i ekstremt dårlig tilstand og vi måtte barbere hele kroppen hans. Adam trengte også en rekke behandlinger, inkludert væskebehandling for å holde ham i live.

I dag bor Adam hos en av Holtets venninner på Grünerløkka i Oslo, og har ingen varige mén etter den grufulle hendelsen.

Se bilder av Adams dramatiske livsforandring:

(Saken fortsetter under bildene)

adam5
adam6
adam4
adam3
adam1
adam7
adam2
adam8
adam9

Livløs og neglisjert

Pirre ble funnet i oktober 2010, og er den første hunden Holtet tok med hjem og beholdt.

– Da vi fant ham lå han helt livløs og hadde blitt fullstendig neglisjert. Hele pelsen var full av kraftige tover og han var veldig tynn.

Hunden hadde flåttsykdommen Babesia og trengte omfattende behandlinger. Pirre fikk blant annet en kur som gjorde at han ble slått ut i flere uker.

– Han lå på kjøkkengulvet mitt i over to uker, og han trengte mye pleie. Etter det orket jeg ikke tanken på å gi ham fra meg igjen, forteller 28-åringen.

Se bilder av Pirres forvandling her:

(Saken fortsetter under bildene)

puti1
Putti4
Putti6
Putti1
Putti8
Putti7
Putti2

– Økning av forsømming i Norge

Holtet er glad for at tilstandene i Ungarn og Norge er svært forskjellige, allikevel ser hun en økning av hunder som ikke blir tatt godt nok vare på.

– Det virker som det er en økning av forsømming i Norge. Det er jo ikke bevisst tortur slik som det er i mange andre land, men det er hunder som lider. Som veterinær ser jeg hunder med dårlige tenner og dårlig pelsstell. Det er også veldig mange understimulerte hunder i norske hjem, det kan komme av at mange ikke tenker på behovet til hunderasen de skaffer seg, lange arbeidsdager eller typiske helseproblemer for drømmerasen, forteller 28-åringen.

Det finnes også mange eksempler på hunder som til stadighet blir omplassert.

– Det er jo flere hundre hunder til omplassering på Finn.no til enhver tid. Å skaffe seg hund skal ikke være et impulsivt valg, men mange kjøper seg hund uten å tenke på at livet forandrer seg.

Holtet er allikevel glad for at det stort sett er friske og fornøyde hunder som besøker klinikken PetVett hun jobber på. Engasjementet hennes har ikke endret seg etter at hun flyttet hjem til Norge, for 28-åringen jobber fremdeles med å bedre hunders levevilkår på frivillig basis.

Hund