Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er ikke et amnesti for asylbarna. Dette bærer preg av at partiene har forsøkt å komme fram til et kompromiss for å få flest mulige seiere, men det kommer kun et begrenset antall barn til gode, sier rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Jon Ole Martinsen, til Stavanger Aftenblad.

Tolv år gamle Neda og familien hennes hadde vært i Norge i ti år da de fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor. I juni i år ble de hentet av Politiets utlendingsenhet og satt på et fly til Jordan.

– Det er vel rundt 20 land utenfor Schengen som Norge har en returavtale med, og i denne avtalen står det at de barna som skal få opphold, må komme fra land som en har en returavtale med. Det er ikke Jordan, det er ikke Libanon, for eksempel, og dermed vil ikke dette hjelpe for Neda og hennes familie, sier Martinsen, som er usikker på hvor mange barn den nye ordningen vil gjelde for.

– Jeg vet vi hadde en returavtale med Russland som er et land vi har en del barn fra. Denne ordningen vil og kunne hjelpe for irakere, der inngikk vi en returavtale i 2009. Det samme gjelder for Afghanistan der vi inngikk returavtale i 2005, sier NOAS-rådgiveren.

Les også: Les hele avtalen mellom de borgerlige partiene her

(©NTB)