Jente (15) raser etter frifinnelse i gjengvoldtektssak

– Samleiene kan nok ha skjedd mot henne vilje. Men det kalles ikke voldtekt dersom det ikke er utnyttelse av en hjelpeløs person, sier dommeren.

Av Asle Bentzen

Saken om den 15 år gamle jenta som anmeldte seks ukjente gutter for voldtekt vakte stor oppsikt i Sverige. I tingretten ble de funnet skyldig i gjengvoldtekten. Men da de anket saken til Hovsrätten, tilsvarende den norske lagmannsretten, ble de frifunnet.

Under ankesaken anvendte retten en gammel lovtekst, skriver den svenske avisen Aftonbladet. Hadde samleiene funnet sted noen måneder senere hadde de vært klassifisert som voldtekt på grunn av en lovendring i Sverige.

Befant seg alene med ukjente

Men ettersom den gamle lovteksten ble anvendt slo retten fast at det ikke var voldtekt. Dette på tross av at retten erkjenner at samleiene ikke ble gjennomført med den 15 år gamle jentas samtykke.

I retten ble det slått fast at jenta var på en fest i bydelen Tensta i Stockholm. Ut på kvelden befant og en overstadig kamerat seg der alene, sammen med seks gutter som hun ikke kjente fra før. Det er brakt på det rene i retten at guttene tok fra henne mobiltelefonen, tok av henne klærne og låste henne inne på et rom i boligen.

Jenta skal ifølge Aftonbladet ha sagt nei flere ganger, tatt på seg klærne og vært på vei til å gå sin vei, men de voldtektstiltalte guttene stoppet henne, kledte av henne og plasserte henne i sengen igjen. Én etter en hadde guttene sex med henne.

Les også: Sju gutter pågrepet for voldtekt i Stockholm

– Hvordan si enda mer nei?

Jenta forklarte at hun var svært redd, og at hun følte seg truet til å bli værende.

– Jeg var redd og jeg sa nei, men guttene hørte ikke på meg. Jeg er ganske liten, de er større enn meg og de var mange flere. Jeg fryktet at de skulle gjøre noe enda verre mot meg dersom jeg skrek etter hjelp. Jeg sa nei – hvordan skal man si nei slik at det blir enda mer nei? sier jenta i et intervju med Aftonbladet.

– Hva ville dommeren gjort i mitt sted? Stå opp og prøve å slå dem? Eller si nei, lukke øynene og vente på at det er over? sier hun med referanse til dommen fra Hovsrätten.

Nettopp begrunnelsen for frikjennelsen er det som provoserer både henne og familien. I dommen skriver dommeren at jentas nei og frykt for konsekvensene av å rope etter hjelp i seg selv ikke er nok til at dette kan kalles voldtekt. Hun var i en utsatt posisjon, men ikke i en hjelpeløs tilstand, mener retten.

– Hun kan meget vel ha sagt nei, men selv da er ikke dette automatisk voldtekt. Sex som man må mase seg til går ikke inn under voldtekt. Samleiene som fant sted kan meget vel ha skjedd uten hennes uttrykkelige samtykke, men hvis det ikke utnyttelse av et menneske i en hjelpeløs tilstand er det ikke voldtekt, sier dommer Sven Jönson ifølge Aftonbladet.

Vurderer høyesterett

Statsadvokatene Carolina From og Jenny Clemendtson er heller ikke tilfreds med utfallet i ankesaken, og vurderer å ta saken til Sveriges høyeste rettsinstans.

– Hun sier nei og gråter. Det faller på sin egen urimelighet at en 15-åring vil ha sex med seks ukjente menn i et låst rom. Hun er i deres makt ved at de ikke lar henne forlate rommet. Dette stemmer ikke med folk flests verdisystem, sier 15-åringens advokat Magnus Eriksson, som sier retten har glemt moralen når den har tolket loven.

– Hun hadde dødsangst, sier Eriksson.

Svensk lov ble endret fra 1. juli 2013. Mens det tidligere var krav til at et voldtektsoffer skal ha vært i en hjelpeløs tilstand, er det med den nye loven nok at offeret befant seg i en «særskilt utsatt situasjon». Skjerpingen av loven åpner for at flere vil bli dømt for voldtekt, skriver Aftonbladet.