RETTFERDIGHET: De spanske arbeiderne som varslet om elendige arbeidsforhold ved COOPs nye storlager i Norge, får etterbetalt tilsammen 3 millioner kroner.  (Foto: TV 2)
RETTFERDIGHET: De spanske arbeiderne som varslet om elendige arbeidsforhold ved COOPs nye storlager i Norge, får etterbetalt tilsammen 3 millioner kroner. (Foto: TV 2)

Spanjoler som varslet om Coop får nå full erstatning

Spanjolene varslet om uverdig arbeidsforhold på Coops byggeplass – nå betaler Coop ut 3 millioner kroner i kompensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Christian Steffensen

TV2 møter en gjeng spanske arbeidere på en kafe i byen Zaragoza. For et halvt år siden sto de fram og varslet om uverdige arbeidsforhold og lønninger ned mot 50 kroner timen ved Coops byggeplass utenfor Gardermoen. Nå får de full erstatning fra matgiganten.

– Det er rettferdighet, at vi får disse pengene, sier Ivan Gil.

– Vi forventet ikke å få dette, etter at vi fikk sparken, sier Jose Ramon Cayetano.

BAKGRUNN: Risikerer livet for 50 kroner timen

TV 2 møtte arbeiderne tilbake i Spania:

Utbetales 3 millioner kroner

Kort tid etter de sto fram på TV2 fikk spanjolene sparken av sin lokale arbeidsgiver i Spania. Nå utbetales til sammen 3 millioner kroner til arbeiderne.

BETALER: Coop har lovet de utenlandske arbeiderne flere hundre tusen kroner i etterlønn, etter TV 2 avslørte elendige arbeidsforhold ved kjedens nye storlager. (Foto: TV 2)
– Denne måneden er den siste jeg får arbeidsledighetstrygd. Så disse pengene er veldig kjærkomne for meg, sier Cesar Urtecho.

– Det er som en livredning. Inntil vi finner en ny jobb, hjelper det litt å få penger, sier Cayetano.

Coop betaler videre en ekstra sum til mannen som filmet hvordan arbeiderne klatret i stillaser uten sikring. Videoen gjorde at han har fått store problemer med sin lokale arbeidsgiver i Spania.

I tillegg har matgiganten til og med akseptert å dekke advokatkostnadene til Fellesforbundet, som bisto arbeiderne i saken.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på noe beløp, men det jeg kan si er at de åtte rørleggerne får en etterbetaling som Fellesforbundet og vi er enige om at er en fair etterbetaling, sier informasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

LES OGSÅ: Mistet jobben etter at de varslet om dårlige arbeidsforhold

Coop får skryt av arbeidsministeren

– Jeg er veldig glad for at Coop tar dette ansvaret. Juridisk sett har de ikke noe forpliktelser, men de har tatt et etisk ansvar, og det er veldig bra, sier Anniken Huitfeldt til TV2.

Fellesforbundet mener imidlertid at reglene må strammes til for å unngå liknende saker i fremtiden.

KORTVARIG GLEDE: Pengene kommer godt med for arbeiderne som er tilbake i Spania, uten jobb. (Foto: TV 2)
– Vi må har et regelverk, og Arbeidstilsynet må få de fulleste fullmakter til å gi kraftige bøter som svir, slik at sosial dumping ikke blir lønnsomt, sånn som det er faktisk i dag, sier Boye Ullmann i Fellesforbundet.

– Brød i dag, sult i morgen

Pengene som kommer hjelper, men det er en kortvarig trøst. Ingen av arbeiderne har klart å finne seg ny jobb.

– Penger er brød i dag, sult i morgen. Det viktige er å få en jobb, ikke almisser, sier Fran Almonte.

– Her i Spania er det ikke jobber, her er ingen fremtid, sier Cayetano.

Og til tross for erfaringene på Coops byggeplass, vil alle gjerne tilbake til Norge - dersom det finnes jobber.

– Ja, ja. Selvfølgelig. Vi reiser i morgen, med en gang. Eller i dag, hvis du vil, sier Almonte.