Hareide (Foto: Scanpix)
Hareide (Foto: Scanpix)

Hareide: – Svaret om regjering kommer på mandag

Regjeringssonderingene fortsetter mandag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Yvonne Fondenes, Aslak Eriksrud og Ingvil Teige Stiegler

Det vil ikke bli sonderinger i helgen, men partiene vil arbeide hver for seg. Mandag møtes de igjen for å fortsette sonderingene.

Fredagens sonderingsmøte ble avsluttet like før klokken 18. En halvtime senere hastet påtroppende statsminister Erna Solberg (H) forbi pressekorpset og ut av komitéhuset på Stortinget.

– Er landet nærmere en firepartiregjering?

– Landet er i hvert fall nært å få en regjering, sier Solberg.

– Svaret kommer mandag

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er behov for å fortsette sonderingene på mandag og deretter konsultere partiene på nytt, men han vil ikke svare spørsmålet på om Norge får en fireparti-regjering eller om KrF vil forlate regjeringssamtalene.

– Det vil jeg ikke kommentere. Svaret kommer mandag, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til TV 2.

Her forlater de borgerlige partilederne sonderingene fredag, se video:

Hareide sier de fire partienes forhandlingsutvalg har fått gjort mye.

– Det er behov for å møtes mandag og vi skal jobbe i helgen, men da ikke i felleskap mellom de fire partiene, sier Hareide.

– Hvordan opplever du dette?

– Vi har opplevd dette som konstruktivt og positivt, men også som forventet, sier Hareide.

FORTSETTER MANDAG: Høyreleder Erna Solberg på vei ut fra sonderingsmøte fredag kveld. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix)

– Fortsatt ting i arbeid

– Vi diskuterer viktige politiske spørsmål, sier Frp-leder Siv Jensen. Heller ikke hun vil gi noe svar på hvilken regjering Norge får når de borgerlige overtar eller gi noen hint til de som prøver å tolke hvorfor de sitter i regjeringssonderinger på overtid.

– Det er ikke vits i å tolke det, bare høre på hva vi sier. Vi er ferdige for i dag, skal arbeide hver for oss i helgen og møtes igjen på mandag Vi har fortsatt ting i arbeid, er hennes forklaring på hvorfor det drar ut.

Venstreleder Trine Skei Grande og hennes nestledere var svært ordknappe på vei fra Stortinget, mens Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen svarte «ingen kommentar» på alle spørsmål.

11 dager

De fire partilederne og deres forhandlingsutvalg har sittet sammen i sonderingsmøter siden begynnelsen av forrige uke.

Svært lite har lekket ut fra møtene som har pågått i elleve dager. Alle de fire borgerlige partiene gikk til valg på at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering, men det har vært knyttet stor spenning til hvilke av partiene som blir med Erna Solberg og Høyre inn i regjeringen.

– Ingen ting er klart før alt er klart, har påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gjentatt flere ganger.

Partiorganene konsulteres igjen

Torsdag møttes partitoppene til nye regjeringssonderinger etter at de hadde fått klarsignal fra sine partier om å fortsette.

Gårsdagens møte skal ha blitt brukt til at Venstre og KrF la frem sine krav om hva de må få gjennomslag for for å kunne bli med videre til forhandlinger. I dag skal Høyre og Frp ha brukt mye av tiden til å svare på kravene som ble lagt frem i går.

For KrF har familiepolitikken, menneskeverd og landbruks- og distriktspolitikken vært avgjørende. Det har KrF-leder Knut Arild Hareide gjentatt flere ganger etter landsstyremøtet på onsdag.

Mandag ettermiddag blir partiorganene konsultert igjen, opplyser Høyre.

– Det at de fortsatt sitter sammen etter fire døgn, betyr at døra fortsatt står åpen for en firepartiregjering. Og for hver dag og time de sitter sammen, øker sjansen for at det er en sånn regjering vi får, sier politisk kommentator Stein Kåre Kristiansen.