MÅ STENGE: Rolf Luneng får ikke lenger gi antibiotikabehandling til pasienter som er syke etter flåttbitt. (Foto: Jan Magne Ytreeide Hanssen/TV 2)
MÅ STENGE: Rolf Luneng får ikke lenger gi antibiotikabehandling til pasienter som er syke etter flåttbitt. (Foto: Jan Magne Ytreeide Hanssen/TV 2)

Flåttbitt-pasienter strømmer til utlandet etter klinikknekt

Rolf Luneng er beskyldt for kvakksalveri og han er avskiltet av Helsetilsynet. Men pasientene hyller legen som hevder å ha behandlet tusenvis etter flåttbitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Torstein Korsvold og Sturla Dyregrov

Han sier han har behandlet mellom to og tre tusen pasienter siden Norsk Borreliosesenter startet opp for fire år siden. Luneng opplyser at 85–90 prosent av disse ble frisk i større eller mindre grad – de aller fleste ble vesentlig bedre, ifølge legen.

– Reddet livet mitt

Da Helsetilsynet fratok ham legelisensen i begynnelsen av september var 800–900 mennesker til behandling. Det er disse som nå fortviler og fortsetter behandlingen i utlandet på eget initiativ.

Eventyreren Lars Monsen er blant dem som hyller doktor Rolf Luneng i Oslo.

REISER UTENLANDS: Lars Monsen reiser til Tyskland for å få behandlingen som han mener gjør ham friskere. (Foto: Jan Magne Ytreeide Hanssen/TV 2)

– Luneng har langt på vei reddet livet mitt. Smerten er borte. Jeg er blitt mye bedre, sier Monsen til TV 2.

Kaos da klinikken stengte

Legen ble avskiltet av Helsetilsynet for tre uker siden, for å ha skrevet ut store mengder antibiotika.

– Det ble helt kaos her. Folk reagerte med sinne, harme og aggresjon, sier Luneng.

Luneng mener en langvarig antibiotikakur kan være eneste utvei for folk som har blitt langtidssyk etter flåttbitt. 800–900 pasienter var under behandling på klinikken da den ble stengt – mange av dem hadde prøvd alt annet, og begynte omsider å føle at de var på rett vei.

– De føler at det Helsetilsynet har gjort er å fradømme dem retten til behandling som kunne fått dem på rett vei, sier Luneng.

Les også: Steffen (21) ble alvorlig syk av flått

Under reportasjen: Helsetopp kaller behandlingen kvakksalveri.

Lars Monsen til Tyskland

Hundrevis av fortvilte nordmenn som tror på Luneng reiser utenlands for å fortsette behandlingen, deriblant Lars Monsen. For noen måneder siden var han svært syk.

– Jeg har ikke noe valg. Jeg må bli frisk, så jeg har bestilt time hos en doktor i Tyskland, sier Lars Monsen.

Bare på to klinikker i Tyskland vi har sjekket med er det innregistrert 500 norske pasienter de siste dagene. Alle er overbevist om at Lunengs behandling virker, og at myndighetene har gjort en stor feil ved å stenge klinikken.

KALLER DET KVAKKSALVERI: Preben Aavitsland, tidligere helsetopp i Folkehelseinstituttet, påpeker at metodene til Rolf Luneng er udokumentert. (Foto: Morten Torjussen/TV 2)

Ettersom Rolf Luneng har anket avgjørelsen vil ingen i Helsetilsynet kommentere saken.

Helsetopp: – Kvakksalveri

Preben Aavitsland driver i dag selskapet Epidemi, men var inntil nylig sentral i Folkehelseinstituttet. Han er en av dem som har jobbet aktivt for å stoppe lege Rolf Lunengs borreliabehandling.

Aavitsland mener pasientene føres bak lyset med en falsk behandling.

– Diagnostikken er udokumentert, og behandlingen kan være farlig. I verste fall er langvarig antibiotikabehandling dødelig. Dette kan vi kalle kvakksalvervirksomhet, sier Aavitsland til TV 2 Nyhetene.

Les også: Ingrid ble kronisk syk av flått – helsevesenet tror ikke på henne

Aavitsland støtter seg til fire ulike forskningsrapporter, blant annet fra USA. Disse fire tok for seg store grupper borreliapasienter. Halvparten av pasientene fikk langvarig antibiotika, resten fikk placebo (sukkervann eller annet uten virkning).

Noen ble friske i antibiotikagruppen, men hos placebopasientene – som ikke fikk medisin – ble like mange friske.

SAMME RESULTAT: Narremedisinen ga like gode resultater som antibiotika, viser flere undersøkelser. (Foto: TV 2)

– Vi har flere studier som viser at langvarig antibiotika ikke virker bedre enn narremedisin. Så dette er helt bortkastet, og kan være farlig, sier Aavitsland.

Udokumentert behandling

Helsetilsynets begrunnelse for å frata «borrelialegen» Rolf Luneng lisensen er at behandlingen ikke er dokumentert. Og vanligvis er det sterke krav om god forskning – med en såkalt placebokontrollgruppe – før man behandler pasienter.

Uten det er det vanskelig å si noe sikkert om behandlingseffekt. TV 2 har bedt Luneng om slik dokumentasjon, men har ikke fått det.

– Noen blir bedre fordi de har stor tro. Men forskningen viser at dette ikke virker bedre enn narremedisin, sier Preben Aavitsland.

Lars Monsen mener det har gått prestisje i saken, og at Helsetilsynet heller burde fatte interesse for hva Luneng gjør for sine pasienter. Luneng sier han har invitert sine kritikere for å se hvordan behandlingen foregår.

– Ingen har kommet, sier Luneng, som legger til at han ikke kommer til å gi opp sine pasienter.

Les også: Helsetopp innrømmer mangel på flåttkunnskap