PREGET: Bistandsadvokat Hege Salomon sier at kvinnen som har anmeldt voldtekten er svært preget.  (Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix)
PREGET: Bistandsadvokat Hege Salomon sier at kvinnen som har anmeldt voldtekten er svært preget. (Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix)

NRK: Kvinne i Frp har anmeldt to partifeller for voldtekt

En kvinne med et tillitsverv i Fremskrittspartiet har anmeldt to mannlige partifeller for voldtekt, og mener hun ikke har blitt ivaretatt av partiledelsen, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kaja Kirkerud, Asle Bentzen og Cathrine Eide

Voldtekten skal ifølge kvinnen ha skjedd i begynnelsen av august på et arrangement i regi av Fremskrittspartiet.

Kvinnen skal ha levert anmeldelsen tirsdag, opplyser kvinnens bistandsadvokat, Hege Salomon til NRK. Hun skal ha tatt kontakt med partileder Siv Jensen på valgnatta, og stortingskandidat Aina Stenersen så tidlig som 28. august.

– Hun har ikke noe motiv i forhold til å skade partiet. Samtidig er det slik at hun har meldt fra om denne hendelsen til Siv Jensen og Aina Stenersen per mail uten at hun har fått noen tilbakemelding fra disse kvinnene. Det synes hun er svært uheldig, sier Salomon til NRK.

Salomon sier til TV2.no at kvinnen er svært preget av saken. Hun har vært i et møte med partiledelsen i Frp.

– Hun har hatt et møte med generalsekretæren i partiet, som har sagt at de vil følge henne opp, sier Salomon.

Per Arne Olsen i Frp møtte pressen klokken 20.00 torsdag kveld. Se intervjuet her:

LES OGSÅ: Voldtektsanmeldt: – Jeg stiller meg uforstående til anklagen

Ikke hørt fra Siv Jensen

Møtet fant sted før navnene på mennene var kjent.

– Da fikk min klient beskjed om at mennene vil bli suspendert så snart en anmeldelse er levert, sier Salomon.

Bistandsadvokaten sier klienten hennes sendte e-post til Siv Jensen om voldtekten, men uten å få svar.

Per Arne Olsen, leder av organisasjonsutvalget i Frp, sier til TV 2 at e-posten fra kvinnen aldri kom fram til Siv Jensen, fordi den ble sendt som et svar på en såkalt «direct-mail». Den mailen har ikke kommet fram til Jensen eller noen andre. Han sier at organisasjonsutvalget reagerte umiddelbart da de ble kjent med hendelsen. De skal ha kontaktet kvinnen én time etterpå.

– Kvinnen har ønsket å komme i kontakt med Siv Jensen. Hvorfor har ikke det blitt gjort?

– Våre regler er helt klare på det punktet. Det er lederen av organisasjonsutvalget som håndterer en slik sak. Vi anbefalte at kvinnen gikk videre med en politianmeldelse, og partiet stiller opp for kvinnen, sier Olsen.

Han har torsdag kveld møtt de to, mannlige partifellene som er anmeldt i saken.

– Jeg har møtt de i kveld. Vi er først blitt kjent med hvem dette er torsdag ettermiddag. Begge har trukket seg fra alle sine verv, sier Olsen.

Én av de anmeldte skal ifølge Olsen hatt et noe høyere verv i Fremskrittspartiet, mens den andre skal ha vært et stykke ned i partiets organisasjon. Olsen benekter at hendelsen har skjedd på et Frp-arrangement.

– Hendelsen skjedde i et privat hjem, men de møtte hverandre på et partiarrangement tidligere på dagen. Det er riktig, sier Olsen til TV2.no.

LES OGSÅ: Voldtektsanmeldt: – Jeg stiller meg uforstående til anklagen

Tidligere sex-saker i Frp:

- I løpet av 2000-tallet har det vært avdekket en rekke sexskandaler i Fremskrittspartiet. Stortingspolitiker Bård Hoksrud innrømmet at han hadde kjøpt sex i Riga, etter at TV 2 filmet at han kom ut fra et bordell i Latvias storby i 2011. Sexkjøp er ulovlig for norske statsborgere, også i utlandet.

- Frp-politiker Trond Birkedal ble i 2012 dømt til syv måneders fengsel for å ha hatt sex med en 15 år gammel gutt. Ledelsen i Fremskrittspartiet nektet for at de kjente til anklagene mot Birkedal. Etter hvert kom det frem at Frp-formann Siv Jensen visste om sex-påstandene mot Birkedal alt høsten 2009. Birkedal skal og ha skaffet seg nakenbilder av unge gutter på sosiale møteplasser på nettet, ved å ha utgitt seg for å være tenåringsjente. Birkedal skal også ha snikfilmet en naken mann (19) hjemme hos seg selv i Stavanger 2011. 19-åringen ble kjent med Birkedal da han meldte seg inn i FpU som 15-åring.

- I mars 2011 trakk en Frp-politiker fra Møre og Romsdal seg etter å ha blitt beskyldt for sexsjikane. To jenter skal ha gitt lokalpartiet informasjon om misbruk fra 2007-2009.

- Samme måned i 2011 skal en kvinne med lederverv for partiet i Sogn og Fjordane, ha meldt fra om sextrakassering fra et partimedlem. Ubehagelighetene skal ha pågått i to år fra 2004, og skal ha blitt varslet om for første gang i 2007.

- 10. februar 2001 gikk Cathrin Rustøen på talerstolen og sa at hun hadde blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i Frp. Hun anmeldte tidligere FpU-leder i Oslo, Chim Kjølner. Hun mente at hun ikke var den eneste som ble seksuelt misbrukt i partiet.

- Dagen etter stod en 16 år gammel jente frem og hevdet at hun hadde hatt sex med en i samme parti. Jenta var tidligere medlem av FpU. Frp-topp, Terje Søviknes ble beskyldt for ugjerningene, og innrømmet det seksuelle forholdet han ordla som gjensidig.

- Etter Søviknes-skandalen ga Frp-politiker, Lars Kristian Helming, en liste med til sammen ni navn til politiet. Dette var partifeller han mente hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep.