PRISVINNER: Nabeel Rajab er daglig leder for Bahrain Center for Human Rights. Rajab ble arrestert i august 2012 og sitter fortsatt fengslet. (Foto: BCHR)
PRISVINNER: Nabeel Rajab er daglig leder for Bahrain Center for Human Rights. Rajab ble arrestert i august 2012 og sitter fortsatt fengslet. (Foto: BCHR)

Raftoprisen til Bahrain Centre for Human Rights

Organisasjonen har jobbet målrettet for rettighetene til både Bahrains statsborgere og de mange arbeidsmigrantene i landet, heter det i begrunnelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisvinneren ble annonsert torsdag klokken 10.

Raftoprisen 2013 tildeles Bahrain Centre for Human Rights (BCHR) for deres langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Bahrain.

Prisen retter søkelyset mot systematiske menneskerettighetsbrudd i en region der overgrep altfor ofte blir møtt med taushet fra vestlige regjeringer, skriver stiftelsen om BCHRs arbeid.

BCHRs daglige leder, Nabeel Rajab (49 år), ble i august 2012 arrestert for å ha kritisert statsministeren på Twitter. Så ble han idømt en tre-årig fengselsstraff, som senere ble redusert til to år for å ha «oppfordret til ulovlige forsamlinger». Han sitter fortsatt fengslet.

PRISVINNER: Maryam al-Khawaja er fungerende leder for BCHR. (Foto: Jonatan Jacobson)

Henter arbeidere fra andre land

Bahrain har mer enn 450 000 arbeidsmigranter, hovedsakelig fra India, Bangladesh, Pakistan, Filippinene og Indonesia. Dette utgjør nesten 80 prosent av landets samlede arbeidsstyrke. De fleste av disse jobber i ufaglært arbeid i byggebransjen, detaljhandel og som hushjelper.

– Selv om Bahrain har høstet internasjonal anerkjennelse for å forbedre den rettslige stillingen til arbeidsmigrantene det siste tiåret, så er deres situasjon fortsatt svært vanskelig, skriver stiftelsen.

– Pristildelingen er en skarp oppfordring til Bahrains myndigheter om å etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, heter det videre.

Les hele begrunnelsen på stiftelsens nettsider.

Annonserte vinneren ved en feil

Raftoprisen deles årlig ut til en person eller organisasjon som jobber for menneskerettigheter.

Fjorårets pris gikk til Nnimmo Bassey fra Nigeria får prisen for sitt arbeid for mennesker som er rammet av klimaendringer. Ved en glipp ble vinneren annonsert flere timer for tidligpå Raftostiftelsens nettsider.

– Det var en liten glipp i forbindelse med omlegging til et nytt datasystem. Det gjorde at budskapet kom ut noen timer tidligere enn vi hadde planlagt, sa leder for priskomiteen, Martin Paulsen, til TV 2.

Prisen er delt ut hvert år siden 1987.

FOKUS PÅ MENNESKERETTIGHETER: I forbindelse med årets tildeling holdes en konferanse i Bergen 2. november. Selve tildelingen finner sted dagen etter. (Foto: TV 2)