Dokument2Montasje
Dokument2Montasje

Slik hetses og trues disse kvinnene

– Man vet ikke om folk mener det de skriver eller er kapable til å gjøre noe av det de skriver, sier høyrepolitiker og blogger Heidi Nordby Lunde.

Av Cathrine Eide

Ni profilerte kvinner forteller sine historier om en hverdag fylt med draps- og seksualtrusler, sjikane og hatmeldinger.

Prisen for å mene noe i det offentlige er for mange av kvinnene så høy at de har valgt å tie.

I «Dokument 2» på TV 2 i kveld letter de på sløret for å belyse en dyster skyggeside av å være profilert debatant.

Se video av noen av truslene kvinnene har fått lengre ned i saken.

LES OGSÅ: Kjente mediekvinner står frem med grotesk hatpost

Ble overfalt

«Jævla muslimhore, kom deg ut av landet som har tatt imot deg med åpne armer. Du er ikke velkommen i dette landet. Fjern deg fra TVen og vit hvor du har din plass.»

«Jeg skal finne deg en dag når du ikke venter det. Da skal du få smake ditt eget blod og jeg skal tørke det av hendene mine med glede, for da vet jeg at jeg har gjort jobben min.»

GROV NETTHETS: Noen av de stygge kommentarene har Sandra Borch tatt vare på, men hun orker ikke lenger lese om seg selv i kommentarfelt.
GROV NETTHETS: Noen av de stygge kommentarene har Sandra Borch tatt vare på, men hun orker ikke lenger lese om seg selv i kommentarfelt.
Dette er to av mange trusler MIna Adampour, avgått leder for Ungdom mot Rasisme har fått, før hun ble overfalt og skadet utenfor sitt eget hjem. Hun har samlet mye av hatmeldingene i en boks.

– Hvis det en dag mot formodning skulle skje noe, og jeg ikke kunne svart for meg om hva som skjedde og hvem det var, så kan man ta et dypdykk i boksen, sier hun.

LES OGSÅ: «Æsj, for et tragisk, lite menneske!»

– Vet ikke om noen er kapable til å gjøre det de skriver

Heidi Nordby Lunde, høyrepolitiker og blogger, har etter mange år med trakasering begynt å anmelde de groveste truslene.

– Politiet må ha noen spor å gå etter dersom noe faktisk skjer. Og det er trist at man må tenke sånn, sier Lunde.

– Man vet ikke om folk mener det de skriver eller er kapable til å gjøre noe av det de skriver. Det er også skummelt med de som skriver oppfordringer til andre, for man vet aldri hvem som leser.

LES OGSÅ: Sandra Borch gir seg som leder for Senterpartiungdommen

– Det er så stygge ting

«Du er ikke egnet for videre reproduksjon og burde skytes»

Sandra Borch (25) har de siste årene blitt et kjent ansikt som leder for Senterungdommen. Hun har valgt å ikke stille til gjenvalg, mye fordi prisen for å være offentlig ble for høy.

– Jeg kan ikke fronte en eneste politisk sak uten at det kommer noe om mitt utseende og min høyde. Det er så stygge ting, som oppfordring til voldtekt og drapstrusler. Det blir så tungt å møte på det når det aller helst er politikk man vi snakke om, sier Borch.

– Det er ikke verdt å fronte politiske meninger hvis det er sånn at hver gang du kommer hjem så er familien din såret. Det er ikke verdt å utsette de du er alle mest glad i for trakasseringene.

Se kvinnene lese opp noen av de skremmende truslene og hatmeldingene de har mottatt:

(Saken fortsetter under videoen)

756924

Frykter for livet

«Om du vil leve, tenker du deg godt om før du åpne kjeften din neste gang.»

Bushra Ishaq, Samfunnsdebattant og lege, er redd for sikkerheten sin.

– Har ikke Twitter, Facebook eller blogg. Har hemmelig adresse og et hemmelig telefonnummer. Jeg tar til tross for det aldri telefoner hvor jeg ikke kjenner nummeret på forhånd. Det er fordi jeg må og ønsker å fortsette i norsk offentlighet.

Som samfunnsdebattant har ikke Ishaq et apparat rundt seg som tar vare på hennes sikkerhet, som mange av norske politikere har. Hun føler at hun er helt avhengig av at det norske samfunnet fungerer for å ha livet i behold.

– Fungerer ikke rettsapparetet, så er det helt avgjørende betydning for min ytringsfrihet, sier hun.

Har du opplevd å bli hetset eller truet på internett? Tips vår journalist

– Det blir et begrenset liv

Karita Bekkemellem, tidligere statsråd og AP-politiker, har kjent på kroppen hvordan det er å føle seg trygg i det ene øyeblikket, og å frykte for livet i det andre.

– Jeg opplevde det verste da jeg sluttet som statsråd og forlot politikken. Da hadde jeg ikke systemet rundt på samme måte. Det har gjort mye med livet mitt og jeg har unnlatt å delta på mye. Jeg har i perioder levd i en utrygg hverdag, i frykt for dine egne barn og for meg selv. Det blir et begrenset liv. Ikke et så fullverdig liv som jeg kunne ha hatt.

– Skremmes til taushet

Likestillingsombud, Sunniva Ørstavik, mener graden av hetsen gjør at debattantene gir seg.

– Man skremmes til taushet og det er forståelig når man ser hvor grovt det faktisk er, og at det faktisk er direkte trusler.

Justisminister Grete Faremo, forteller at hets kan straffes.

– Hatkriminalitet kan være straffbart etter straffeloven. Trakassering enten man er kvinne eller tilhører en minoritet, er uakseptabelt.

LES OGSÅ: «Du skal smake ditt eget blod»

Se Dokument 2 «Kvinne, jeg hater deg» på TV 2 onsdag klokken 21.40.

I dokumentaren forteller disse kvinnene om hvordan de lever med daglige trusler og hatmeldinger: Høyre-politiker og blogger Heidi Nordby Lunde, tidligere statsråd og Ap-politiker Karita Bekkemellem, leder av samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal, kommentator, journalist i Aftenposten Cecilie Asker, generalsekretær i Sosialistisk Ungdom Mina Finstad Berg, samfunnsdebattant og lege Bushra Ishaq, forfatter og kommentator Benja Stig Fagerland, samfunnsdebattant Mina Adampour og ungdomspolitiker Sandra Borch.