Thor Hushovd (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)
Thor Hushovd (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)

Hushovd vurderer å droppe Tour de France

– Jeg gidder ikke å bruke så mye tid på trening og så ender det med at jeg ikke blir tatt ut, sier han til tv2.no.

MONTECATINI TERME (tv2.no): Utenfor hotellet der Norge har sin base under sykkel-VM, i den koselige småbyen Montecatini Terme, er det en åpen 35-åring som forteller om sesongens to største skuffelser: At BMC vraket ham til sommerens franske eventyr – og at han ble droppet fra VM i lagtempo sist søndag.

– Jeg skal være ærlig og si at dette er to hendelser jeg helst skulle vært foruten, sier han til tv2.no.

Dette var nemlig store mål for Hushovd denne sesongen.

– Da må jeg gå noen runder med meg selv og se hva jeg har lyst til å kjøre. Jeg gidder ikke å bruke så mye tid på trening og så ender det med at jeg ikke blir tatt ut, sier han.

– Så det kan være at du ikke satser på Tour de France 2014?

– Ja, det kan det være.

– Kommer dette som en direkte konsekvens av det som har skjedd denne sesongen?

– Ja, det er det, svarer han.

Les også: Kaggestad råder Hushovd til å skifte lag

– Kan være bedre å kjøre andre løp
For mange norske sykkelfans har Thor Hushovd omtrent vært Tour de France siden han debuten i 2001. De to siste årene har imidlertid gått uten ham. I fjor slet han med virus. I år ble han holdt på pinebenken lenge, men under NM-uka i Grimstad i slutten av juni fikk han beskjed om at han var veid og funnet for lett.

Det var tydelig for alle som så bildene av en skrapet Hushovd etter Tour of California at han ga alt i kampen for å komme med på laget til Jim Ochowicz.

– Jeg gikk dypt for klare det, og ofret mye, forteller han.

Det var imidlertid ikke nok for BMC-ledelsen, som i stedet sendte ham til ritt i Østerrike og Polen. Der tok Hushovd etappeseirer, mens det endte med fiasko for de utvalgte i Frankrike.

– Det kan kanskje være bedre for meg å kjøre andre løp og vinne, slik som i år, i stedet for å være hjelperytter i tre uker og sitte igjen uten noe – slik det endte for BMC i år.

Sist søndag trodde Hushovd han var klar for tempolaget til BMC. Men etter å ha vist et lite glimt av svakhet på "amerikansk uttak" i forrige uke, fikk han ikke innpass blant de seks som til slutt endte på en skuffende fjerdeplass i Firenze.

Les også: Hushovd etter vrakingen: – VM-oppladningen blir ikke optimal

– Forholder meg til kontrakten med BMC
Dette var nok en nedtur for nordmannen, som ikke hadde syklet ritt siden 1. september fordi han i stedet brukte tid på temposykkelen for å være klar til å kjempe om gull på lagtempo. I stedet ble han i all hast sendt til Belgia for å sykle tre ritt, for å stå best mulig rustet til fellesstarten med Norge kommende søndag.

– Jeg har ikke fått forberedt meg som jeg skulle ønske. All mitt fokus har vært rettet inn mot lagtempoen. Jeg er derfor mer usikker enn jeg skulle vært, sier Hushovd.

– I lys av det du sier, er det ikke bedre at du finner et annet lag der sjansene for å få kjøre store ritt er større?

– Jeg ønsker å forholde meg til kontrakten med BMC. Jeg skrev under en treårsavtale, og den har jeg ett år igjen av. Du må også huske på at BMC ga meg 100 prosent støtte i fjor, da jeg slet med sykdom, med full betaling. Og de sendte meg hit og dit for å finne ut hva som var galt med meg. Så selv om de vraket meg to ganger nå, så er det ikke fordi de har noe imot meg. De tror bare at jeg ikke har vært god nok, sier Hushovd.