HETSES: Avtroppende leder i Senterungdommen, Sandra Borch, blir daglig hetset på det groveste på nettet.
HETSES: Avtroppende leder i Senterungdommen, Sandra Borch, blir daglig hetset på det groveste på nettet.

«Æsj, for et tragisk, lite menneske!»

Ungdomspolitiker Sandra Borch må alltid forholde seg til at de groveste kommentarene ofte adresseres henne selv.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kaja Kirkerud

Sandra Borch (25) har de siste årene blitt et kjent ansikt i norsk politikk. Men Borch kan aldri delta i den offentlige diskusjonen uten at hennes høyde og utseende blir gjort til latter, hetset eller trakassert på det groveste.

«Æsj, for et tragisk lite menneske. Vi kan ikke ha mer innavl på tinget nå, og heller ikke noe annet sted. Send Sandra Borch ut av Norge nå», leser Borch.

Dokument 2 som vises på TV 2 onsdag kveld forteller historien til kvinner som hver eneste dag må forholde seg til trusler.

Fellesnevneren for de som er skuddlinjen er at de er unge kvinner som deltar i samfunnsdebatten i Norge.

Traff det såreste punktet

GROV NETTHETS: Noen av de stygge kommentarene har Sandra Borch tatt vare på, men hun orker ikke lenger lese om seg selv i kommentarfelt.
I januar i år nådde mobbemarerittet for Sandra Borch et bunnpunkt. I et program på Radio 3 i Bodø uttalte programleder Ola Ruus at: «vi må skaffe fellingstillatelse på Sandra Borch». Saken vakte stor oppsikt i norske medier.

– Det var tøft. For da så man plutselig at dette rammet flere enn deg selv. Å komme hjem og se at dine nærmeste sitter å gråter fikk meg til å spørre: «Er det verdt det? Er det verdt å utsette de man er aller mest glad i for dette?»

Borch forteller at hetsen, som innebar uttalelser om at hun ikke var egnet til reproduksjon og burde skytes, gikk i dybden. Det traff hennes mest sårbare punkt.

– Det genetiske kan jeg ikke noe for. Det var veldig sårt for både mine foreldre og besteforeldre. Akkurat da følte jeg at alt jeg hadde bygget opp over alle år med familien, og gjennom politikken ble brutt rett ned, sier hun.

Da slo Sandra av telefonen.

Se hvordan Sandras besteforeldre reagerte på hetsen:

Tar opp kampen

Nå har Sandra Borch tatt opp kampen, og reiser rundt på norske skoler og forteller om nettmobbing. Hun bruker seg selv som eksempel, for å vise hvordan det er å være et såkalt «mobbeoffer».

– Jeg kan ikke fronte en eneste politisk sak uten at det kommer noe om mitt utseende oh min høyde. Det er så stygge ting, som oppfordring til voldtekt og drapstrusler. Det blir så tungt å møte på det når det aller helst er politikk man vi snakke om, sier Borch.

På sin egen datamaskin har hun tatt vare på noen av meldingene som sendes til henne, på alle kanaler – til alle døgnets tider.

«Jeg tar til ordet for at FpU, om de ønsker, gjerne kan gruppevoldta Sandra Borch inne i selve stortingssalen».

– Jeg har begynt med filter, sånn at de verste ikke kommer gjennom på bloggen min eller på Facebook, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

VIL HELST SNAKKE POLITIKK: ¿ Jeg kan ikke fronte en eneste politisk sak uten at det kommer noe om mitt utseende oh min høyde. Det er så stygge ting, som oppfordring til voldtekt og drapstrusler. Det blir så tungt å møte på det når det aller helst er politikk man vi snakke om, sier Borch. (Foto: TV 2 / Dokument 2)

Slutter som leder

17. september ble det kjent at Sandra Borch ikke stiller til gjenvalg som leder av Senterungdommen. Tiden i rikspolitikken er foreløpig satt på pause.

– Folk spør om det er netthetsen som er grunnen til at jeg slutter. Det har vært et tøft år på mange måter, men også et lærerikt år. Men det er ikke det som er hovedårsaken, selv om det nok er mange faktorer som gjør at jeg har mistet motivasjonen, sier Borch.

Hun sier det er godt å ha tatt en avgjørelse.

– Jeg har det veldig bra. Det blir godt å komme vekk fra rampelyset – det gleder jeg meg til.

Se Dokument 2 «Kvinne, jeg hater deg» på TV 2 onsdag klokken 21.40.

I dokumentaren forteller disse kvinnene om hvordan de lever med daglige trusler og hatmeldinger: Høyre-politiker og blogger Heidi Nordby Lunde, tidligere statsråd og Ap-politiker Karita Bekkemellem, leder av samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal, kommentator, journalist i Aftenposten Cecilie Asker, generalsekretær i Sosialistisk Ungdom Mina Finstad Berg, samfunnsdebattant og lege Bushra Ishaq, forfatter og kommentator Benja Stig Fagerland og samfunnsdebattant Mina Adampour.