SKADENE: En ekspert på bilskader mener skadene på bilen den tiltalte 38-åringen eide da Sigrid forsvant, er forenlige med skader fra en påkjørsel av et menneske. (Foto: Politiet)
SKADENE: En ekspert på bilskader mener skadene på bilen den tiltalte 38-åringen eide da Sigrid forsvant, er forenlige med skader fra en påkjørsel av et menneske. (Foto: Politiet)

Bilskadeekspert: – Skadene er forenlige med påkjørsel av en person

Politiet har ikke funnet spor av Sigrid i bilen de mener den tiltalte 38-åringen kjørte på henne med. Samtidig mener en bilskadeekspert at det er sannsynlig at noen er påkjørt med den aktuelle Citroënen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristian Ervik, Jonas F. Christoffersen og Kjersti Johannessen

Til tross for omfattende undersøkelser av den mye omtalte Citroën Xantiaen politiet mener tiltalte brukte kvelden Sigrid forsvant, er det ikke funnet et eneste spor av Sigrid.

Sigrid ble funne i et skogholt på Kolbotn utenfor Oslo. Her er tiltalte tilbake for første gang siden han ble pågrepet 3. september 2012. (Foto: Thomas Reisæther / TV 2)

Verken blodspor eller noen annen form for DNA fra Sigrid Giskegjerde Schjetne er funnet på bilen.

Det kom frem da politioverbetjent og krimtekniker Morten Weensvangen fra Oslo politidistrikt forklarte seg for retten mandag.

LES OGSÅ: Her blir tiltalte for første gang konfrontert med blodsporene fra Sigrid

Bilen var rengjort

På den første dagen i den andre uken av rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, er bevisførselen rettet mot den grønne Citroënen.

Krimteknikeren forklarte at bilen var rengjort da de fikk den overlevert for undersøkelser 5. september – en måned etter at Sigrid forsvant.

TV 2 har tidligere fortalt om 19 år gamle Stian Rudolfsen Hansen som kjøpte bilen av 38-åringen 8. august i fjor – tre dager etter at Sigrid forsvant.

Bilkjøperen har forklart at han kjøpte bilen for 2000 kroner og rengjorde den samme dag som handelen fant sted.

– Jeg dro hjem og rengjorde bilen innvendig og utvendig slik man gjør med en bil, har 19-åringen tidligere fortalt til TV2.no.

LES OGSÅ: Derfor mener politiet at Sigrid ble drept i campingvognen

Knusningsskade på frontruten

Politiets krimtekniker viste retten bilder av skadene de fant på bilen da de undersøkte den.

Blant annet bulker fremme på panseret på førersiden, samt en knusningsskade på frontvinduet på samme side.

Den 19 år gamle bilføreren har fortalt til TV2.no at han hadde demontert panseret og var i gang med å rette ut bulkene på panseret da politiet beslagla bilen.

bil (Foto: Privat)

Krimtekniker Morten Weensvangen forklarte også at de har gjort forsøk på å sikre fiberprøver fra skadestedet på frontruten.

Grunnen til dette var for å sammenligne disse med klærne Sigrid hadde på seg da hun forsvant.

– Men disse klærne har jo ikke blitt funnet, sa Weensvang i retten.

Rettens første stopp var Østensjø Kanvas barnehage, der Sigrids mobiltelefon, sko og en sokk ble funnet, natten hun forsvant. (Foto: Thomas Reisæter / TV 2)

Følg rettssaken direkte i TV2.no livesenter

– Skader forenlige med påkjørsel

Under etterforskningen ba politiet det sivile ingeniørfirmaet Rekon om å vurdere om skadene på bilen var forenlige med en påkjørsel.

Ekspert på bilulykker, sivilingeniør Erik Aanerud, forklarte i retten at etter å ha undersøkt bilen, ser de det som sannsynlig at skadene kan være forårsaket av påkjørsel av en fotgjenger.

SKADER: Bildet til venstre viser skadene på bilen etter at Sigrid forsvant. Bildet til høyre er tatt noen dager før. (Foto: Privat)

Aanerud viste en datasimulasjon av hvordan en slik påkjørsel kunne ha foregått og har beregnet seg frem til at bilen har hatt en hastighet på mellom 32 og 47 kilometer i timen. Dette er beregnet ut fra Sigrids vekt og høyde.

Aanerud (Foto: TV 2)

Aktor Nina Prebe lurte også på om han har vurdert funnene av Sigrids ankelsokk, sko og mobiltelefon opp mot en påkjørsel.

– Å miste sko under en påkjørsel er ikke uvanlig, men hvordan gjenstander vil bevege seg er nesten umulig å si.

– Hvilke skader ville du forvente på en kropp etter en slik påkjørsel, spurte aktor Prebe.

– Jeg ville forvente skader i en eller begge leggene og i hodet. Men hva og hvordan det skulle kunne identifiseres, kan jeg ikke si noe om, svarte Aanerud.

Under obduksjonen av Sigrid har ikke rettsmedisinerne funnet noen skader som de kan si kommer fra en påkjørsel.

LES OGSÅ: Tidligere siktet i Sigrid-saken: – Ville brent et lik