tre
tre

Gravide raser etter dette Facebook-bildet

35-åring trener beinhardt bare ei uke før termin: – Graviditet er ikke en sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ingrid Treborg

CrossFit-utøver Lea-Ann Ellison (35) har termin om 1,5 uke.

Dette hindrer ikke tobarnsmoren i å trene hardt på treningsstudioet. Hver eneste dag løfter hun tunge vekter.

Lea-Ann, som er bosatt i Los Angeles, legger jevnlig ut treningsresultater og bilder på den offentlige Facebook-siden sin.

15. september la CrossFit-hovedkontoret ut et bilde av henne med bulende mage mens hun løftet på tunge vekter.

Bildet vakte oppsikt og ble på kort tid spredt tusenvis av ganger, og førte til sterke reaksjoner fra andre gravide. I skrivende stund har bildet 18.000 likes, og Lea-Ann er blitt omtalt på en lang rekke nyhetsnettsteder i USA.

Flere kvinner skriver at Lea-Ann er egoistisk, dum, ekkel og kvalm som trener så hardt og så mye når hun er gravid. Noen skriver at hun risikerer både sitt eget og barnets liv når hun trener så tett opp mot fødselen. Noen skriver at Lea-Ann er et offer for skjønnhetspresset i filmbyen, og råder henne til å flytte.

– Folkens: Graviditet er ikke en sykdom. Graviditeten er en tid for å nyte kroppens evne til å kline til, er Lea-Anns svar.

Facebook-farsott

trening
35-åringen, som har trent CrossFit i snart tre år, sier at det aldri var meningen å lage noe oppstyr.

Hun sier at bildet som hovedkontoret la ut, stammet fra en fotoserie bestevenninnen hennes tok for å dokumentere graviditeten.

– Bildene skulle bare være til personlig bruk. Vi tok dem på treningsstudioet fordi vi begge elsker å trene. Jeg trodde ikke det skulle bli noe oppstyr rundt dem, sier hun til Parentdish.

Hun ble så fornøyd med bildene at hun sendte dem til CrossFit-kontoret for å takke dem for gode treningsresultater. Hun visste ikke at de like etter la ut ett av bildene på Facebook-siden sin.

– Det ble en viral hit. Jeg er sjokkert over all responsen, sier Lea-Ann til Parentdish.

Hun forteller at hun ikke bryr seg om kritikken, og sier at hun kjenner sin egen kropp best.

– Jeg vil takke alle som så mange støttende svar! Haterne kommer til å hate, og det er ok. Livet mitt er ikke deres liv, heldigvis! Lol! Igjen: Tusen takk! Det betyr så mye for meg å få støtte fra et miljø jeg verdsetter så høyt, skriver Lea-Ann under bildet CrossFit har lagt ut.

– Fødsel er det tøffeste for kroppen

TV 2s treningsekspert Anne Marte Sneve har trent mange gravide. Hun sier til tv2.no at hun råder gravide til å ta det med ro de siste ukene før fødselen.

annemarta
– Det er større forskjeller enn likheter på gravide. Før jeg trener en gravid, må jeg vite litt om bakgrunnen hennes, om hun har trent før, og hvordan hun har trent. Noen gravide, slik som denne kvinnen, har ingen problemer med å fortsette treningen som vanlig, sier hun.

Sneve, som jobber som personlig trener, sier at hun likevel anbefaler alle gravide til å roe seg ned de siste ukene før graviditeten.

– Nå kjenner jeg ikke til Lea-Ann, men man skal ikke være i sitt livs toppform noen uker før fødselen. Det blir akkurat som om man skal forberede seg til Birkebeineren eller et mesterskap – da tar man ikke de tøffeste treningsøktene like før det smeller. En fødsel er det tøffeste du kan utsette kroppen din for, og da må du ta det med ro like før.

– Kvalmt

Flere av Lea-Anns kritikere skriver at hun ikke vet hva som er best for verken seg selv eller barnet i magen.

Amanda Cinq-Mars skriver dette under bildet som CrossFit la ut:

«Dette er faktisk kvalmt. Jeg håper ikke at andre gravide gjør som deg. Jeg er en CrossFit-entusiast, men jeg anbefaler ingen dette. Leger advarer om å løfte for tungt når du er gravid. Det kan ødelegge livmoren din og føre til en for tidlig fødsel eller abort. Med bildene dine prøver du å si at det er greit å holde på slik, men det er det ikke».

leaannliz
Jordmor Siri Von Krogh ved nettstedet Altformamma.no sier til tv2.no at kvinner som Lea-Ann, som har trent hardt i en årrekke, ikke trenger å bekymre seg. Hun oppfordrer likevel alle gravide til å lytte til kroppen.

– Så lenge hun tåler det og babyen legger på seg normalt, er ikke dette særlig problematisk. Kroppen restituerer seg litt tregere når man er gravid, men hun kjenner kroppen sin best, sier hun.

Leddene i bekkenet har redusert stabilitet under graviditeten. Tunge løft kan føre til bekkenløsning, og man må derfor kjenne etter på kroppen når man eventuelt trener.

– Ville du anbefalt andre gravide å gjøre det samme som Lea-Ann?

– Overhodet ikke! Det er det samme som med ridning – man skal ha drevet med det en god stund før man blir gravid og vet hva kroppen tåler. Det er en voldsom belastning og man må vite hva man gjør, sier hun.

Sammenligner treningen med drikking

sirikrogh
Noen av Lea-Anns kritikere har sammenlignet vektløftingen med å drikke alkohol under svangerskapet.

– Det er trist at folk sammenligner vektløftingen med røking og drikking – eller at de sier at jeg er en dårlig mamma som holder meg i form mens jeg er gravid. Det er en epidemi med overvekt i landet vårt. Folk burde heller til å omfavne en sunn livsstil, og for babyene starter det i mammas mage, sier Lea-Ann til Parentdish.

Hun sier at hun har fått mange støttemeldinger på mail, og at hun velger å fokusere på dette.

– Folk kommer alltid til å si noe negativt om ting de ikke skjønner. Jeg synes det er helt greit, og det ser ut til at det er de mest ignorante som prater høyest. De fleste er likevel positive og støttende. Jeg har fått så mange takkekort og fanmail, at jeg er helt overveldet.

En tilhenger av Lea-Ann skriver dette på Facebook-siden hennes:

– Vi burde heller være mer bekymret for en mamma som spiser på McDonald's hver dag når hun er gravid, og som ikke trener noe som helst. Denne kvinnen her, derimot, bryr seg ikke bare om seg selv, men også om barnets fremtid. Her setter Lea-Ann et godt eksempel for andre. Vi burde støtte kvinner som henne. You go, mama!

leeanntv