To F-18C Hornet-fly fra det finske flyvåpenet sammen med et amerikansk  KC-135R-tankfly i norsk luftrom. Under den nordiske kampflyøvelsen trener  de finske flyene på angrep sammen med amerikanske F-15E Strike Eagles.
To F-18C Hornet-fly fra det finske flyvåpenet sammen med et amerikansk KC-135R-tankfly i norsk luftrom. Under den nordiske kampflyøvelsen trener de finske flyene på angrep sammen med amerikanske F-15E Strike Eagles.

– Urovekkende at Sverige og Finland samarbeider med Nato

Journalist i «Russlands stemme» kritiserer øvelsen «Arctic Challenge».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen

Den pågående Nato-øvelsen som involverer 75 kampfly fra Norge, Sverige og Finland kritiseres på flere språk på nettsidene til det myndighetsstyrte kringkastingsselskapet «Russlands stemme».

Moskva-kringkasteren når ifølge Wikipedia 100 millioner lyttere på over 30 språk, og har en internettjeneste på over 30 språk.

– Urovekkende

I en artikkel som er publisert på norsk, finsk, svensk, dansk, spansk, portugisisk, italiensk og tysk, hevdes det at øvelsen «Arctic Challenge» egentlig handler om militær konfrontasjon mot Russland.

– Den mest urovekkende forskjellen på denne øvelsen og tidligere øvelser, er at Nato nå samarbeider med de nøytrale landene Sverige og Finland. Sverige var i praksis alliansepartner under den kalde krigen, og nå er Finland endret fra å være en vanlig nabo til å bli en mulig motstander, skriver journalisten Ilja Kramnik, som har jobbet for nyhetsbyrået RIA Novosti og den russiske forsvarsindustriens organ VPK.

To norske F-16-fly gjør seg klare til takeoff fra Ørland hovedflystasjon under øvelsen «Arctic Challenge».

Ifølge det norske forsvaret er målet med øvelsen å trene sammen som om de norske, svenske, finske og amerikanske styrkene er en del av en multinasjonal stabiliseringsstyrke. Det deltar også seks britiske Eurofighter Typhoon-fly og overvåkings- og tankfly fra Nato i øvelsen som avsluttes fredag. 45 fly og rundt 700 utenlandske soldater er i Bodø, og Ørland hovedflystasjon er vert for tank- og overvåkingsfly.

– Styrken skal øve felles kommando- og kontrollprosedyrer for luftoperasjoner rettet mot både luft- og bakketrusler, opplyser Forsvaret på sine nettsider.

Journalisten i «Russlands stemme» mener at denne øvelsen i norsk, svensk og finsk luftrom er en regelrett provokasjon:

– I Arktis har Natos flyvåpen ingen andre mål enn de som ligger i Russland, skriver Kramnik.

Et amerikansk F-15C Eagle-fly fyller drivstoff i luften på vei til flyøvelsen i Norge.

Ifølge den russiske journalisten handler det nordiske forsvarssamarbeidet Nordefco i realiteten om å dra Sverige og Finland inn i en militærallianse med USA.

– I stand til å påføre enorm skade

Dermed gjør Russland rett i å ruste opp militært i Arktis, fortsetter han:

PIGGTRÅD: Nettstedet Barents Observer har nylig besøkt grensestasjonen i Salmijervi, og bildene derfra viser at Russland styrker grensesikkerheten med piggtråd.
– De (flystyrken) utgjør en styrke som er i stand til å påføre enorm skade mot en fiende som ikke er forberedt. Det er billigere å være forberedt på å avverge et eventuelt angrep enn å lide nederlag, skriver Ilja Kramnik.

Kritikken kommer samtidig som Russland øker sin militære tilstedeværelse i nordområdene, og bygger opp en base i Arktis som ikke har vært i bruk siden Sovjetunionens fall.

Nettstedet Barents Observer har nylig besøkt grensestasjonen i Salmijervi, og bildene derfra viser at Russland styrker grensesikkerheten med piggtråd. Samtidig understrekes det at det norskrussiske militære samarbeidet er godt.

– Alt som forhindrer ulovlige grensepasseringer er bra, sier grensekommisær Ivar Sakserud og understreker overfor nettstedet at den nye piggtråden ikke er til hinder for Norge.

GODT SAMARBEID: Den nye piggtråden er ikke til hinder for Norge, ifølge grensekommisær Ivar Sakserud.

«Russlands stemme» er forøvrig tidligere kjent som Radio Moskva og Komintern-senderen. Radio Moskva var talerøret for Sovjet-propaganda som Utenriksdepartementet og Etterretningstjenesten i flere tiår lyttet på og analyserte under den kalde krigen.

LES OGSÅ: Her bygger Putin Russlands militære knyttneve i Arktis

Piloten og våpensystemoperatøren i et amerikansk F-15E Strike Eagle-fly under fylling av drivstoff.