LANG KØ: Køen strakte seg da over to kvartaler da den terrorrammede bygningen i regjeringskvartalet åpnet for publikum lørdag.
LANG KØ: Køen strakte seg da over to kvartaler da den terrorrammede bygningen i regjeringskvartalet åpnet for publikum lørdag.

Stor interesse for å se Høyblokka fra innsiden

Køen strakte seg da over to kvartaler da den terrorrammede bygningen åpnet for publikum lørdag.

Av Karen Sylte Hammeren og Margaret Stakkestad

4400 tonn med avfall er ryddet bort. Det står bare et tomt skall igjen.

Men interessen var likevel stor da Høyblokka i Oslo sentrum åpnet for publikum. Det er gått vel to år siden terroren rammet, sommerdagen i juli 2011.

– Det er tragisk å se hvordan det er, men det er utrolig hvordan bygningen har klart seg, sier Gunvor Foldøy som er en av de besøkende.

Flere steder er trappene, av sikkerhetsmessige grunner, strippet sammen. Heissjaktene er totale ødelagt. Stål og metall er vrengt og bøyd, ødeleggelsene er store.

STORE ØDELEGGELSER: 22. juli 2011 ble regjeringskvartalet og høyblokka rammet av en terroraksjon utført av Anders Behring Breivik. 8 mennesker omkom. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

Kjell Solem jobbet i Høyblokka for noen år tilbake, og benyttet muligheten lørdag til å se hvordan bygningen så ut nå.

– Det var merkelig å se, samtidig som blokka er veldig gjenkjennelig. Trappeoppgangene er i hovedsak slik de var, sier han.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde tatt med deler av familien sin lørdag for å se Høyblokka fra innsiden.

STATSRÅDBORDET: I statsrådsalen i 17. etasje er avtrykket fra statsrådsbordet tydelig avtegnet i betonggulvet. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
Han har jobbet i bygningen i ni år, og som regjeringsmedlem var han i Høyblokka tre ganger i uken fra 2005 til 2011.

– Jeg har sterke personlige minner fra dette bygget, som jeg er veldig glad i. Det er en utrolig ferd å gå gjennom etasjene her, sier Støre og legger til at inntrykkene fra besøket lørdag må bearbeides.

Det er Statsbygg som har hatt ansvaret for hele regjeringskvartalet siden terrorangrepet. Det har vært et møysommelig arbeid som har pågått, rydding og sikring av verdier. Nå venter de bare på avgjørelsen om regjeringskvartalets skjebne.

SKALL: Høyblokka med statsministerens kontor på toppen er nå tømt og ryddet men sporene etter hendelsen 22. juli 2011 er fortsatt tydelige. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

– Jeg synes det er veldig spesielt hver gang jeg er her. Jeg kjenner på at dette er et sted som er angrepet, at det er mange som har vært berørt av det som hendte denne dagen. Det er ganske sterke følelse til tider, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Høyblokka holder også åpent for publikum søndag fra 12-15.00.