HEISER FLAGGET I NORD: Den atomdrevne slagkrysseren «Peter den store» på vei gjennom isen fra Laptevhavet til Kotelnijøya. Slagkrysseren skal operere i Barentshavet. Til høyre heiser russiske soldater flagget på den nye militærbasen i Arktis.
HEISER FLAGGET I NORD: Den atomdrevne slagkrysseren «Peter den store» på vei gjennom isen fra Laptevhavet til Kotelnijøya. Slagkrysseren skal operere i Barentshavet. Til høyre heiser russiske soldater flagget på den nye militærbasen i Arktis.

Her bygger Putin Russlands militære knyttneve i Arktis

Ruster opp med flyplass og slagskip i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen

Russland øker sin militære tilstedeværelse i nordområdene, og er nå i full gang med å bygge opp en base i Arktis som ikke har vært i bruk siden Sovjetunionens fall.

Basen ligger på Kotelnijøya, en undergruppe av Nysibirøyene som i seksti år var setet for en forskningsstasjon og en militærbase.

Fredag la det russiske militæret ut et bilde på sine nettsider som viser flere skip fra Nordflåten på vei gjennom isen til den nye basen, som blir Russlands militære knyttneve i nord.

Kotelnijøya tilhører republikken Sakha og er så godt som folketom.

Den atomdrevne slagkrysseren «Peter den store» skal ifølge det russiske forsvarsministeriet nå operere i Barentshavet med ni andre krigsskip, etter å ha vært i bruk lenger øst i Laptevhavet.

Dessuten gjenoppbygges en flybase, som etter planen skal stå klar allerede i oktober.

I den storstilte operasjonen der én million tonn med materiell er skipet avgårde gjennom isen, fraktes det ti tusen modulhus som skal huse styrkene som utstasjoneres på øya.

Se det russiske militærets reportasje fra Arktis-basen (for mobil - klikk her):

Russlands president Vladimir Putin har selv godkjent etableringen av basen. TIdligere denne uken holdt han en videokonferanse i Kreml med sine militære ledere, og ifølge referatet fra møtet fikk Putin statusrapporter om siste nytt i byggingen av Arktis-basen.

Her blir Vladimir Putin orientert om siste nytt i byggingen av militærbasen i Arktis.

Nettstedet Barents Observer skriver at det virker uklart hvilken funksjon den nye militærbasen i Arktis skal ha. En kilde i den russiske generalstaben har uttalt til avisen Kommersant at basen skal bistå i beskyttelsen av landets oljeressurser, men Barents Observer viser til at det ikke letes etter olje verken i Laptevhavet eller i Det østsibirske hav.

I august skrev TV2.no at Russland har utplassert en ny arktisk innsatsbrigade med spesialsoldater i Norges nærområde på Kola-halvøya. Tormod Heier ved Forsvarets stabsskole sa i den forbindelse at Russland ser nordområdene som et viktig strategisk knutepunkt mellom Europa og Asia.