Derfor får du ikke «The Fox» ut av hodet

Her er triksene til hvordan du blir kvitt den.

Av Ingrid Treborg

«Hatee-hatee-hatee-ho! Hatee-hatee-hatee-ho! Hatee-hatee-hatee-ho! What does the fox say?».

Ikke få av oss har hatt Ylvis' «The Fox» rallende mellom hjernebarken de siste ukene.

Natt til fredag norsk tid stilte Bård og Vegard Ylvisåker opp i amerikanske «The Ellen DeGeneres Show», og ga trolig enda flere amerikanere sangen på hjernen da de fremførte farsotten sin sammen med DeGeneres.

Hva er det egentlig som skjer når vi får en sang på hjernen og nærmest blir drevet til vanvidd av oss selv? Og ikke minst: Hva kan vi gjøre for å få den bort?

Ikke farlig, men...

holen
holen

Professor og psykiater Are Holen på NTNU i Trondheim humrer overfor tv2.no.

– Det er selvsagt ikke farlig å ha en sang på hjernen, selv om det kan være skikkelig irriterende. Det er bare for noen få at en sang på hjernen blir skremmende og ubehagelig, og at det da blir snakk om tvangstanker, sier han.

– Noen sanger bare treffer i oss - et behov, en stemning, en lengsel. Så holder det på en stund, men det går som regel over, ler professoren.

Hans beste tips for å bli kvitt en sang på hjernen, er dette:

– Fokuser på noe annet. Få hjernen din til å jobbe med noe, så går det helt sikkert over.

Les også: – Ylvis er på størrelse med Rihanna

Derfor fester sangen seg

Karen Johanne Pallesen ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet forsker på hvordan musikk bearbeides i hjernen.

Til videnskap.dk sier hun at det ikke finnes et entydig svar på hvorfor vi henger oss opp i en melodi og plutselig hører «Ring-ding-ding-ding-dingeringeding!» i hodet. Likevel mener hun at det finnes en forklaring på hvorfor det er noen sanger vi får lettere på hjernen enn andre. Det handler om melodi og rytme, for hjernen liker mønstre av typen «Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow!».

De mest fengende melodiene er harmoniske og repeterende, og slikt liker hodet vårt.

studio
  (Foto: Michael Rozman/Warner Bros.)
studio (Foto: Michael Rozman/Warner Bros.)
– Gjenkjennelse er altså en av tingene som styrer hva slags musikk vi foretrekker å lytte til, sier hun.

De fleste hits beveger seg innenfor typiske og velkjente tonekombinasjoner. At hjernen liker «Jacha-chacha-chacha-chow!», har også med pulsen vår å gjøre.

– Musikk representerer bestemte tendenser i valg av tempo, som typisk holdes konstant og innenfor et frekvensområde som er lik pulsen vår. Det er bevist at vi nyter musikken mer når rytmen svarer til lytterens puls, sier hun.

Dette betyr ikke at vi ikke kan få mindre harmoniske sanger med høyere rytmetempo på hjernen.

Spenning og følelser

bahamen
bahamen
Pallesen forklarer at hjernen også liker opplevelser som bryter med det den er vant til. Det skapes spenning, og dermed andre følelser.

Når hjernen først har hengt seg opp i «Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff!», blir den gjerne akkurat der fram til vi distraheres av andre oppgaver eller sanger.

På spørsmål fra en leser om det å ha en sang på hjernen er en tvangstanke, svarer hun at det ikke er det.

Hjernen spiller nemlig frivillig av «Fraka-kaka-kaka-kaka-kow!».

– Derfor kan det å ha en sang på hjernen ikke kalles for en tvangstanke, sier forskeren.

Hjernen vil ha mer

Lifehacker.com har også forsket på dette med å få sanger på hjernen. De viser til den såkalte Zeigarnik-effekten, som gjør at vi husker ikke-fullførte oppgaver bedre enn fullførte oppgaver. Flere psykologer mener at hjernen får oppheng i sanger fordi den tror at vi ikke har fullført sangen. Spesielt ille blir det hvis du ikke kan hele teksten.

sudoku
sudoku
James J. Kellaris ved University of Cincinnati har også forsket på fenomenet, og funnet ut at 98 prosent av de 559 studentene han brukte som forsøkskaniner har hatt en sang eller flere på hjernen.

Han forsket også på hvilke sanger som hadde festet seg mest hos studentene:

Baha Mens «Who Let the Dogs Out»

Queens «We Will Rock You»

«Mission Impossible»-introsangen

Village Peoples «YMCA»

Tag Teams «Whoomp, There It Is»

«The Lion Sleeps Tonight» fra «Løvenes konge»

Hvilken sang pleier du å ha på hjernen? Fortell i kommentarfeltet nederst i saken!

Avleder hodet

Kellaris sier at han ikke har noen løsning på hvordan man skal få en sang ut av hodet, men at hans beste tips er å distrahere seg selv med for eksempel Sudoku, kryssord - eller en annen sang som forhåpentligvis ikke fester seg like godt.

Psykolog Ira Hyman har i likhet med Kellaris og Pallesen forsket på hvorfor sanger fester seg, og også han mener at hjernen må bli avledet for å få sangen bort.

– Nøkkelen er å finne noe som gir deg en oppgave som er på det rette nivået. Om du er kognitivt engasjert, begrenser det mulighetene for disse påtrengende sangene å feste seg i hjernen, skriver han i en rapport publisert i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology.

Rapporten heter «Going Gaga: Investigating, Creating, and Manipulating the Song Stuck in My Head». I rapporten skriver Hyman at Lady Gaga og hennes hits har en lei tendens til å feste seg i hodet på folk.

Han mener at å sette sammen anagrammer, altså stokke om på bokstaver i et ord og lage nye ord, er den mest vellykkede metoden for å få en sang vekk fra hjernen.

Gigantisk kampanje

Tidligere denne uka ble det også kjent at den store amerikanske tv-kanalen FOX Broadcasting har brukt «The Fox» i sin nye reklamevideo. Videoen blir vist i store deler av USA:

I videoen danser og synger flere av kanalens tv-kjendiser til rytmene av den fengende låten.

Se videoen under:

755409