REKRUTTERT TIL NORGE: Ekteparet i Oslo er tiltalt for å benytte seg av utlendinger som kom til Norge for å jobbe. Tre av dem var rekruttert som sykepleiere til Oslo universitetssykehus. Her er de på vei opp til Gaustatoppen. (Foto: TV 2/Privat)
REKRUTTERT TIL NORGE: Ekteparet i Oslo er tiltalt for å benytte seg av utlendinger som kom til Norge for å jobbe. Tre av dem var rekruttert som sykepleiere til Oslo universitetssykehus. Her er de på vei opp til Gaustatoppen. (Foto: TV 2/Privat)

Ville ha OUS og ektepar tiltalt for menneskehandel

Men Riksadvokaten har avvist klagen på tiltalen.

Av Sophie Lund Aaserud og Asle Bentzen

Oslo universitetssykehus og et ektepar i Oslo er tiltalt for å benytte seg av filippinske sykepleiere som kom til Norge for å jobbe.

Statsadvokatene i Oslo hevder i tiltalen at ekteparet i Oslo har tatt urimelig store pengesummer av de filippinske sykepleierne for å hjelpe dem med å søke arbeidstillatelse, skaffe seg bolig og søke jobber.

Menneskehandel

I sju punkter i tiltalen er ekteparet tiltalt for å benytte seg av til sammen sju sykepleiere fra Filippinene. I tre av disse punktene er de tiltalt for å benytte seg av utlendingenes situasjon, i samarbeid med Oslo universitetssykehus (OUS).

Saken ble først etterforsket som menneskehandel, men da tiltalen kom tidligere i år var ikke dette blant tiltalepunktene. Kvinnenes bistandsadvokater klaget på avgjørelsen, men fikk avslag fra Riksadvokaten. Begrunnelsen er at det ikke foreligger dokumentasjon på tvangsarbeid.

Har du tips, video eller bilder? Ring/SMS/MMS: 02255 | 02255@tv2.no

– Klare på at feil er begått

– Det jeg kan si er at Oslo universitetssykehus hele tiden har vært klare på at sykehuset har begått noen feil, men sykehuset bestrider at de har medvirket til utilbørlig utnyttelse av arbeidskraft og erkjenner der for ikke straffeskyld etter tiltalen, sier Harald Stabell som representerer Oslo universitetssykehus til TV 2.

– Denne saken har fått konsekvenser for hvordan ansettelser nå foregår ved sykehuset, sier Stabell.

Operasjonssykepleiere

Tre av kvinnene skal ha blitt rekruttert av ekteparet på oppdrag av Oslo universitetssykehus. Disse skulle være operasjonssykepleiere ved sykehuset. Ekteparet skal ha tatt på seg å skaffe sykepleierne bolig og mat, og bisto også med å skaffe dem lån i DNB til å betale utgifter i Norge.

– De er uforskyldt kommet inn i dette. De fikk en forespørsel om å hjelpe med å skaffe operasjonssykepleiere av Oslo universitetssykehus, og de har prøvd etter beste evne å gjøre det, sier ekteparets advokat Tor Kjærvik.

Avhengighetsforhold

I brevet fra bistandsadvokatene hevdes det dokumentert at kvinnene ble satt i et avhengighetsforhold til nordmennene, ved at de filippinske sykepleierne pådro seg så stor gjeld at de ikke ville klare å betale den ved en retur til hjemlandet.

Les også: Filippinske sykepleiere i Norge følte seg som fanger

Vil kreve frikjennelse

Advokat Tor Kjærvik sier de er skuffet over å være tiltalt.

– Dette er jo en langt mindre alvorlig sak enn saken var for politiet i utgangspunktet, som var menneskehandel. De vil jo påstå seg frikjent i forhold til tiltalen, og er skuffet over at det ble en tiltalte i det hele tatt, sier Kjærvik til TV 2.

Rettssaken er beregnet å vare i fire uker. Eli Gunhild By i sykepleierforbundet sier til TV 2 at hun er glad saken blir tatt alvorlig av politiet.

– Jeg er veldig glad for at politiet tar slike saker på alvor og at det tas ut tiltale mot dem som utnytter utenlandsk arbeidskraft. Det er politiet som har ansvaret for hvilket lovverk som benyttes. Jeg forventer at OUS tar lærdom av dette og heretter bruker seriøse aktører, sier By.