STENGER ØVRE DEL: Nygårdsparken stenges for rehabilitering sommeren 2014, og håpet er at de narkomane tar i bruk behandlingssentre.
STENGER ØVRE DEL: Nygårdsparken stenges for rehabilitering sommeren 2014, og håpet er at de narkomane tar i bruk behandlingssentre.

Stenger enorm narkopark i Bergen

Byrådet i Bergen har bestemt at de stenger øvre del av Nygårdsparken sommeren 2014.

Av Vilde Kalsaas Worren, Kristoffer Hovde Andersen

Byrådet i Bergen vil nå jage vekk narkomane fra Nord-Europas største åpne narkoscene, og stenger øvre del av parken i juli 2014 for rehabilitering.

– Vi vil gå i gang med å ruste opp Nygårdsparken, øvre del. Vi vil stenge den delen av parken som vi rehabiliterer og det er klart at det vil få store konsekvenser, sier byråd Dag Inge Ulstein i avdelingen for sosial, bolig og områdesatsing i Bergen.

LES OGSÅ: Piller sprøytespisser fra barnehagen før ungene får leke

Aggressive selgere i parken

Samtidig er kommunens plan at flere mottaks- og oppfølgingssentre åpner 1.juli 2014, med budsjett til å behandle 200 narkomane de to første årene.

Ifølge Ulstein er det selgerne i parken som nå utgjør det største problemet.

– Både utekontaktene og politiet kan bekrefte at antallet rusavhengige er halvert fra 2010. Men selgerne har økt både i omfang, aggresivitet og kriminalitet, og det er ikke greit. Og det vi gjør nå får konsekvenser for den delen av markedet, sier byråden.

LES OGSÅ: Politikrig mot narkolangere

– Da vil det flyte i sentrum

SKEPTISK: Narkomane Jon tror rusmisbrukerne vil spres ut i hele Bergen sentrum, ved stengingen av parken. Han tror heller det ikke tar lang tid før de er tilbake når øvre del åpnes igjen for bruk.
TV 2 møter flere rusmisbrukere i Nygårdsparken onsdag, som mener stengingen vil gjøre at narkomane sprer seg rundt i hele sentrum.

– Da vil det som ligger og flyter her oppe, og det kan du se like godt som meg, flyte rundt i sentrum. Og det flyter vilt her oppe. Vil de ha det i sentrum i stedet?, de vil jo ikke det, sier Jon, en opprørt rusmisbruker til TV 2.

To mottaks- og oppfølgingssentre er planlagt på Nesttun i Fana og Wergeland i Årstad bydel. Jon tror ikke mottakssentrene vil bli brukt fordi de ligger for langt unna.

– En som er sjuk på heroin, han kommer ikke til å dra til Wergeland eller noe annet sted for sette seg den «smellen» for å bli frisk. Han setter den der han står, så enkelt er det, sier han.

Han mener et sprøyterom i Bergen er den eneste løsningen.

– Illusjon å tro at det funker

MER PENGER TIL BEHANDLING: Økt budsjett skal sørge for at mottakssentre I bydelene Fana og Årstad kan ta i mot 200 rusmisbrukere de neste to årene.
Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen er positiv til at byrådet griper fatt i situasjonen, men han tror ikke rusmisbrukerne forsvinner med det første.

– Det er godt å se en byråd som griper tak i situasjonen, men å gå på med politiaksjoner for å jage miljøet fra parken, det kommer til å bety at vi kommer til å få nye og flere rusmiljøer i sentrum. Det kan gjøre at rekrutteringen blir verre, sier Knutsen.

Knutsen mener Oslo går foran som eksempel på at hverken rusmiljøet eller kriminalitet forsvinner ved å jage vekk stoffmisbrukerne.

I 2011 startet «Sentrumsarbeidet» i hovedstaden, som blant annet hadde som mål å bryte opp narkotikamiljøet i Oslo sentrum, nærmere bestemt «Plata». Selv hevder Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie at aksjonen til nå har vært vellykket, men møter kritikk fra blant andre Knutsen.

Knutsen tror heller ikke «parkryddingen» vil ha effekt på rusmiljøet i Bergen.

– Det vedkjente jo byråden selv, da vet vi at det må foregå et annet sted. Stoffbrukerne blir ikke borte av et viskelær, sier han.

Det er også naivt å tro at narkomane vil bruke mottaks- og oppfølgingssentre uten videre, tror lederen i FHN, som heller skulle sett at myndigheter kunne gitt narkomane egne sprøyterom og lavterskelutdeling av metadon.

– Det er en illusjon å tro at de narkomane vil gå på MO-sentre. De vil gå steder der de kan drive med handel og praktisere sykdommen sin.