Marit Bjørgen (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)
Marit Bjørgen (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)

Går for rubbel og bit i OL

Marit Bjørgen har de siste fire mesterskapene stått over lagsprinten, men ved å holde seg frisk som en fisk har 33-åringen planer om å gå for alt i Sotchi-OL til vinteren.

Holmenkollen (TV 2 Sporten)

– Han har nok spist for lite sjømat, det er jeg helt sikker på!

Meldingen kommer fra Marit Bjørgen under lanseringen av et kostholds- og treningsopplegg for unge idrettsutøvere, og er rettet mot Petter Northug som onsdag fikk beskjed om at han må ta det rolig enda en uke.

«Min metode»
Kommentaren er nok humoristisk ment, men 33-åringen mener alvor når hun snakker om kosthold.

– I de tyngre periodene mine sleit jeg med både restitusjon og sykdom, og fikk streng beskjed av legen om å spise mer fisk. Det var en av tingene jeg gjorde, og det har gitt meg resultat. Jeg kjenner at jeg kan gi mer på trening og trener mer enn noensinne nå, og tåler det, sier Bjørgen til tv2.no.

I Holmenkollen onsdag laget skidronninga sunne laksewraps sammen med en gruppe langrennstalenter fra Bærums Verk. Rognes-jenta brenner for at ungdom må ha et sunt kosthold og drive variert trening, derfor gir hun ut «Min metode» - en guide til aktive tenåringer på alle nivåer.

– Jeg har gjort meg mange erfaringer opp igjennom, og de prøver jeg å dele. Det er jo en utfordring i den alderen, man husker jo sjøl det å få i seg det riktige kostholdet og spise variert er ikke så enkelt.

– Spiste du mye fisk da du var ungdom? vil en av jentene vite.

– Jeg gjorde nok ikke det, men derfor ønsker jeg å lære bort til dere, svarer Bjørgen.

Går for seksdobbel i OL
Selv har hun vært mye sykdomsplaget gjennom karrieren, men den triple OL-vinneren fra Vancouver har store planer om å gå alle distansene i Sotchi - der hun tidligere har stått over lagsprinten i de siste fire mesterskapene.

– OL varer lenger enn et VM, men det er klart at jeg må være i form og jeg må prestere godt for å gå. Men det er en vurdering jeg må ta underveis, men hvis jeg er god nok og den beste utøveren er det mulig å gå alle seks, forklarer hun.

Paradoksalt nok kan egen suksess gjøre det mer aktuelt å droppe en av sprintdistansene.

– Hvis man skulle lykkes og ta medaljer hører det med alt det rundt også, for det er en belastning - og da spørs det hvor mye krutt man har til å gå alle seks distansene.