MÅ SLAKTES: Mattilsynet i Nord-Trøndelag har måttet gi pålegg om å tvangsslakte fisk fordi lusa på fisken overlever alle legemidler.  (Foto: John Pedersen / Illustrasjonsfoto)
MÅ SLAKTES: Mattilsynet i Nord-Trøndelag har måttet gi pålegg om å tvangsslakte fisk fordi lusa på fisken overlever alle legemidler. (Foto: John Pedersen / Illustrasjonsfoto)

Fiskeriministerens anlegg må tvangsslakte fisk

Ingen legemidler virker lenger, lakselusa overlever det som er prøvd. Nå må to millioner oppdrettsfisk slaktes og sjøen legges brakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Heidi Venæs

Mattilsynet i Nord-Trøndelag har aldri opplevd det før. Å måtte gi pålegg om å tvangsslakte fisk fordi lusa på fisken overlever alle legemidler.

Sjøen nord for Vikna tømmes for oppdrettsfisk for å redde neste års fiskegenerasjon, og villaksen som svømmer forbi.

– Dette er den eneste resepten som gjenstår, sier distriktssjef John B. Falch i Mattilsynet til TV2.no.

BAKGRUNN: Fiskeriministerens selskap trues med gigantbot

Dramatisk virkemiddel

– Ja, dette er dramatisk, men nødvendig, sier Falch.

Mattilsynet har gjennomført inspeksjoner, som tidligere omtalt av tv2.no, og fem oppdrettere må gjøre det samme: Å tømme merdene for oppdrettsfisk.

Bare hos Sinkaberg Hansen, anlegget som statsråd Lisbeth Berg Hansen er medeier av, betyr det tvangsslakting av to millioner fisk.

– Vi bestemte oss uavhengig av Mattilsynet å sette i gang utslakting, sier produksjonssjef Jon Sinkaberg.

MEDEIER: Hos Sinkaberg Hansen, anlegget som statsråd Lisbeth Berg Hansen er medeier av, må to millioner fisk tvangsslaktes. (Foto: Scanpix)
– Det er klart dette koster, hvor mye vet jeg ikke presist, men vi må altså slakte fisken to måneder før planlagt.

Lusa står imot legemidlene

Også i Hardanger har det samme skjedd. At lusa overlever legemidlene som oppdretterne pøser ned i sjøen.

Mattilsynet for Hordaland ga en oppdretter pålegg om å slakte all fisk på to ulike lokaliteter. Firmaet Bolaks har allerede utført oppdraget.

– Det er første gang vi opplever å måtte gi et slikt pålegg begrunnet i resistens hos lusa, forteller veterinær Hulda Bysheim, Mattilsynet i Hordaland.

Havet tømmes

– At ingen legemidler virker mot lakselus, og at man må tømme merdene og legge alt brakk, det tyder på en dramatisk situasjon?

– Ja, det er en alvorlig situasjon, medgir John B. Falch ved Mattilsynet i Namsos. Og man kan jo bare håpe på at legemiddelindustrien nå kommer opp med noe nytt.

– Inntil videre satser vi på at ved å tømme sjøen og la alt ligge brakk fram til våren neste år, så kan villaksen svømme ut mot beiteområdene sine uten å bli forurenset av lakselusa.

Mattilsynet har pålagt Midt-Norsk havbruk og Emilsen Fisk å foreta en utslakting i løpet av oktober. Sinkaberg Hansen er allerede i ferd med å tømme sine merder for lusbefengt fisk.