MISTILLIT: Styret i Norges Cricketforbund mener president Safir Hayat (innfelt) har overkjørt styret med egne beslutninger.  (Foto: Norges Cricketforbund)
MISTILLIT: Styret i Norges Cricketforbund mener president Safir Hayat (innfelt) har overkjørt styret med egne beslutninger. (Foto: Norges Cricketforbund)

Cricket-presidenten bedt om å trekke seg etter pengebråk

Styret i Norges Cricketforbund mener president Safir Hayat har gått bak ryggen på dem.

Av Sverre Holm-Nilsen, Kristoffer Hovde Andersen

Den 25. juni i år inviterte det norske Cricketforbundet (NCF) flere prominente gjester til åpningen av den nye cricketbanen på Stubberudmyra i Oslo.

Mens politikere og idrettsprofiler spilte på sletta, visste de lite om kampen som foregikk bak kulissene.

– Han har gått bak ryggen på styret

Etter flere måneder med bråk, kan TV 2 i dag avsløre at styret i Cricketforbundet mener presidenten, Safir Hayat, har gått bak ryggen på styret og at han bør trekke seg som leder etter et ekstraordinært styremøte.

Grunnen til mistillitsforslaget skal være at et flertall av styremedlemmene i forbundet mener Hayat har egenhendig har inngått kontrakter med et selskap i forbindelse med utbyggingen av banen på Stubberudmyra.

FEIL: President i NCF, Safir Hayat er overrasket over styrets mistillit. (Foto: Privat)
FEIL: President i NCF, Safir Hayat er overrasket over styrets mistillit. (Foto: Privat)
TV 2 vet at presidenten inngikk en lignende kontrakt med det samme selskapet i 2012.

– Personlig agenda fra styret

Presidenten i Cricketforbundet mener påstandene om at han har holdt styret utenfor, er feil.

– Jeg har ikke gått bak ryggen på styret her. Det er kun en påstand som jeg har bedt dem om å bevise og som de ennå ikke har gjort. Dette er helt klart en personlig agenda fra styrets side, sier Hayat til TV2.no, dagen etter mistilligsforslaget mot ham.

Hayat mener det skader omdømmet til sporten i Norge at saken er håndtert slik.

– Jeg liker ikke måten det har blitt gjort på. Det burde blitt behandlet bedre av administrasjonen og banekomiteen, og når de ikke har fått det til så faller det på meg.

– Var det noen spesiell grunn til at nettopp dette firmaet ble hyret inn?

– For meg var det ikke viktig å bruke dette firmaet. Jeg har ikke dårlig samvittighet, jeg har jobbet for cricket og jeg står for det jeg har gjort, sier Hayat.

Bråk om penger

Selskapet som banekomiteen, på vegne av styret, vurderte å leie inn til å bygge banen, hadde lagt inn et betydelig lavere tilbud enn selskapet forbundspresident Safir Hayat til slutt hentet inn.

TV 2 har undersøkt Cricketforbundets styreprotokoller, og der står det at den økonomiske forutsetningen for forbundet var at banen ikke skulle koste mer enn 65.000,-.

– Summer over 65.000,- måtte godkjennes av styret, bekrefter visepresident i Cricketforbundet, Tone Larsen til TV 2.

REAGERER: Visepresident i NCF, Tone Larsen, og resten av styret mener Hayat har gått bak ryggen på resten av ledelsen i forbundet. (Foto: Privat)
REAGERER: Visepresident i NCF, Tone Larsen, og resten av styret mener Hayat har gått bak ryggen på resten av ledelsen i forbundet. (Foto: Privat)
Da banen ble innviet den 25. juni, hadde NCF mottatt regninger på totalt 140.000,-.

– Visste ikke at kontrakt ikke var skrevet

Styret har spesielt reagert på at Hayat skulle sørget for å skrive kontrakt med firmaet som ble leid inn. Ifølge Hayat selv, mener han valget av firmaet ble gjort av banekomiteen og administrasjonen i Cricketforbundet.

– Det var banekomiteen og administrasjonen som skulle skrive kontrakten. Jeg visste ikke at det ikke var gjort, sier Hayat.

Norges Cricketforbund teller i dag 13.400 medlemmer, og årlig mottar de nærmere to millioner kroner fra staten for å drive virksomheten. Resten av inntektene kommer i form av lisenspenger fra sine medlemmer.

Ingen dokumentasjon

NCF har nektet å betale regningen før alle fakta har kommet på bordet, og stusser over at selskapet bak fakturaene ikke har purret på kravet.

– Styret har ikke mottatt noen god forklaring på hvordan summen ble så høy. Ingen av oss visste noe om kontraktsvilkårene som ble inngått, sier visepresidenten i forbundet til TV 2.

Da sluttsummen kom på 75.000,- mer enn budsjettert, begynte styret i foreningen å stille spørsmål.

Det viste seg senere at det aldri var inngått noe skriftlig kontrakt på jobben, og at selskapet som lagde banen kunne ikke spesifisere på fakturaen hvorfor jobben ble dyrere enn 65.000,- som var rammen banekomiteen måtte holde seg innenfor.

Da Cricketforbundet presset selskapet til å spesifisere ekstrautgiftene, fikk de tilsendt en timeliste som styremedlemmene mener er forfalsket.

Blant annet har selskapet ført opp arbeid på banen 17. mai, samt at de skulle hatt arbeidere på banene samtidig som banen ble benyttet til kamper.

I møtereferatene fra cricketstyret mistenker flere medlemmer at presidenten og selskapet er bekjente. Dette avviser presidenten bastant.

– Dette er noe av det vi vil komme til bunns i, sier Larsen til TV 2.

– Dette må politianmeldes

Mukthar Chaudry, leder for banekomiteen i Norges Cricketforbund, sier til TV 2 at hele prosessen rundt Stubberudmyra har vært rotete, og han mener politiet må kobles inn for å undersøke hva som har skjedd.

– Jeg har sagt klart fra til styret i forbundet at dette må politianmeldes og etterforskes, sier han til TV 2.

Cricketforbundet har tidligere vært i hardt vær etter økonomisk rot, men ny administrasjon har ryddet opp og det stilles i dag strenge krav til bruk av penger.

– Det var mye rot tidligere, men siden 2008 har vi ryddet skikkelig opp i det, og vi har veldig strenge retningslinjer for hvilket mandat den enkelte har, sier visepresidenten.

Hayat skjønner lite av mistilliten fra styret og ønsker også at politiet ser på saken.

– Jeg har absolutt ikke dårlig samvittighet for de avtalene som er inngått.

2. oktober er det nytt styremøte i Cricketforbundet, og en generalforsamling hvor alle fakta i saken gjøres kjent for klubbene vil skje etter det.