Sandra Borch (Foto: Scanpix)
Sandra Borch (Foto: Scanpix)

Sandra Borch gir seg som leder for Senterpartiungdommen

Går til angrep på mentaliteten som råder i moderpartiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Christer Baardsen og Robin Idland Krüger

– Jeg mener grep burde vært gjort for lenge siden, og jeg mener grep må gjøres hvis vi skal redde partiet. Hvis vi skal fortsette å gå ned 0,5 prosent ved hvert valg som vi har gjort nå, så er det ikke noe Senterparti igjen om noen år, sier Sandra Borch til TV 2.

Det var VG som først omtalte saken.

Ifølge avisen sendte hun tirsdag ut en e-post til sentralstyret i partiet hvor hun gjorde det klart at hun ikke stiller til gjenvalg under Senterpartiungdommens landsmøte i november.

– Det er på tide å gi slipp på ledervervet fordi jeg får ikke gjennomslag for den politiske retningen jeg ønsker. Og så mener jeg det er lite vilje til nytenkning i partiet, sier Borch til TV 2.

Frustrert

På landsmøtet i november går hun derfor av som leder. Delvis i frustrasjon over at Senterpartiet feiret valgresultatet på 5,5 prosent og ti mandater som en stor seier. Resultatet var det dårligste siden krigen.

– Jeg har kjent veldig på det den siste uka. Når partiet velger å ta seg en stor fest etter det valgresultatet, som jeg ikke skjønner at man kan være fornøyd med, så tyder det på en total mangel på selvkritikk. Jeg gikk hjem i protest, sier hun til VG.

Borch har hatt et anspent forhold til Senterparti-leder Liv Signe Navarsete i sin periode som Spu-leder. I oktober i fjor ble hun skjelt ut av Navarsete etter å ha gitt uttrykk for at Ola Borten Moe ville være en god kandidat til å ta over som partileder.

Og i j januar i år raste Borch og kalte partiets opptreden «feig». etter at Senterpartiet hadde snudd i EØS-spørsmålet.

Les også: Her er valgkampens vinner og taper

Navarsete: – Et tap for partiet

Men Navarsete kaller det «et tap for Senterpartiet» at Borch gir seg.

– Sandra Borch har vært en sterk ressurs for Senterungdommen og Senterpartiet med sin uredde innstilling og sin ståpåvilje. Sandra har gjort Senterungdommen kjent blant mange flere enn før, både unge og gamle. Hennes arbeid har ført til at Senterungdommen har hatt stort gjennomslag i partiet, blant annet gjennom store politiske seirer på Senterpartiets landsmøte i april, sier Navarsete i en pressemelding.

VALGTAPER: Liv Signe Navarsete (Sp). (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
Navarsete sier hun tar kritikken mot sentralstyret på alvor, og har respekt for at Borch bruker posisjonen sin til å sette fokus på det hun mener bør bli bedre.

– Jeg er trygg på at Sandra gjør det av kjærlighet til partiet. Jeg kan forsikre Senterungdommen om at sentralstyret skal gå grundig inn i den kritikken som nå blir rettet mot oss, sier Navarsete.

Les også: Liv Signe Navarsete: – Håper ikke folk angrer på stemmen sin

Fortsetter i politikken

Borch sier at hun skal jobbe videre lokalt og på fylkestinget, men har ingen planer ennå for hverdagen utenfor politikken.

Sentralstyremedlem Torstein Lerhol i Senterpartiungdommen, Torstein Lerhol, synes det er synd at Borch gir seg.

– Hun har vært en av Senterpartiungdommens mest markante ledere. Hun har satt oss på kartet. Under henne har Spu blitt relevante i politikken. Det er kjempetrist for partiet og for min egen del, men jeg har forståelse for det, sier han.