Av Kristoffer Thoner og Robin Idland Krüger

Det er lunsjtid i Spanias hovedstad Madrid. Der treffer vi Thiago Morini, som er journalist i Spanias største avis El Pais.

At Fremskrittspartiet nå kan komme i regjering her i Norge, har skapt sterke reaksjoner utenfor våre grenser.

– Frp er fremmedfiendtlig

Den spanske journalisten, som har fulgt valgkampen og satt seg inn i Fremskrittspartiets partiprogram, er mannen bak en artikkel i El Pais med tittelen « Høyreekstreme rasister nærmer seg makten i Norge».

– Når du ser i dybden, kommer det vi ser på som Fremskrittspartiet sin fremmedfiendtlighet, frem. Siv Jensen har snakket om snikislamisering, og partiets innvandringspolitiske talsmann vil kaste ut innvandrere, sier Morini til TV 2.

STATSRÅD: Det er liten tvil om at Siv Jensen kommer til å styre et departement i den nye regjeringen, men folket er spektisk til Jensen som finansminister. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
Tidligere har både Italias største avis Corriere della Sera – og den britiske avisen The Independent stemplet partiet som høyre-populistisk.

– Hvis partilederen sier om romfolk at de skal puttes i busser og fraktes tilbake til Balkan, er dette helt klart for meg språket til et høyrepopulistisk parti, sier journalist i The Independent, Tony Paterson, til TV 2.

– Viktig å synliggjøre at Breivik var medlem

Også den seriøse avisen The Financial Times mener Frp er et populistisk parti, og at det er greit å linke partiet til massemorderen Anders Behring Breivik.

– Det er et faktum at han var medlem av partiet, og jeg mener det er noe vi bør kunne skrive. Jeg vet at partiet selv ikke liker å bli assosiert med ham, men det er et faktum at han var medlem, sier Norden-korrespondent Richard Milne til TV 2.

– Det er av internasjonal viktighet at han var medlem i partiet i en periode, mener The Independent-journalist, Paterson.

LES OGSÅ: Pressen i tolv land har koblet Frp til Breivik

Frp: – Vitner om lav kunnskap

Men nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, sier omtalen vitner om lav kunnskap om norsk politikk.

– Jeg synes det er beklagelig at vi blir fremstilt på måten vi gjør. Det er jo leit å bli satt i bås med partier vi ikke har noe med å gjøre. Men det sier jo også litt om manglende kunnskap om norsk politikk generelt blant utenlandske journalister. Det bør jo være en vekker for alle partiene på Stortinget, sier Solvik-Olsen.

Men omtalen av Frp internasjonalt har gjort at partiet tirsdag innkaller til pressekonferanse for å klargjøre det de står for.

– Det viser bare at mange av de tilvante oppfatningene som utenlandsk media har langt i fra er korrekt. Og derfor håper vi at ved god informasjon så vil de revurdere hva slags betegnelse de bruker på oss, sier Solvik-Olsen.