DISSE BARNA FINNES IKKE MER: Felles for dem var at de ble mobbet så mye at de til slutt tok sitt eget liv. (Foto: Scanpix/cbs/facebook/montasje:TV2)
DISSE BARNA FINNES IKKE MER: Felles for dem var at de ble mobbet så mye at de til slutt tok sitt eget liv. (Foto: Scanpix/cbs/facebook/montasje:TV2)

Norske barn laster ned kjent «mobbe-app»

Appen tillater anonyme meldinger som gjør at mobbing herjer vilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Synnøve Gjerstad

Mange lot seg engasjere da TV2.no fortalte om 12 år gamle Rebecca som ble mobbet på nett, til hun valgte å hoppe i døden. En av mobilappene mobberne brukte for å plage henne, var Ask.fm.

Ask. fm-appen og den tilhørende nettsiden har 70 millioner brukere på verdensbasis. Den er utskjelt for å være en utsatt mobbearena fordi det tillates at brukerne kan sende meldinger til hverandre anonymt.

Nå har «mobbeappen» også blitt populær blant norske barn.

– Vi har hørt at den har spredd seg mye i det siste. Appen blir brukt til ganske alvorlig mobbing fordi en skjuler seg bak anonymitet, sier Merethe Clausen Moe, leder i organisasjonen Barnevakten.

MOBBET: Rebecca Sedwick ble mobbet av jevnaldrede jenter på sosiale medier, blant annet Ask.fm. Hun hoppet i døden i forrige uke. (Foto: CBS/Privat)

Meldingene blir ikke bare sett av mottakeren, men også av alle vennene, noe som gjør at mottakeren blir offentlig uthengt.

Har du erfaringer med nettmobbing eller ask.fm? Tips TV 2s reporter!

Barnevakten hører om grove tilfeller av mobbing. Mobbingen er ofte kropps- og sexfiksert, og det er svært stygge kommentarer.

– Meldinger av typen «jævla hore», «gå og dø» og «ekkel og stygg» florerer på nettsiden, forteller Christine Murvold som er fotballtrener for ungdom til Adressa.no.

Mobberne når dem hvor som helst, når som helst

Førstelektor ved Læringsmiljøsenteret i Stavanger, Gaute Auestad, har jobbet mye med nettmobbing.

– Vi skiller mellom tradisjonell mobbing og mobbing gjennom de nye digitale verktøyene. Det som skiller er anonymiteten, sier han.

MOBBET: Amanda Todds historie ble kjent fordi hun la ut et videoklipp der hun forklarte hvordan det føltes å bli mobbet, før hun tok sitt eget liv. (Foto: Scanpix)
Auestad mener muligheten for å være anonym gjør at flere hiver seg på en mobbekampanje.

– Det som er spesielt for digital mobbing er at mobbeofferet nås på en annen måte. Nå er det ikke bare på skolen de kan mobbes, men hvor som helst og når som helst, sier Auestad.

Den som blir mobbet har ikke noe fristed, og lever med frykten for å bli herset med konstant. Den kontante utsatte situasjonen kan bli fullstendig overveldende for offeret.

BAKGRUNN: Knust far krever drapstiltale mot mobbenettsted etter at datteren tok sitt eget liv

Kan drive barn til selvmord

– VI har tilfeller der det blir så belastende for et barn eller ungdom at de ikke orker mer, og tar sitt eget liv, sier Auestad. For ikke lenge siden var det en svensk jente som begikk selvmord etter digital mobbing.

– Skjønner mobberne hva de driver med når de mobber?

– Ja. De vet forskjell på rett og galt. De vet hva de gjør, mener Auestad. Men konsekvensen av mobbingen har ungdommene kanskje ikke tenkt over.

MOBBET: Irske Ciara Pugsley (15) ble mobbet, og tok til slutt sitt eget liv (Foto: Facebook)

– Mobberne har ofte en glede av det de driver med. De føler makt av å få andre i avmakt. Er det flere mobbere sammen, får de en sterkere fellesskapsfølelse. Disse positive følelsene gjør at mobbingen fortsetter lenge.

Hvis ingen griper inn har det en tendens til å vare over lang tid.

LES OGSÅ: Rebeccas mor etter datterens selvmord: – Hvordan blir barn så onde?

Forstår ikke rekkevidden

Mobberne forsvarer gjerne mobbingen med at mobbeofferet har gjort noe irriterende. Det kan være så lite som at man kom borti en med foten, så blir offeret anklaget for å ville sparke noe. Videre unnskylder ofte mobbere seg med at andre mobbet mer enn en selv.

– Noen blir medløpere i noen mobbesituasjoner. Man sitter på et rom sammen og bestemmer seg for å ha det «gøy» med å sende en melding til en person, og man tenker ikke over hvordan det føles for mottakeren.

MOBBET: Josh Unsworth (15) tok sitt eget liv etter mobbing på blant annet Ask.fm i fjor. (Foto: Facebook)
– Det har store skadevirkninger uansett. om det ikke går så langt som selvmord. Det ødelegger mye for selvfølelse, hverdagen, og trivsel med andre mennesker. Det kan ødelegge livskvaliteten gjennom hele livet, forklarer Auestad

Auestad sier noen mobbere kanskje ikke forstår rekkevidden av det de gjør. Noen mener man må tåle et røft språk på internett, mens andre opplever visse ord veldig sårende.

Nytter ikke angre

– Det som kjennetegner digital mobbing er også at det ikke går an å trekke ord tilbake. En mobber som angrer kan ikke hindre at andre har hevet seg på det den har skrevet, eller dele videre et bilde som er lagt ut.

– I det man har trykket på knappen, er det ute av din kontroll, sier Auestad.

Å mobbe noen over internett eller på andre måter er straffbart, og kan få rettslige konsekvenser for mobberen.

LES OGSÅ: Åtte tenåringer arrestert for mobbing av Amanda Todd

MOBBET: Irske Erin Gallagher skal ha nevnt mobbingen på Ask.fm i selvmordsbrevet hun etterlot seg. Hun var 13 år da hun tok sitt eget liv i fjor høst. (Foto: Facebook)

Mobbing kan være vanskelig å varsle fra om. Å bli mobbet fører gjerne med seg en svekket selvfølelse der en tenker at «det må være noe galt med meg» «Jeg fortjener egentlig å bli herset med» Denne følelsen er vanskelig å overvinne, og det kan føles som et nederlag å si fra til en voksen.

Bevisst daglig satsing

– Norske skoler er relativt gode på forebygging og oppfølging av mobbing. Men ingenting er bra nok før vi har kvittet seg helt med det. Det krever bevisst daglig satsing.

Det er minst like mye mobbing nå som før. Det som har endret seg er at det skjer i mye større grad utenfor skolegården. Derfor er fokus på nettvett viktig.

– Åtte- niåringer har sterke verktøy tilgjengelig, men er ikke modne nok til å håndtere det. Her må foreldre ta ansvar, sier Auestad.

Han sier også at foreldre og barn må være klar over at ting man synes er gøy der og da kan bli brukt mot en i seinere tilfeller.

– Når ting er lagt ut på nett, lever det for alltid. Hvem som helst kan kopiere det og bruke det mot deg ved en seinere anledning, sier Auestad.

MOBBET: Darren Steele var 15 da han ble funnet død i 1998. Han hadde hengt seg selv etter å ha blitt mobbet daglig i to år av klassekamerater. (Foto: AP Photo/PA)

Skoler advarer

Flere skoler i Norge advarer mot den sosiale nettverk-appen ask.fm. Både Fjell, Alvøen og Olsvik skoler la ut advarsler på skolenes hjemmesider forrige uke.

– Vi ble gjort oppmerksom på dette av foreldre som tok det opp på et foreldremøte, sier rektor Anne-Merete Vabø Haugane ved Fjell ungdomsskole, til Bergens Tidende.

Etter de gikk ut med advarsel har de fått tilbakemelding fra foreldre om elever som har hatt appen.

Det finnes flere tilfeller der unge mennesker har tatt selvmord etter å ha blitt mobbet på nettstedet Ask.fm.

LES OGSÅ: Tjener seg søkkrike på anonym «mobbe-app»

I fjor høst tok to irske skolejenter, Ciara Pugsley (15) og Erin Gallagher (13) sine egne liv etter vedvarende trakassering på siden. Og i april i år ble 15 år gamle Josh Unsworth funnet død av samme grunn.

Britiske Hannah (14) tok også sitt eget liv i august etter langvarig digital mobbing. Da jenta var død, gikk mobberne til angrep på søsteren. Også dette foregikk på Ask.fm.

Etter alle disse tilfellene gikk statsminister Dave Cameron ut og advarte mot appen.

LES OGSÅ: Etter at Hannah (14) ble drevet til selvmord, gikk nettmobberne etter søsteren