NEKTET FOR DRAPET: Den tiltalte 38 åringen på rettens første dag. Han nekter for å ha drept Sigrd Giskegjerde Schjetne.  (Foto: Thomas Reisæter / TV 2)
NEKTET FOR DRAPET: Den tiltalte 38 åringen på rettens første dag. Han nekter for å ha drept Sigrd Giskegjerde Schjetne. (Foto: Thomas Reisæter / TV 2)

Sigrid-tiltalte nektet for drapet

38-åringen svarte nei på spørsmål om han har bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Rettssaken kom forsinket i gang på grunn av problemer med transporten av den drapstiltalte 38-åringen. Klokken 9.40 erklærte tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen at retten var satt.

Dommeren opplyste at en medddommer var byttet ut fordi vedkommende som opprinnelig skulle tjenestegjort, jobber i et fengsel i nærområdet.

Den tiltalte svarte på spørsmål fra dommeren at han var arbeidsledig og uførertrygdet før han ble pågrepet. Mannen er skilt og barnløs.

Erkjenner ikke bortføring

Etter at retten var satt, leste aktor Nina Prebe opp tiltalebeslutningen. Fordi påtalemyndigheten har lagt ned påstand om at tiltalte skal overføres til tvungent psykisk helsevern, måtte ikke 38-åringen ta stilling til spørsmålet om straffskyld.

I stedet spurte dommer Nilsen om 38-åringen har foretatt seg de handlingene som er beskrevet i tiltalen.

– Nei, svarte mannen på tiltalebenken.

Følg rettssaken i vårt livesenter

Faren inntar vitneboksen

Sigrid Giskegjerde Schjetnes far, Tom Schjetne, er det første vitnet som skal forklare seg i sal 250 i Oslo tinghus.

Farens bistandsadvokat, Harald Stabell, har på forhånd sagt at faren regner med at det vil bli tøft å forklare seg for retten. Mange spørsmål rundt Sigrids forsvinning er fortsatt ubesvart.

– De vet ikke hvorfor Sigrid ble bortført, og hva skjedde med henne etter bortføringen? Når ble hun tatt livet av? Og hvordan ble hun behandlet inntil da? Og på hvilken måte ble hun tatt livet av? sa Stabell til TV 2 i helgen.

Foreldrene tror heller ikke rettssaken vil gi dem flere svar på hva som faktisk skjedde. Den tiltalte har hele tiden nektet for å ha noe med forsvinningen å gjøre og har lansert fire teorierom hva som har skjedd med 16-åringen.

TIDSLINJE: Dette er Sigrid-saken

Var forsvunnet i en måned

16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant like før midnatt 5. august i fjor. Jenta gikk da alene hjem fra en venninne på Østensjø i Oslo.

3. september ble hun funnet drept i et skogholt på Kolbotn like sør for Oslo.

Politiet: – Det er Sigrid som er funnet

Politiet pågrep og siktet 38-åringen og hans kamerat (65) i et verksted rett ved funnstedet. 65-åringen er senere løslatt og sjekket ut av saken.

9. juli ble det kjent at 38-åringen tiltales for forsettlig drap og bortføring. Ifølge tiltalen bortførte han Sigrid rundt klokken 00.17 ved Østensjø Kanvas barnehage i Oslo. Deretter fraktet han henne til en campingvogn som sto i et lagerlokale på Bryn i Oslo.

På et tidspunkt drepte han 16-åringen, pakket henne inn i dyner, sengetøy, plastposer og et telt og dumpet henne i et skogholt i Kolbotn, ifølge tiltalen.

Påtalemyndigheten mener mannen var psykotisk og vil at han skal dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern. Aktor Nina Prebe presiserte da rettssaken åpnet mandag at det kan bli lagt ned påstand om forvaring i 21 år under rettssaken, dersom de finner at han er tilregnelig i løpet av rettssaken.