tutta 2 (Foto: JEAN PIERRE CLATOT, © jpc/AMD)
tutta 2 (Foto: JEAN PIERRE CLATOT, © jpc/AMD)

Tutta tok sin første major-triumf på seks år

Suzann Pettersen holdt hodet kaldt og vant Evian-mesterskapet.

Suzann Pettersen tok søndag sin første major-triumf siden hun gikk til topps i LPGA-mesterskapet i 2007.

Holdt hodet kaldt
Tutta fikk bogey på 7. hull, men slo rett tilbake med birdie på det neste. Lenge fulgte 16-årige Lydia Ko slaget bak henne, men ungjentas bogey på 13. hull doblet den norske stjernens ledelse.

Det norske golfesset holdt hodet kaldt på de siste hullene, og kunne til slutt slippe jubelen løs etter å ha gått runden tre slag under par. Det er to mindre enn Lydia Ko. Tutta gikk totalt 10 slag under par gjennom hele turneringen.

Triumfen gir den norske jenta 2,9 millioner i premiepenger.

Se bilder fra den siste runden øverst i artikkelen (med tillatelse fra Viasat Golf)

– Var litt nervøs
– Det har ikke gått helt opp for meg ennå. Det har vært verdt å vente på denne. Spesielt siden det nå er blitt en major. Jeg var faktisk litt nervøs på slutten der og visste ikke om jeg skulle slå kort eller gå for greenen. Men jeg bestemte meg for bare for å gå for det. Jeg er for god til å holde igjen, sier hun like etter at triumfen er blitt et faktum.

Hun tror banen i Frankrike kan bli en god plass å komme i fremtiden.

– Greenen er litt annerledes. men etter som jeg fikk spilt banen mer og mer, og ble kjent med den så tror jeg faktisk at det kommer til å bli en fantastisk bane for fremtiden. Det er selvsagt litt tidlig, men jeg kan ikke klage. Jeg har spilt fantastisk, sier hun.

Tutta ble fulgt tett av Lydia Ko gjennom hele turneringen, og er full i lovord om det unge talentet.

– Lydia spilte helt fantastisk. Dette er andre gang jeg går sammen med henne på den siste runden. Hun er en stjerne for fremtiden. Hun er god nok til å vinne major-turneringer, noe som er ganske imponerende i en alder av 16-år, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pettersen (Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/Afp)
Pettersen (Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/Afp)

–Helt uvirkelig
Landslagstrener Øyvind Rojahn er en svært glad mann når tv2.no snakker med han like etter triumfen.

– Det er jo helt utrolig. Det er nesten helt uvirkelig. Jeg har vært her de siste dagene, og det har vært utrolig imponerende å se hun spille. Det er jo en av de fem største turneringene hvor alle de beste er med, så det er en fantastisk prestasjon, sier han.

Han tror det vil komme mer å juble for i fremtiden.

– Hun har jo bevist i flere år at hun hører hjemme helt i toppen, men det er jo litt tilfeldigheter at hun vinner den største. Men dette åpner jo for mer, sier han.

– Tror hun kan bli best
Før turneringen var Tutta ranket som nummer tre i verden bak Stacey Lewis og Inbee Park. Søndagens seier vil nok ikke føre Tutta til topps på den listen, men landslagssjefen tor den norske jenta en dag vil bli nummer én.

– Vi satt og snakket litt om det. Men jeg vet ikke hvor mange poeng hun får. Men jeg er ganske sikker på at hun kommer til å nå det målet en dag. Og nå er det jo muligheter for at det kan skje raskere enn først antatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rojahn (Foto: Aabech, Magnus/NTB scanpix)
Rojahn (Foto: Aabech, Magnus/NTB scanpix)

Værtrøbbel
Starten på søndagens runde ble utsatt i halvannen time på grunn av regn. Da spillerne omsider kom i gang, imponerte den norske stjernen umiddelbart. Det gjorde ikke japanske Mika Miyazato, som ledet før siste runde. Hun falt nedover på listene med bogey på første og tredje hull.

Tutta viste også solid spill i de første rundene. Hun åpnet strålende fem under par fredag, og hun fulgte opp med to under par lørdag. Tidlig i søndagens runde var Oslo-jenta ett slag foran Ko.

Les også: Mor og far Pettersen: – Skjønte at hun var noe spesielt da hun var 7-8 år gammel

Tutta har fra før vunnet to turneringer på LPGA-touren i år. Den siste seieren kom for bare to uker siden da hun vant i Portland.

Værgudene har ikke vært på arrangørens side i Evian-mesterskapet. Torsdagens åpningsrunde ble utsatt på grunn av regn. Da bestemte arrangøren at det skulle spilles to runder søndag, men senere ble det besluttet å redusere turneringen til 54 hull.

Årets utgave av Evian-mesterskapet er første gang det blir regnet som en major-turnering. Fra før av er det bare LPGA Championship, US Open, British Open og Kraft Nabisco.

(©NTB/TV 2 Sporten)