FRP HETS: Erna Solberg mener SV-Heikki bør be om unnskyldning etter utspillet om at Frp er et høyrepopulistisk parti. (Foto: NTB Scanpix/ TV 2-montasje)
FRP HETS: Erna Solberg mener SV-Heikki bør be om unnskyldning etter utspillet om at Frp er et høyrepopulistisk parti. (Foto: NTB Scanpix/ TV 2-montasje)

– Si unnskyld, Heikki

Erna Solberg mener utviklingsminister Heikki Holmås bør unnskylde overfor Fremskrittspartiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ragne Riise

Internasjonale medier reagerer på at Fremskrittspartiet nå ser ut til å komme i regjering. De stempler partiet som høyrepopulistisk og trekker koblinger til 22.juli.

Fredag hadde Utenriksdepartementet et møte med Frp, der partiet får hjelp til å takle de utenlandske medieoppslagene.

– Det norske stortingsvalget har vakt interesse mange steder, og mange av våre ambassader får telefoner. Det drives nå vanlig journalistikk på Frp: Hva de har vedtatt, hva de har sagt i forhold til innvandring og andre spørsmål. Men de kjenner ikke konteksten, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen (Ap) til TV 2.

BAKGRUNN: Heikki Holmås angriper Frp på Twitter

Se reportasje:

– Frp er et høyrepopulistisk parti

Internasjonal presse viser til Frps politikk på blant annet innvandring, og knytter det til 22.juli.

– Når det gjelder handlingene 22.juli, så har alle partier i Norge på Stortinget vært tydelige i sin fordømmelse og avsky. Det gjelder også Frp, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Samtidig bærer utviklingsminister Heikki Holmås ved til bålet, ved å karakterisere Frp nettopp som et høyrepopulistisk parti.

– Jeg vil beskrive de som et høyrepopulistisk parti , i familie med Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna, sa Heikki Holmås til TV 2 torsdag.

LES OGSÅ: Utenlandske medier stempler Frp som høyreekstremt parti

Norges neste statsminister på nakken

Det får Erna Solberg til å reagere. Den kommende statsministeren forlanger en unnskyldning på vegne av Frp.

– Det å bruke ordet høyrepopulist i Europeisk kontekst, er noe å signalisere noe annet enn det Frp er, sier Solberg.

– Bør han si unnskyld?

– Det bør han gjøre. Jeg synes ikke det er noe poeng å bruke mer tid på Heikki Holmås´ twitter-meldinger. Jeg tror norske velgere, og det norske folk skjønner at dette ikke er riktig, sier Erna Solberg.

Solberg får langt på vei støtte fra politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

– Jeg synes det Heikki Holmås skrev på Twitter, grenser til hets. Det jeg reagerer på, er at man bruker de samme begrepene og samme definisjon på Frp som han også bruker på småbrune, rasistiske partier i Europa. Da blir det gærent. Vel er Frp på høyresiden, og de har til tider vært det mest populistiske partiet i Norge. Men det er ikke et høyrepopulistisk parti, slik vi forstår begrepet fra partiene i Europa, sier Stein Kåre Kristiansen.

Forsker støtter Heikki

Torsdag kveld sa Holmås at han ikke akter å beklage seg, og han forklarte hvorfor han mener Frp kan kalles høyrepopulistisk.

Nå får han støtte fra norsk forsker.

– Jeg mener at det er greit å bruke begrepet høyrepopulistisk om Frp. Hvilken betegnelse skulle en ellers bruke, spør Elisabeth Ivarsflaten, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen til Bergens Tidende.