Partileder Audun Lysbakken taler under SV sitt landstyremøte. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
Partileder Audun Lysbakken taler under SV sitt landstyremøte. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Ap-sympatisører berget SV over sperregrensen

SV kan takke regjeringspartner Arbeiderpartiets velgere for at de kom over sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Robin Krüger

En gjennomgang av bakgrunnstallene fra TV 2s valgdagsmåling utført av TNS Gallup, viser at SV kan takke Arbeiderpartiet for at de kom over sperregrensen.

Avslører taktisk stemmegivning

De 2484 respondentene i TNS Gallups undersøkelse fikk spørsmålet «uavhengig av hvilket parti du stemmer på nå, hvilket parti liker du best?».

Spørsmålet som er stilt for å belyse taktisk stemmegivning, viste at 16 prosent av de som stemte på SV faktisk liker Arbeiderpartiet best.

Les også: Her er det nye Stortinget

Det tilsvarer 18 569 stemmer, samtidig var det bare 1 prosent av Ap-velgerne, tilsvarende 8 750 stemmer som svarte at de likte SV best.

Nettogevinsten fra Arbeiderpartiets sympatisører var dermed på 9 819 stemmer.

Uten disse stemmene ville SVs oppslutning sunket fra 4,091 til 3,745 prosent – og under sperregrensen på 4 prosent.

Takknemlig

– Det handlet om å sørge for å berge en slagkraftig venstreside, og det har disse Arbeiderparti-sympatisørene gjort. Det er jeg selvfølgelig veldig glad for, sier Audun Lysbakken.

Ved et valg under sperregrensen kunne SV risikert at Heikki Holmås hadde blitt eneste stortingsrepresentant fra partiet, mot de syv de fikk inn fordi de kom over sperregrensen.

SVs leder sier at de til neste valg ikke kan satse på mer hjelp fra Arbeiderpartiet.

– Nå skal vi bruke de fire neste årene på å bygge en sterkere base for SV, for det viser disse tallene at vi trenger, konstaterer Lysbakken.

Miljøpartiet De Grønne

Den andre gruppen som gir SV stemmehjelp, er Miljøpartiet De Grønnes sympatisører. I undersøkelsen svarer 8 prosent av SV-velgerne at de egentlig liker Miljøpartiet det best, noe som tilsvarer 9 285 stemmer. Samtidig svarer bare fem prosent, eller 3960, av Miljøpartiets velgere at de liker SV best.

Differansen på 5325 ville sendt SV ytterligere ned i oppslutning om alle velgere faktisk hadde stemt på partiet de likte best.

Rødt-velgere liker SV

Mer gledelig for SV er det at 34 prosent av de som stemte på Rødt oppgir at de egentlig liker SV best. Det betyr at Audun Lysbakken har et potensial på 10 458 Rødt-velgere, ifølge undersøkelsen.

Totalt utbytteforhold mellom SV og alle de andre partiene, viser likevel at SV ville tapt så mange velgere at de uansett hadde sunket under sperregrensen om velgerne hadde fulgt hjertet.

Venstre

Også Venstre er et parti som ifølge undersøkelsen kan ha fått et betydelig antall såkalt taktiske stemmer.

Arbeiderpartiet og Høyre er de to partiene som avgir flest sympatisører til Venstre, med henholdsvis 17 797 og 13 347 stemmer.

Les også: Slik vil de borgerlige endre Norge.

Samtidig «henter» Venstre også mest tilbake fra disse partiene med henholdsvis 8 750 og 15 205 Ap- og H-velgere som egentlig liker Venstre best.

Ser man på utbytteforholdet mellom alle partiene ville Venstre tapt litt over 18 000 stemmer dersom alle velgere hadde stemt på det partiet de likte best.

Likevel ville Venstre holdt seg over sperregrensen siden oppslutningen bare hadde sunket fra 5,228 til 4,579 prosent.