SivertBjørnstad
SivertBjørnstad

Sivert (23) blir yngst på Stortinget

BI-studenten fra Trondheim har taktikken klar.

Av Cathrine Eide og Terje Dalen

Den 23 år gamle studenten fra Trondheim blir den yngste representanten i det nye Stortinget. Etter en spennende valgnatt kan Frps Sivert Bjørnstad puste lettet ut.

– Det var utrolig spennende og nervepirrende. Vi visste jo ganske tidlig at det skulle bli borgerlig flertall, men det er alltid spennende før alle stemmene er telt opp. Så det var nervøs stemning, sier Bjørnstad til TV 2.

Bjørnstad har vært politisk aktiv for Frp siden han var 15 år gammel, og er forberedt på å en hverdag som fulltidspolitiker med eldre kolleger.

– Jeg kommer nok til å bruke store deler av det første årets på å sette meg inn i hvordan alt fungerer. Utover det tror jeg det ikke blir noe annerledes for meg enn for en i 30, 40, eller 50-årene. Kanskje forventningene kommer til å være litt høyere, men de skal jeg innfri, sier 23-åringen med selvtillit.

Har har én taktikk for hvordan han skal klare seg bra på Stortinget.

– Jeg skal stå opp grytidlig hver morgen og legger meg sent hver kveld. Det er bare hardt arbeid som gjelder nå, sier han.

– Jeg har bare hatt sommerjobber

23-åringen studerer økonomi på BI i Trondheim, men han ser det ikke som noe problem at han seiler inn på Stortinget uten erfaring fra arbeidslivet.

– Jeg tror vi trenger studenter også på Stortinget. Og jeg nå har jeg erfaring som student. Det er viktig at den stemmen blir hørt, sier han.

– Jeg har bare hatt sommerjobber tidligere, men jeg tror ikke forskjellen fra å være student til å jobbe fulltid er så stor. I hvert fall ikke hvis man er en god student og leser manger timer om dagen

Bjørnstad har ingen planer om å legge studielivet bak seg selv til tross for den nye tilværelsen på Stortinget.

– Jeg skal prøve å ta noen fag på siden av arbeidet. Også skal jeg ukependle fra Oslo til Trondheim, så jeg får deltatt på det jeg ellers ville deltatt på. Jeg vil jo fortatt være den samme, så sosialtsett blir det heller ikke så enorme forandringer, sier han optimistisk.

(Saken fortsetter under videoen)

Se intervju med Sivert Bjørnstad her:

Les også:Slik var Ernas jubelnatt

Vil oppheve vannskuterforbud

Bjørnstad kommer fra en politisk engasjert familie, selv om han er den eneste med medlemskap hos et parti.

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, og det kommer nok av miljøet jeg har vokst opp i. Jeg er vant til at det blir hete diskusjoner og krangling rundt bordet hjemme, så jeg føler meg godt rustet til en hverdag på Stortinget, sier 23-åringen.

Hva blir den viktigste saken du skal jobbe for på Stortinget?

– Det viktigste blir å generelt få mer frihet i Norge, ved å fjerne forbud og påbud som er unødvendig og ha litt større tiltro til folk flest.

Bedre studiefinansiering blir umiddelbart temaet når den nyvalgte stortingsrepresentanten møter en medstudent ved BI i Trondheim.

– Topp med vannskuter, pokerforbud, forbud mot lakrispiper, hjørnekjøleskap. Det er en rekke sånne ting som vi fint kunne klart oss uten i Norge.

Eldst på Stortinget

Høyre-politiker Svein Flåtten (69) blir den eldste på Stortinget. Han har vært representant for Vestfold siden 2001, og jobber per i dag som næringspolitiske talsmann for Høyre.

Han er blant de heteste kandidatene til å overta vervet som stortingspresident etter Dag Terje Andersen etter den borgerlige valgseieren.

Les også: Slik vil de borgerlige endre Norge