– Lite tro på en borgerlig firepartiregjering

TV 2s valgekspert og Stoltenbergs tidligere rådgiver Jan-Erik Larsen tror ikke Venstre og Krf vil få nok gjennomslag for sine saker i regjeringsforhandlingene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RESULTATER: Les alt om årets valget 2013 i TV 2s livesenter.

TV 2s valgeekspert, og First House-partner Jan-Erik Larsen, spår at Høyre og Frp kommer til å danne regjering alene, selv om alle fire partiene sier at de ønsker regjeringsmakt. Larsen, som i flere år var Jens Stoltenbergs statssekretær og nærmeste betrodde, mener det blir vanskelig for Venstre og Krf å godta deler av Frps politikk.

– Min spådom er at de ender opp i Stortinget som støtteparti for en Høyre og Frp-regjering. Det er veldig vanskelig å se for seg at disse fire partiene skal legge frem en felles regjeringserklæring hvor Fremskrittspartiet og Venstre har blitt enige om asyl- og innvandringspolitikken, og Fremskrittspartiet og Krf for eksempel har blitt enige om bistandspolitikken, sier

BORGERLIG SAMARBEID: De nærmeste dagene skal ny regjering diskuteres mellom Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix)
Larsen til TV 2.

Erna Solberg er enig i at forhandlingene kommer til å bli vanskelige, og sa under partilederdebatten i går at alle partier må gi og ta for å kunne komme i havn.

Larsen trekker frem Krf-leder Knut Arild Hareides tidligere uttalelser og Venstre-leder Trine Skei Grandes uttalelser mandag kveld som begrunnelse for at de to partiene til slutt ikke vil være del av en regjering.

Se Siv Jensens jubel-tale på TV 2 Play: - Morna Jens!

– De to partiene har fått et mandat fra sine velgere til å gjennomføre deres politikk. Krf-leder Knut Arild Hareide har gjennom valgkampen sagt at han ser det som svært usannsynlig at de skal gå inn i regjering med Frp, og Venstre-lederen snakket i går mest om en sentrum-Høyre-regjering. Det tror jeg er et svært lite sannsynlig resultat når Frp gjorde et så godt valg, utdyper Larsen.

Varsler kamp om ministerposter

Larsen tror det blir kamp om ministerpostene og at Frp har en klar plan for hvilke statsråder de vil ha for å gå inn i regjeringssamarbeid med Erna Solberg.

– Jeg tror Høyre er nødt til å gi fra seg finansministerposten. Hvis Frp skal delta i regjeringen kommer Siv Jensen til å bli vår neste finansminister. Partiet kommer også til å kreve statsråder på områder som er viktige for dem, som samferdsel, justis, og kanskje på innvandringsområdet.

LES OGSÅ: Disse statsrådene må på jobbjakt

Begge de to største borgerlige partiene har vært tydelige på at de ønsker å redusere antallet ministerposter i en ny regjering. Larsen tror det kommer endringer i departementsstrukturen, men spår ikke dramatiske forandringer.

Se fersk video med Erna Solberg: Mulig å finne løsninger

– Det er alltid lett å være klar og tydelig på at antallet departementer skal reduseres før man er kommet i regjering, enn etter man er kommet dit. Det henger blant annet sammen med at jo færre departementer det er å fordele, jo med komplisert er det å få kabalene til å gå opp. Jeg har begrenset tro på at vi får en dramatisk endring i den nåværende strukturen.

BILDESERIE: Se bildene fra Ernas valgnatt

I dagens rødgrønne regjering er 20 ministerposter fordelt mellom de tre partiene.

– Det har kommet flere lekkasjer om at blant annet samordningsministerposten ved Statsministerens kontor skal bort. Av truede departementer tror jeg også fornyingsdepartementet står høyt på listen. Det er mange som har vært høye og mørke og sagt at både fiskeri- og landsbruks- og matdepartementet kan forsvinne inn i et større næringsdepartement, men at det kommer store endringer med det første har jeg liten tro på, sier han.

Tror du de to borgerlige partilederne vil trekke frem noen wildcards som hittil ikke har vært en del av statsrådsspekulasjonene?

– Jeg tror generelt at både den sittende og den påtroppende statsministeren har begrenset tro på såkalte wildcards. Jeg tror Solberg vil satse på trygge og sikre kort i den nye regjeringen, sier valgeksperten.