Sepp Blatter, Mohammed bin Hammam (Foto: STR/Afp)
Sepp Blatter, Mohammed bin Hammam (Foto: STR/Afp)

Blatter: – Kan ha vært feil å gi Qatar fotball-VM

Sepp Blatter med sjelden innrømmelse.

Sepp Blatter innrømmer nå at det kan ha vært feil å gi fotball-VM til Qatar. Det var på et møte med 207 av de største fotballklubbene i Europa at Blatter lettet på sløret.

– Det kan være at vi har gjort feil ved å tildele Qatar mesterskapet i 2022, sa Blatter for aller første gang.

Les: – Har Blatter trengt Qatar opp i et hjørne?

Da FIFA ga Qatar mesterskapet, var det en svært kontroversiell avgjørelse. For dersom VM skal gå midt på sommeren som har vært vanlig, kommer spillerne til å måtte tåle temperaturer opp mot 50 grader Celcius under kampene.

Blatter har selv foreslått å flytte mesterskapet til vintersesongen i Europa, men det forslaget har vært alt annet enn populært i store fotballnasjoner som England, Spania, Italia, Tyskland og Frankrike.

Å flytte turneringen vil få store ringvirkninger for de store ligaene. Det er allerede klart at det vil endre 2021/22-sesongen totalt, men også en sesong i forveien eller etter 2021/22 vil bli rammet av en eventuell flytting.

– Hvis vi beholder status quo, så kan fotball-VM aldri bli spilt i land sør for ekvator eller i nærheten av ekvator. Det er diskriminerende for land som har andre sesonger enn vi har i Europa. Det er på tide at Europa begynner å skjønne at vi ikke styrer verden lenger, og at noen tidligere europeiske imperier ikke lenger kan påtvinge sin vilje på land langt vekke, sier Blatter.

Det har hendt en gang at VM er blitt flyttet. 1986-VM ble flyttet til Mexico da det ble klart at Colombia ikke ville klare å arrangere turneringen. Å flytte mesterskapet vil uansett bli en dyr avgjørelse for FIFA. De kan nemlig regne med å bli saksøkt av multinasjonale selskaper som har vunnet kontrakter i Qatar for konstruksjon av stadionanlegg, infrastruktur, og andre tjenester.