UTE: Disse statsrådene har ikke lenger jobb på Stortinget etter at det mandag ble klart at det vil dannes en ny, borgerlig regjering. (Foto: Montasje /NTB Scanpix )
UTE: Disse statsrådene har ikke lenger jobb på Stortinget etter at det mandag ble klart at det vil dannes en ny, borgerlig regjering. (Foto: Montasje /NTB Scanpix )

Disse statsrådene må på jobbjakt

Flere kjent fjes i norsk politikk har ingen jobb å gå til etter det varslede regjeringsskiftet i oktober.

Av Kaja Kirkerud

Etter mandagens stortingsvalg må seks statsråder ut på jobbjakt. Deres tid i regjering er over, og ingen stortingsplass står klar.

Hele 67 av de 169 representantene som møter i Stortinget i oktober er nye i jobben, viser SSBs valgprognose.

Ikke siden 1945 har det vært flere nye ansikter på Stortinget.

Prosentvis flest nye har naturlig nok Venstre, som øker antall mandater fra to til ni. Åtte av de ni har aldri vært på Stortinget før, bare Trine Skei Grande, partiets leder, kjenner gangene og spillet i nasjonalforsamlingen godt.

Høyre får inn 24 nye ansikter, mens det fra Arbeiderpartiet vil være 16 som tidligere ikke har møtt fast.

Når den rødgrønne regjeringen går av i oktober, forsvinner disse seks statsrådene ut av rikspolitikken:

Kristin Halvorsen (SV):

UTE: Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: NTB Scanpix)
UTE: Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: NTB Scanpix)
Kristin Halvorsen har vært kunnskapsminister de siste fire årene. Hun var partileder i SV fra 1997 til 2012, før Audun Lysbakken tok over. Halvorsen har også vært finansminister fra 2005 til 2009. Hun er utdannet med mellomfag i sosialpedagogikk og grunnfag i kriminologi fra Universitetet i Oslo.

Espen Barth Eide (Ap):

Espen Barth Eide har sittet som utenriksminister siden september i fjor. Han har tidligere jobbet som leder i NUPI, Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Det var denne stillingen han kom fra da han i 2005 ble ansatt som statssekretær i Forsvarsdepartementet. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo.

Grete Faremo (Ap):

Grete Faremo er utdannet jurist og går nå av som justis- og beredsskapsminister. Faremo har tidligere sittet som både olje- og energiminister, bistandsminister og forsvarsminister.

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

UTE: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.  (Foto: NTB Scanpix)
UTE: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen. (Foto: NTB Scanpix)
Anne-Grete Strøm-Erichsen har sittet som forsvarsminister i den rødgrønne regjeringen. Hun er utdannet ingeniør, og har både vært varaordfører i Bergen, samt nestleder i Arbeiderpartiet i vestlandsbyen. Strøm-Erichsen har tidligere vært helse- og omsorgsminister i Stoltenbergs andre regjering.

Inga Marte Thorkildsen (SV)

Inga Marte Thorkildsen har sittet som barne-, likestillings- og inkluderinsminister i den rødgrønne regjeringen.

Hun har vært innvalgt på Stortinget fra Vestfold, men ble ikke gjenvalgt. Hun har cand.mag, med mellomfag i religionshistorie og statsvitenskap. Thorkildsen har sittet som stortingsrepresentant fra Vestfold i tre perioder.

Karl-Erik Schjøtt-Pedersen (Ap):

Karl-Erik Schjøtt-Pedersen har sittet som statstråd ved Statsministerens kontor. Han har tidligere vært fiskeriminister og finansminister, og har sittet på Stortinget siden 1995.