SKRIVER OM VALGET: Utenlandske medier er opptatt av hvordan velgerne i oljelandet Norge ønsker forandring. (Foto: Skjermdump/TV 2)
SKRIVER OM VALGET: Utenlandske medier er opptatt av hvordan velgerne i oljelandet Norge ønsker forandring. (Foto: Skjermdump/TV 2)
SKRIVER OM VALGET: Utenlandske medier er opptatt av hvordan velgerne i oljelandet Norge ønsker forandring.
SKRIVER OM VALGET: Utenlandske medier er opptatt av hvordan velgerne i oljelandet Norge ønsker forandring.

Ekstra Bladet: «Breivik kan koste Stoltenberg valget»

Dette sier utenlandske medier om valget i Norge.

Den danske avisen Berlingske skriver at det å være født i Norge er som å være på verdens største vinnerlag, og lurer samtidig på om det finnes nevneverdige problemer i landet som eier 1,25 prosent av aksjene i hele verden. «I Norge er til og med 18 år gamle kommunister i stand til å gjøre rede for handlingsregelen», melder teamet som har vært på reportasjereise her.

Svenske Aftonbladet spør på lederplass hvorfor det politiske ordskiftet ikke er påvirket av det nasjonale traumet etter 22. juli-terroren, og trekker fram at Fremskrittspartiet ser ut til å havne i regjering.

– Et seierssikkert Høyre har allerede planlagt kakefest i ettermiddag, melder Sveriges statskanal SVT.

Det franske nyhetsbyrået AFP mener det er «ironisk» at den norske høyresidens fremgang åpner for at Frp for første gang i sin 40-årige historie får regjeringsmakt. Valgforsker Frank Aarebrot sier til nyhetsbyrået at vi ikke siden 1953 har stått foran et valg der resultatet virker like klart på forhånd.

– Noen måtte ha skylden for alle feilene

Amerikanske AP peker på at Stoltenberg-regjeringen fikk en ripe i lakken da Gjørv-kommisjonen avdekket store mangler i beredskapen, og at 22. juli indirekte har påvirket debatten.

– Noen måtte ha skylden for alle feilene, og det ble Arbeiderpartiet, som i åtte år og to valgperioder har administrert landet, er dansk TV 2s vurdering av hvordan «myndighetenes tallrike feil» kom opp i dagen i kjølvannet av 22. juli-tragedien.

Mandag ettermiddag topper danske Ekstra Bladet sine nettsider med saken «Breivik kan koste Stoltenberg valget».

Også her peker man på at terrorangrepene 22. juli var ødeleggende for Stoltenberg og den sittende regjeringen.

– Politiet hadde ikke helikoptre, de hadde ikke båter, og det var eksempler på dårlige og underlige avgjørelser. Dermed hersket det en oppfatning om at Jens Stoltenberg burde gå av, sier norske Geir Terje Ruud, tidligere sjefredaktør i Ekstra Bladet.

Han legger til at VG på et tidspunkt oppfordret til en avgang.

Britiske Reuters skriver at norske velgere ser ut til å straffe Jens Stoltenberg som ikke har brukt anledningen til å forberede søkkrike Norge på et liv etter oljen.

ÅTTE SAMTIDIGE DIREKTESENDINGER: Slik følger du valgthrilleren minutt-for-minutt

Tyske Die Zeit mener at en borgerlig valgseier ikke handler så mye om hva Stoltenberg har gjort galt, men heller at norske velgere ønsker «nye koster» inn i regjeringskontorene.

– Alles øyne rettes mot hva som skjer med oljefondet på 4500 milliarder norske kroner, skriver Svenska Dagbladet.