Fange is Folgefonna (Foto: Kåre Breivik/TV 2)
Fange is Folgefonna (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

Tar med bit av isbreen hjem

Geologer hentet i helgen en ett tonns isblokk fra Folgefonna for å forske på luftbobler. Isen skal også vises fram for skuelystne i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Svein Erik Giskegjerde

Professor Jostein Bakke står på kanten av isbreen Folgefonna i Hardanger med en stor motorsag.

På kort tid skjærer og hakker han løs en kubikkmeter stor blokk fra ismassene.

– Is er et fantastisk medium. Den har unike egenskaper. Isen kan være plastisk, den deformerer seg og sprekker opp. Forskningsmessig er den også interessant, spesielt når vi ser på de ørsmå luftboblene inni isen, sier Bakke til TV 2.

Han jobber ved institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Folgefonna er farget grå

Historiske bobler

Og det er nettopp de små luftboblene som gjør at forskerne tilbrakte hele lørdagen på sommerskisenteret på breen.

Jostein Bakke (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

Luften som er fanget i isen kan gi dem en god pekepinn på hvordan klimaet har endret seg de siste tusen årene.

– Boblene bærer på en helt spesiell historie. Hvem skulle egentlig tro at en liten luftboble inneholder så mye informasjon, sier Bakke.

– De viser atmosfærerens sammensetning da isen ble lukket. Kunnskapen vi henter ut av luftprøvene er derfor grunnleggende for å forstå klima over en lengre tidsskala. De kan også hjelpe oss å forstå klimaet i framtiden, sier han.

LES OGSÅ: Isbreene er fortsatt på slankekur

Is til folket

Men forskningen skal ikke foregå langt oppi fjellheimen, langt fra folk. Teamet til Bakke tar nemlig med seg isblokken hjem til Bergen for å vise den fram.

På et forskningstorg i slutten av september skal geologene utføre eksperimenter på den smeltende isen, og Bakke håper mange stopper opp for å lære noe nytt.

– Vi håper publikum lar seg fenge og synes det er spennende. Spesielt viktig er det å engasjere 5. – 10.-klassingene som kommer den ene visningsdagen, forteller han.

LES OGSÅ: Om et år kan du spasere tørrskodd over Hardangerfjorden

SE VIDEO hvor forskerne skjærer ut isen her.

– Gjøre vitenskap levende

Lørdagen hadde også nederlandske Willem van der Bilt tatt turen til Folgefonna sammen med professoren. Nederlenderen er stipendiat ved samme institutt som Bakke.

Til vanlig forsker han mest på isbreene på Svalbard, Antarktis og Sør-Georgia, men under Forskningsdagene stiller han opp for å delta i eksperimentene med isen fra Hardanger.

Gammel is (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

– Vitenskap er ganske abstrakt for folk flest. Jeg tror vi må gjøre det levende for et bredere publikum og gjøre det attraktivt å lære mer om det. Historien denne isklumpen forteller, er et godt eksempel på det, sier van der Bilt.

LES OGSÅ: Nei til kirkegård – vil heller forsvinne i havet

Kanskje luft brukt av romerne

Nederlenderen sier det er en klimahistorisk isklump de tar med seg til Bergen.

– Kanskje er luften i boblene den samme som ble pustet inn av vikingene eller romerne. Det setter virkelig fantasien i gang, smiler han.

Folgefonna (Foto: Kåre Breivik/TV 2)