KAN SMILE: 78,6 prosent av de som har en mening tror Høyre leder Erna Solberg blir statsminister etter valget. (Foto: TV 2)
KAN SMILE: 78,6 prosent av de som har en mening tror Høyre leder Erna Solberg blir statsminister etter valget. (Foto: TV 2)

Stadig flere tror Erna blir vår neste statsminister

Men Høyre får likevel sin laveste oppslutning på over to år på valgkampens siste TV 2-gallup.

En fersk statsministermåling TNS Gallup har laget for TV 2 sammen med kveldens ferske partibarometer, viser at 78,6 prosent av de som har en mening tror Høyre-leder Erna Solberg blir statsminister etter valget.

To døgn før valglokalene stenger synker dermed folkets tro på at Jens Stoltenberg forsetter som statsminister ytterligere. Kun 20, 6 prosent tror nå at Stoltenberg fortsetter som statsminister etter valget, noe som er en nedgang på 4,1 prosent siden forrige måling.

0,9 av de spurte som har en mening tror Norges neste statsminister kan bli en annen en Solberg eller Stoltenberg. Det er en økning på 0,5 prosent siden forrige måling.

Fortsatt borgelig flertall

De rødgrønne partiene tar litt innpå, men to døgn før valglokalene stenger, leder de borgerlige partiene fortsatt klart på den siste målingen TNS Gallup har laget for TV 2. Målingen består av 2.983 personlige telefonintervjuer, og de siste 1000 er foretatt lørdag. Dette er dermed valgkampens ferskeste gallup.

Et valg i dag ville gitt de borgerlige partiene 95 mandater.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

Nedtur for Erna

Med to døgn igjen går Høyre tilbake 1,6 prosentpoeng til 24,5 prosent på den siste målingen TNS Gallup har laget før valget. Høyre har ikke hatt lavere oppslutning siden august 2011.

Dersom dette blir resultatet av mandagens stortingsvalg vil det være Høyres tredje beste i moderne tid.

Det er færre kvinner under 60 år som sier de vil stemme på Høyre, enn målingene har vist tidligere denne uken.

Bakgrunnstallene viser at bare 75 prosent av Høyres velgere fra 2009 nå sier at de vil stemme på partiet.

Samtidig går Fremskrittspartiet frem med 0,6 prosentpoeng til 16,5 prosent og de to partiene ville fått 74 mandater dersom det var valg i dag.

Partiet mister noen færre velgere til Høyre samtidig som de henter noen flere tidligere Høyrevelgere.

Usikker på hva du skal stemme? Ta TV 2s partitest

Venstre fjerde størst

Trine Skei Grande kan smile over den siste TV 2-gallupen før valget. Venstre ligger nemlig an til å gjøre sitt beste stortingsvalg på 44 år. Partiet ligger stabilt fra fredag med 6,2 prosent, noe som betyr at de med et slikt valgresultat ville rykket opp fra minste parti på Stortinget til å bli fjerde størst.

– Jeg er mest glad når jeg har et godt valgresultat, ikke når jeg har gode målinger, men gode målinger er inspirerende for alle våre frivillige rundt omkring, sier Venstre-lederen.

Venstre henter nå hele 78.000 velgere som stemte på andre partier i 2009, derav 40.000 fra Arbeiderpartiet og mister bare 6.000 tilbake.

– Jeg tror mange er opptatt av å få en blågrønn regjering og mange er opptatt av å få en regjering som lener seg mot sentrum og ikke mot ytterkantene, og da er selvsagt det klokeste man gjør å styrke sentrum og stemme Venstre, sier Skei Grande.

Se historiske bilder fra Venstres storhetstid

Dersom Venstre får 6,2 prosent vil det være partiets beste valg siden de ble splittet etter folkeavstemningen på Røros under et dramatisk landsmøte i 1972.

– Venstre kan ligge an til å gjøre det beste valget siden før splittelsen på Røros i 1972. Hva tenker du da?

– Jeg tenker at jeg har hatt har veldig mye flotte folk som har drevet valgkamp rundt i landet, at vi har holdt klart på budskapet vårt i forhold til en bedre skole og en bedre klima- og miljøpolitikk. Men jeg tar ikke noe for gitt. Jeg er opptatt av at vi skal vente på det endelige resultatet på mandag, sier Skei Grande.

Alle over sperregrensen

Kristelig Folkeparti får 6.1 prosent (- 0,5). Tre av fire velgere fra forrige stortingsvalg er lojale, mens partiet mister noen flere av sine tidligere velgere til Frp.

Sosialistisk Venstreparti får 5,3 (som fredag). bakgrunnstallene viser at under halvparten av velgerne fra 2009 er lojale, mens lekkasjen av tidligere SV-velgere til Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De grønne er økende.

Senterpartiet får 5,0 (+ 0,1) og ligger dermed an til å bli minst av dagens stortingspartier.

Miljøpartiet De Grønne går frem 0,7 prosentpoeng til 3,1 og kommer med det inn med et mandat fra Oslo.

Rødt får 1,4 (+ 0,2), Piratpartiet 0,5 (som sist), De Kristne 0,5 (som sist), Pensjonistpartiet 0,3 (som sist), NKP 0,1 (- 0,1) og DLF 0,1 (som sist) og partiet Folkemakt 0,1 (+ 0,1).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 2983 personer i tidsrommet 5.– 7. september. Det benyttes et såkalt rullerende utvalg av intervjuer opptak i valgkampen. På denne målingen er 1000 av intervjuene nye, mens de resterende var med i målingen som ble presentert fredag kveld. 85,1 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, en økning på 0,2 fra fredag. Feilmarginen er +/- 0,8–1,7 prosentpoeng, størst for de største partiene.