TILSTOD VED PÅGRIPELSE: Ifølge 23 åringens forsvarer erkjente  den siktede drapet på 21 år gamle Anja Weløy Aarseth med en gang han ble pågrepet. Anjas familie sier tilståelsen hjelper.  (Foto: TV 2)
TILSTOD VED PÅGRIPELSE: Ifølge 23 åringens forsvarer erkjente den siktede drapet på 21 år gamle Anja Weløy Aarseth med en gang han ble pågrepet. Anjas familie sier tilståelsen hjelper. (Foto: TV 2)

Ålesund: – Tilståelsen hjelper Anjas familie

Familien til Anja Weløy Aarseth (21) sier at tilståelsen fra den siktede bidrar til en rask oppklaring og det hjelper familien.

Av Asle Bentzen og Torbjørn Brandeggen

Mannen har lagt alle kort på bordet i politiavhør og erkjent at han voldtok og drepte den unge kvinnen under sterk ruspåvirkning.

Den drapssiktede 23-åringen ble fredag formiddag varetektsfengslet i åtte uker med brev og besøksforbud, hvorav de to første ukene er i full isolasjon.

Fengslingsmøtet ble avviklet uten at den drapssiktede var til stede i retten.

– Familien er i sjokk og dyp sorg, men det at siktede har erkjent bidrar til en rask oppklaring og det hjelper familien, sier bistandsadvokat Einar Råen til TV2.no.

Han bekrefter at det ikke var noen forbindelse mellom Anja Weløy Arseth og drapsmannen.

– Det ligger et viktig signal i at han samtykker og samarbeider, sier Råen.

Familen ønsker å takke for god støtte fra befolkningen i Ålesund.

Anja skal bisettes i en privat seremoni i Bergen førstkommende tirsdag.

LES OGSÅ: Anja (21) døde av kvelning

Skal gjøre ferdig avhørene

Yngve Skovli (Foto: Scanpix)
Yngve Skovli (Foto: Scanpix)

Fengslingsmøtet var lukket for media og ble avviklet uten at den drapssiktede var til stede i retten. Kjennelsen er i tråd med politiets begjæring.

– Først og fremst vil det vekke bestyrtelse i Ålesund og resten av landet dersom en drapsmann blir løslatt, sier politiadvokat Yngve Skovli til TV2.no.

Politiet legger ikke skjul på at det fremdeles gjenstår mye etterforskning, ikke minst i lys av de mange vitnene som har meldt seg samt hundrevis med tips i saken.

– Vi ønsker å holde ham fengslet frem til hovedforhandlingene, og ønsker ikke at han skal kunne kontakte eventuelle vitner. En prioritert oppgave for oss nå er å gjøre ferdig avhørene av den siktede, sier Skovli.

Politiet er i ferd med å utvide siktelsen til også å gjelde ransforsøket av Pluto kiosk som fant sted kun timer før Anja forsvant.

LES OGSÅ: Siktede erkjenner også seksuelt overgrep

Samtykker i alt

Siktedes advokat møtte uten sin klient foran fengslingsmøtet fredag.

– Så lenge han har erkjent de faktiske forhold, er det høyst påregnelig at han blir varetektsfengslet. Han samtykker til alt politiet ber om, men ønsker ikke å utsette verken seg selv eller omgivelsene for belastningen ved å møte opp helt overflødig, sier siktedes advokat Reidar Andresen til NTB.

Advokaten vil ikke gå inn på detaljer når det gjelder hva 23-åringen sier i avhør eller hvilket hendelsesforløp han legger til grunn.

LES OGSÅ: Venn av drapssiktet: – Nå har du gjort tidenes tabbe

Ventet på soning

Det synes klart at denne forbrytelsen har rus som fellesnevner med tidligere voldsforbrytelser mannen er dømt for.

KJENT I OMRÅDET: Den siktede 23-åringen pleide å gå tur hver uke i byfjellet Aksla. Her er han avbildet på en av turene sine i sommer. (Foto: Privat)
KJENT I OMRÅDET: Den siktede 23-åringen pleide å gå tur hver uke i byfjellet Aksla. Her er han avbildet på en av turene sine i sommer. (Foto: Privat)

23-åringen har ventet siden januar for å få sonet dommen på 21 dagers fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot to politibetjenter.

Han møtte ikke opp til hovedforhandlingen ettersom han var inne til behandling på en rusklinikk på dette tidspunktet.

Avviser at han ikke ble orientert om dommen

I en pressemelding fra Sunnmøre politidistrikt fredag avviser politiet at siktede ennå ventet på å sone fordi han ikke ble orientert om dommen i januar.

«Dommen ble oversendt til den institusjonen mannen oppholdt seg på allerede samme dag som den ble mottatt i Sunnmøre politidistrikt. Brevet som ble sendt dit kom aldri i retur. Domfelte ble forsøkt kontaktet på telefon over en periode uten at det førte frem. Det ble lagt ned et arbeid i å kontakte personer rundt han. Blant annet ble mor til hans daværende kjæreste kontaktet i det hun hadde kjennskap til hans oppholdssted», heter det.

«I april oppnådde politiet kontakt med domfelte og avtalte at dommen ble sendt til stedet han oppholdt seg. Mannen opplyste da at han nylig hadde sluppet ut fra soning i en annen sak. Mannen mottok brevet, men returnerte ikke forkynningsskjemaet som avtalt. Politiet i Ålesund kontaktet lensmannskontoret i området der han befant seg. De oppsøkte huset han hadde oppholdt seg i, men da viste det seg at mannen ikke lenger var der og opplysninger kunne tilsi at mannen var på vei til Ålesund», skriver Sunnmøre politidistrikt.

«Mannen ble igjen kontaktet og returnerte etter hvert forkynningsskjema C med underskrift på at han vedtok dommen. I dommen som ble forkynt gjensto 14 dager til soning. Mannen var i perioden dommen ble forsøkt forkynt, inne til soning etter en annen domfellelse. I dommen som ble forkynt gjensto 14 dager til soning. Dersom mannen hadde fått forkynnelsen før endt soning, ville likevel soningen vært avsluttet i april», avsluttes det.

LES OGSÅ: Hagen fly forbannet på direkten: – Latterlig lav dom for å ha truet en politimann