Erna Solberg Jens Stoltenberg (Foto: Scanpix/ montasje)
Erna Solberg Jens Stoltenberg (Foto: Scanpix/ montasje)

Svakt lyspunkt for Ap

Fire døgn før valglokalene stenger viser TV 2s ferske gallup fortsatt klart borgerlig flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av de nær 2000 intervjuene på målingen som TNS Gallup har laget med personlige telefonintervjuer er gjort torsdag kveld. Dette er dermed valgkampens ferskeste gallup.

Svakt opp for de rødgrønne

Etter fire dager med tilbakegang går Arbeiderpartiet mest fram og sørger for at de rødgrønne partiene tar litt innpå de borgerlige.

Med 96 timer igjen til valglokalene stenger, leder de borgerlige fortsatt med 54,6 prosent mot de rødgrønnes 40,4.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

Venstres beste i hele år

Venstre kan notere seg for årets beste måling fra TNS Gallup. Partiet går fram med 0,8 prosentpoeng til 5,7 prosent. Sist partiet hadde høyere opppslutning var i desember i fjor med 6,2 prosent.

Bakgrunnstallene viser fortsatt at nå er rundt 40.000 tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Venstre. Samtidig er det nesten like mange tidligere Høyre-velgere som sier de vil stemme Venstre som det er tidligere Venstrevelgere som går motsatt vei.

49 prosent av Venstres velgere fra 2009 er lojale, mens partiet er blant de som har flest av sine tidligere velgere på gjerdet.

Kjetil Løset blogger: Håp for SV og Venstre

Et lite lyspunkt for Ap

Etter fire målinger på rad med nedtur kan Arbeiderpartiet notere seg for en pluss på 1,4 prosentpoeng på torsdagens måling. Det gir partiet 29,8 prosent.

Bakgrunnstallene viser at 67 prosent av Ap-velgerne fra 2009 vil stemme på partiet igjen, samtidig som det er litt færre tidligere Ap-velgere som går til Høyre.

Likevel viser tallene at Arbeiderpartiet mister 91.000 av sine tidligere velgere til erkerivalen.

Bare åtte prosent av de tidligere Ap-velgerne sitter på gjerdet, som betyr at mobiliseringspotensialet fra egne rekker er lite.

Den lille fremgangen slår imidlertid ut i fire ekstra mandater på TV 2s beregninger.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta TV 2s partitest

Høyre mest tilbake

Høyre går ned med 1,0 prosentpoeng fra onsdag til 25,9 prosent. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt på TV 2s målinger siden søndag.

78 prosent av de tidligere Høyrevelgerne er lojale mot partiet, mens det er flere tidligere Høyrevelgere som nå sier de vil stemme Venstre.

Høyre svekker seg like mye blant kvinner og menn og går noe ned blant velgere under 45 år, mens de øker litt blant de eldste.

Også Fremskrittspartiet svekker seg med 0,4 prosentpoeng til 16,6 prosent.

Tilbakegangen skyldes at de henter noen færre tidligere velgere fra Arbeiderpartiet enn onsdag.

Samlet svekker dermed de helblå partiene seg med 1,4 prosentpoeng og får tre færre mandater enn de lå an til onsdag.

Sjekk hvem du kan stemme på i ditt fylke

Størst av de små

Kristelig Folkeparti er foresatt størst av de små partiene med 6,4 prosent. Men partiet går nå ned 0,4 prosentpoeng. For andre dag på rad er det litt færre tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme på partiet.

Senterpartiet får 5,3 prosent (+ 0,3). Fremgangen skyldes at noen flere tidligere velgere vender tilbake til partiet. Men samtidig er det noen flere tidligere Sp-velgere som sier de vil stemme KrF.

SV får 5,3 prosent (- ,4). Etter to målinger med opptur på rad faller altså partiet litt og tilbakegangen skyldes at det er noen færre tidligere SV-velgere som er lojale, mens antall tidligere Sv-velgere som sier de vil stemme Arbeiderpartiet øker.

Dermed er alle de fire småpartiene på Stortinget er nå over fem prosent.

Kjetil Løset blogger: Omvendt statsministereffekt

Miljøpartiet De Grønne får 2,7 (- 0,1), som er nok til å kapre et mandat fra Oslo.

Rødt får 1,2 (+ 0,1), Pensjonistpartiet 0,5 (- 0,2), De Kristne 0,4 (+ 0,1), NKP 0,2 (+ 0,1), DLF 0,1 (+ 0,1) og Kystpartiet 0,1.

Dette mener TV 2s valgeksperter

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 1998 personer i tidsrommet 3.– 5. september. Det benyttes et såkalt rullerende utvalg av intervjuer opptak i valgkampen. På denne målingen er 1000 av intervjuene nye, mens de resterende var med i målingen som ble presentert onsdag kveld. 83,3 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, en nedgang på 0,3 fra onsdag. Feilmarginen er +/- 0,8–2,0 prosentpoeng, størst for de største partiene.