KJENT I OMRÅDET: Den siktede 23 åringen pleide å gå tur hver uke i byfjellet Aksla. Her er han avbildet på en av turene sine i sommer. (Foto: Privat)
KJENT I OMRÅDET: Den siktede 23 åringen pleide å gå tur hver uke i byfjellet Aksla. Her er han avbildet på en av turene sine i sommer. (Foto: Privat)

– 23-åringen gikk turer på Aksla en gang i uken

23-åringen som sa at han ville starte et nytt og bedre liv var ifølge Kriminalomsorgen fortsatt ikke plassert i soningskøen.

Av Sverre Holm-Nilsen og Kjell Persen

Venner av den drapssiktede 23-åringen sier til TV2.no at han var godt kjent på byfjellet, der 21 år gamle Anja Weløy Aarseth ble funnet død lørdag.

Bildet over er tatt i sommer, og viser 23-åringen på Aksla.

– Han gikk turer der en gang i uken, får TV2.no opplyst av en som kjenner ham.

23-åringen skal ifølge venner ha vært åpen om at han er tidligere domfelt.

– Han fortalte oss at han hadde en dom, og var åpen om dette. Han ville starte et nytt og bedre liv, og vi trodde på ham, forteller en av vennene.

– Ville starte et nytt og bedre liv

Mannens forsvarer har uttalt at 23-åringen var sterkt ruset da han tok livet av Anja, og han skal ikke ha oppgitt noe motiv for drapet.

Den 23 år gamle mannen er siktet for forsettlig drap, seksuelt overgrep og grovt ransforsøk.
Den 23 år gamle mannen er siktet for forsettlig drap, seksuelt overgrep og grovt ransforsøk.

Venner TV2.no har snakket med, sier at 23-åringen var åpen om sin tidligere narkotikadom.

– Han fortalte oss at han ville starte et nytt og bedre liv, sier vennen til TV2.no.

Ifølge vennen skal de ikke hatt noen mistanker om at 23-åringen ruset seg.

– Vi så eller hørte aldri noe til dette, sier personen til TV2.no.

LES OGSÅ: Tidligere venn: – Nå har du gjort tidenes tabbe

Det vil bli gjennomført en rettspsykiatrisk observasjon av den siktede 23-åringen, opplyser politiet.

– Det blir nok en rettspsykiatrisk observasjon, og tilregneligheten til den siktede vil nok bli tema. Det er en del etterforskning som gjenstår, og vi forbeholder oss retten til å begjære lukkede dører, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Den drapssiktede mannen skal fremstilles for varetektsfengsling fredag klokka 9.30, og aktor vil trolig begjære lukkede dører, ifølge Sunnmøre tingrett.

LES OGSÅ: Slik var den siktedes liv på internett

Kriminalomsorgen: – Skulle i soningskø

23-åringen er tidligere straffedømt ved to anledninger for vold og drapstrusler, og skulle om kort tid sone den siste dommen fra januar i år.

I januar i år ble han dømt til 21 dagers fengsel for å ha truet to politimenn. Han truet med å drepe dem og voldta personer de kjente, og disse truslene gjentok han også da han ble transportert til arresten.

– Han ville kommet i soningskø 17. september, opplyser regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen til VG.

Frp-veteran Carl I. Hagen har møtt sterk kritikk etter at han natt til torsdag la ut en melding på Facebook der han anklaget det rødgrønne flertallet for å ha Anjas død på samvittigheten.

– At denne mannen ikke sitter inne, mener jeg er et resultat av regjeringens snillistiske kriminalpolitikk. Hvis denne mannen hadde fått enn lengre straff enn 90 dager, ville han trolig ha sittet inne, sier Hagen.

Politiadvokat Yngve Skovly opplyste under en pressekonferanse torsdag at siktelsen mot 23-åringen ble utvidet til også å gjelde seksuelt overgrep, i tillegg til forsettlig drap og ransforsøk.

Forsøkte å rane kiosk

Kun timer før man antar at Anja Weløy Aarseth (21) satte fra seg bilen i Fagerlia øst for Ålesund sentrum, ble et gatekjøkken utsatt for et ransforsøk.

Daglig leder Magne Finsæther i Pluto-kiosken sier til TV 2 at 23-åringen oppsøkte kiosken samme dag som Anja ble funnet død. De ansatte reagerte på dette, og varslet politiet.

– Han kom sist lørdag rundt 18-tiden, og beskrivelsen stemte godt overens med beskrivelsen som de ansatte hadde gjort av raneren, sier Finsæther til TV 2.

LES OGSÅ: Handlet i ranskiosken samme dag som Anja ble funnet