FISKERESTER PÅ BÅND: Matagentene besøkte en fiskepulverfabrikk for å se hvordan fiskepulveret som er i fiskesuppene lages. (Foto: TV 2)
FISKERESTER PÅ BÅND: Matagentene besøkte en fiskepulverfabrikk for å se hvordan fiskepulveret som er i fiskesuppene lages. (Foto: TV 2)

Suppesjokk hos «Matagentene»: Det er mer salt enn fisk i fiskesuppa

Det er minimalt med fisk i fiskesuppa, viser testene som «Matagentene» har gjennomført.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margrethe Miljeteig

I torsdagens episode av «Matagentene» tar programlederne Espen Fiveland og Thea Olsen et oppgjør med posesuppene.

Er det ekte fisk i fiskesuppene?

Spørsmålet bringer matagentene til Karmøy i Rogaland.

Finner, bein og skinn blir pulver

Der ligger en fabrikk som har spesialisert seg på å lage pulver til blant annet fiskesuppe. Hvert år produseres så mye som 700 tonn pulver fra denne fabrikken.

Det er her mange av fiskesuppene får sitt fiskepulver fra.

Thorbjørn Toppe, salgssjef i Seagarden, tar med Espen på en omvisning på fabrikken.

– Her kommer de ferske råvarene, sier Toppe, og peker mot store klosser med fiskekjøtt som kommer på rullebånd. Klossene består av finner, bein og skinn.

– Det er avskjær. Fileten blir solgt til forbrukermarkedet. Det er skinn og bein og avkutt fra fileter, sier Toppe.

LES OGSÅ: Er det farlig å svelge tyggisen?

FISKERESTER: Dette er fisken som males opp til fiskesuppe. (Foto: TV 2)

– Alt er beholdt

Fiskekjøttet er rester fra andre fiskeprodukter.

– Alt er beholdt. Skinn og bein og alt, sier Toppe.

– Men er det noen som sorterer ut noe av dette senere? spør Espen.

– Nei, alt blir til pulver, sier Toppe.

– Skinn og bein... Hvorfor bruker dere ikke fileter i suppen?

– Det er mye dyrere. Da hadde produktet blitt så dyrt at forbrukerne ikke ville kjøpt det. Det hadde gått utover prisen.

LES OGSÅ: Espen og Thea avslører sannheten om matvarene du kjøper daglig

Mer salt enn fisk

Fiskerestene blir kokt, deretter malt opp til fint pulver.

– Dette er fint som hvetemel, sier Toppe.

– Hvis noen lurer på om det er fisk i suppa, så er det det, sier han.

Men Matagentene har målt opp hvilke ingredienser man finner i suppene, og kun en liten andel viser seg å være fiskepulver.

– Det er faktisk mer salt i denne suppen enn det det er fisk, sier Thea.

MÅLER OPP INGREDIENSENE: Ernæringsfysiolog Inge Lindseth og programleder Espen Fiveland undersøker mengden fisk i suppa.

– Kunne vært kalt hvetemelsuppe

Det er hele fire andre ingredienser det finnes mer av enn fisk.

– Det er et poeng at det er mest hvetemel i en fiskesuppe. Man kunne kanskje kalt det hvetemelsuppe, eller kanskje til og med saltsuppe, sier ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Det er også mer melkepulver og maisstivelse enn det er fiskepulver.

Alt i alt inneholder en fireposjons fiskesuppe 36 gram fisk, altså ni gram per posjon.

Se hvordan det går når Espen vil kjøpe 36 gram fisk på fiskebutikken for å lage fire posjoner fiskesuppe: