Av Robin Krüger

Partiene som stiller til valg i år skal konkurrere om 253 millioner kroner i partistøtte basert på antall stemmer. Størrelsesforholdet mellom partiene i årets valg vil bestemme hvordan partistøtten fordeles fram til neste stortingsvalg.

Partiene som kommer over den «økonomiske sperregrensen» på 2,5 prosent vil også være med i fordelingen av grunnstøtten som er 1/10 av den totale potten på 253 millioner kroner.

For Miljøpartiet De Grønne, som for første gang ligger an til å få mer enn 2,5 prosents oppslutning, vil dette ha store økonomiske utslag.

Basert på TV 2s meningsmåling fra tirsdag 3. september viser beregningene at forskjellene fra valgresultatet i 2009 til dagens oppslutning vil kunne gi store utslag for hvor mye mer eller mindre partiene får å rutte med de neste fire årene.

LES OGSÅ: Hver fjerde velger i tvil

Miljøpartiet øker mest

Miljøpartiet De Grønne fikk i 2009 en oppslutning på 0,3 prosent med 9 286 stemmer. Gitt at antall stemmer totalt for valget i år holder seg likt vil en oppslutning på 2,8 prosent som TV 2s måling viste på tirsdag betale seg godt.

Da vil Miljøpartiet anslagsvis få 75 000 stemmer som med en snittverdi per stemme på 85,15 kroner gir 34,7 millioner kroner mer å rutte med de neste fire årene enn de har i dag.

– Vi er et parti som i utgangspunktet ikke har hatt nåla i veggen og har drevet politikk og valgkamp på idealisme og fritid fra en masse flinke folk. Nå får vi økonomiske midler til å bygge opp en organisasjon, sier partiets førstekandidat i Oslo, Rasmus Hansson.

LES OGSÅ: Tre av fire tror på Erna

Smell for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 35,4 prosent ved stortingsvalget i 2009. Skulle oppslutningen på 29,6 prosent i TV 2s måling også bli valgresultatet vil Arbeiderpartiet få 54,5 millioner kroner mindre å rutte med neste periode.

– Det eneste som er sikkert er at partistøtten deles ikke ut på bakgrunn av meningsmålinger eller prognoser. Det er på bakgrunn av valgresultatet. Vi kommer til å jobbe beinhardt fram til mandag, sier Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen.

Høyre som har økt i popularitet fra forrige valg da de fikk 22,9 prosent av stemmene, vil få 33,9 millioner mer de neste fire årene dersom de får en oppslutning på 26,7 prosent.

LES OGSÅ: Ny nedtur for Arbeiderpartiet

Sp, SV og Frp ned

Basert på de samme tallene vil Senterpartiet med en nedgang fra 6,2 prosent ved valget i 2009 til 4,5 på målingen måtte spare inn 16,8 millioner kroner. Tilsvarende for SV vil nedgangen fra 6,2 til 5,6 redusere budsjettene med 7,2 millioner kroner.

Fremskrittspartiet ligger an til en mer beskjeden nedgang på rundt 3 millioner kroner.

Holder Kristelig Folkeparti nivået på målingen vil 6,8 prosents oppslutning ved høstens valg gi dem nesten 10 millioner kroner mer neste periode, sammenlignet med nivået fra 2009-valget hvor de bare fikk 5,5 prosent av stemmene.