ERNA KAN SMILE: 78,6 prosent av de som har en mening tror Høyre leder Erna Solberg blir statsminister etter valget. (Foto: TV 2)
ERNA KAN SMILE: 78,6 prosent av de som har en mening tror Høyre leder Erna Solberg blir statsminister etter valget. (Foto: TV 2)

Ny nedtur for Arbeiderpartiet

Med bare fem dager igjen til valget fortsetter nedturen for Arbeiderpartiet på en fersk TV 2-gallup.

De siste intervjuene på denne målingen er gjort av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer onsdag kveld. Dette er dermed valgkampens ferskeste gallup.

Fjerde nedtur på rad

For fjerde måling på rad går Arbeiderpartiet tilbake og får bare 28,4 prosent på TV 2s ferske gallup. Nedturen fra tirsdag er på 1,2 prosentpoeng og siden torsdag for under en uke siden har partiet tapt hele 5,2 prosentpoeng.

Nå leder Arbeiderpartiet bare med 1,5 prosentpoeng på Høyre, så liten har ikke avstanden vært mellom de to partiene siden Ap gikk forbi og ble størst 18. august.

Se hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke her

Bakgrunnstallene viser at bare 66 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2009 nå sier at de vil stemme på partiet, det er hele fire prosentpoeng færre enn på målingen tirsdag kveld.

Samtidig er det flere tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme både på Høyre og Venstre.

Arbeiderpartiet går tilbake i alle aldersgrupper med unntatt av velgere over 60 år, hvor de går litt frem.

Stabilt på høyresiden

Høyre ligger relativt stabilt med en oppslutning på 26,9 prosent (+ 0,2). Det samme gjør Fremskrittspartiet som får 17,0 (- 0,1).

Bakgrunnstallene viser stor stabilitet for begge de to partiene sammenlignet med målingene tidligere i uken, men begge henter flere tidligere Ap-velgere.

Regnet om til antall velgere er det 97.000 flere tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Høyre, enn tidligere Høyrevelgere som vil stemme Ap.-

Samtidig er det 94.00 flere tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Høyre, enn det er tidligere Høyrevelgere som vil stemme Frp.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta TV 2s partitest

Ingen statsministereffekt

Oppslutningen om Høyre og Arbeiderpartiet samlet er nå 55,3 prosent, mens det ved valgkampens begynnelse var 61,7 prosent av de spurte som sa de ville stemme på et av de to største partiene.

Partiene til de to statsministerrivalene har dermed sammenlagt tapt 6,4 prosentpoeng i løpet av valgkampen.

Kjetil Løset blogger: Omvendt statministereffekt

Litt opp for de små

Alle de fire småpartiene på Stortinget går enten opp eller holder seg stabilt fra torsdag.

Kristelig Folkeparti er fortsatt fjerde størst med 6,8 prosent, den samme oppslutningen som tirsdag. Dette er det høyeste nivået TNS Gallup har målt for TV 2 siden valgkampen i 2009.

KrF henter nå flere velgere fra alle stortingspartiene enn de mister til de samme partiene.

Sosialistisk Venstreparti får 5,7 prosent (+ 0,1). Bakgrunnstallene viser noe lavere lojalitet enn tirsdag, men forstatt nesten balanse i bytteforholdet av velgere med Arbeiderpartiet.

Senterpartiet får 5,0 (+ 0,5). Seks av ti tidligere velgere er lojale, mens det er noen flere som vil stemme Ap.

Venstre kan notere seg for 4,9 (+ 0,5). Partiet har et betydelig tilsig av tidligere Ap-velgere. Det er nå ti ganger så mange tidligere Ap-velgere som vil stemme Venstre enn det er tidligere Venstrevelgere som går motsatt vei.

Miljøpartiet De grønne får 2,8 (som tirsdag) og kaprer mandat i Oslo, mens Rødt får 1,3 (- 0,1) som ikke holder til mandat. Pensjonistpartiet får 0,7, De Kristne 0,3, NKP 0,1 og Kystpartiet 0,1.

Sjekk histoirien til ditt parti her

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 1498 personer i tidsrommet 2.–4. september. Det benyttes et såkalt rullerende utvalg av intervjuer opptak i valgkampen. På denne målingen er 500 av intervjuene nye, mens de resterende var med i målingen som ble presentert tirsdag kveld. 83,6 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, en nedgang på 0,8 fra tirsdag. Feilmarginen er +/- 1,1–2,3 prosentpoeng, størst for de største partiene.