På den berømte Kim Il Sung-plassen dirigerer den norske kunstneren Morten Traavik fem gutter utstyrt med trekkspill rundt omkring. Sangene de spiller er fra Ahas kjente «Hunting high and low»-album.
På den berømte Kim Il Sung-plassen dirigerer den norske kunstneren Morten Traavik fem gutter utstyrt med trekkspill rundt omkring. Sangene de spiller er fra Ahas kjente «Hunting high and low»-album.

Nord-Koreas svar på a-ha

I morgen slippes en helt spesiell versjon av det legendariske a-ha-albumet «Hunting high and low».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Bent Skjærstad

I verdens mest lukkede land er TV 2 med den norske kunstneren Morten Traavik på innspillingen av en musikkvideo, som skal brukes i forbindelse med lanseringen av Nord-Koreas svar på a-has album «Hunting high and low».

Det er ikke hverdagskost midt i Pyongyang.

Trekkspillversjon av et helt album

På den berømte Kim Il Sung-plassen diskuterer kunstneren Morten Traavik heftig med en fotograf. De dirigerer fem gutter utstyrt med trekkspill rundt omkring.

LES OGSÅ: Norsk kunstner lager A-ha-låter i skrekkdiktatur

At dette er uvanlig midt i hjertet av hovedstaden understrekes av de mange forbipasserende som stopper opp og ser nygjerrig på det som skjer på plassen der de storstilte paradene vi er vant med å se fra dette landet arrangeres.

– Hva hadde vi vært uten publikum, sier Morten Traavik med et smil.

Se den elleville musikkvideoen fra verdens mest lukkede land:

– Albumet du ikke visste du ville ha

Bildene som tas her skal brukes i en musikkvideo som lages i forbindelse med lanseringen av en nordkoreansk trekkspillversjon av a-ha-albumet «Hunting high and low». De fem trekkspillerne kommer fra en av Nord-Koreas fremste musikkskoler, og sammen med Traavik har de spilt inn sine egne versjoner og tolkninger av alle låtene på albumet.

– Dette er albumet du ikke visste at du ville ha, men vil ha, sier kunstneren når TV 2 møter ham i Trondheim dagen før albumet slippes.

Han viser oss fornøyd den ferdige musikkvideoen. En video som har mange fellestrekk med nordkoreanske propagandafilmer.

– Det er popaganda, ikke propaganda, sier Traavik.

Det er Traaviks flere år lange kultursamarbeid med Nord-Korea som gjør dette prosjektet mulig.

På spørsmål om han ikke har noen betenkeligheter i forhold til å gjøre dette samarbeidet med nordkoreanerne sier den norske kunstneren.

– Nei ikke i det hele tatt. Jeg er tvert i mot stolt av at vi har fått dette til.