Høyreleder Erna Solberg smiler (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Høyreleder Erna Solberg smiler (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Skolevalget: Høyre størst for første gang

Høyre er den klare vinneren av årets skolevalg. Aldri før har Erna Solbergs parti vært så populære blant skoleelevene.

Av Kjersti Johannessen og Ingvil Teige Stiegler

Høyre får 28,3 prosent av stemmene og er det største partiet ved årets skolevalg. Det viser de foreløpige resultatene, som ble offentliggjort tirsdag kveld klokken 20.

Arbeiderpartiet får 23,2 prosent av stemmene, som er en tilbakegang på 6,6 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2011.

Fremskrittspartiet får 15,6 prosent (-0,9) av stemmene, mens Venstre er fjerde største parti blant norske skoleelever med 6,6 prosent (-0,2).

5,1 prosent av skoleeevene har gitt sin stemme til SV (+0,1).

Pirater over sperregrensen

Dersom skoleelevene fikk bestemme hadde Piratpartiet kommet inn på Stortinget med flere mandater.

Partiet er årets nykommer og er sjette største parti på skolevalget med 4,3 prosent av stemmene. De slår etablerte partier som Senterpartiet og KrF.

Senterpartiet får 4 prosent (-1,0) av stemmene, mens KrF får 2,9 prosent (-0,6). Miljøpartiet De Grønne får 3,7 prosent (+2,3), det samme får Rødt (+0,1), mens kategorien «andre» får 2,6 prosent.

Skolevalgene er regnet som en viktig stemningsmåler for det ordinære valget om en uke, og følges derfor tett av politiske eksperter.

Nærmere 200.000 elever på over 400 videregående- og folkehøgskoler avholder skolevalg.

Følg partienes utvikling i partibarometeret

Mandatberegning

TV 2s mandatberegninger viser at dersom skolevalget var stortingsvalg, ville Arbeiderpartiet fått 47 mandater, SV ville fått åtte mandater, Senterpartiet vile fått syv mandater.

Tilsammen ville regjeringspartiene dermed fått 62 mandater på Stortinget. I tillegg ville Rødt vært inne med tre mandater.

Norske ungdommer ville gjort Høyre til Stortingets største parti, med 52 mandater. Frp ville fått 31 mandater, mens Venstre ville fått elleve mandater hvis skolevalget var stortingsvalg. KrF ville fått ett mandat.

Piratpartiet er over sperregrensen i skolevalget, og ville ifølge TV 2s mandatberegning fått syv stortingsmandater. Miljøpartiet De Grønne ville fått to plasser på Stortinget.

Her kan du sjekke resultatet fra din skole. (ekstern lenke)

Erna gratulerer Unge Høyre

erna (Foto: Junge, Heiko)
Høyres leder Erna Solberg er glad over de historiske resultatene fra årets skolevalg.

– Det er først og fremst Unge Høyre som skal gratuleres. Men det er en vitamininnsprøytning for vår organisasjon som viser at ungdommen har forstått budskapet vårt og at de ønsker en ny regjering. De ønsker at Høyre skal lede den, sier Solberg til TV 2.

Hun sier resultatet er inspirerende og vil bidra til at Høyre-folk er enda mer kampklare de neste dagene.

Også Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy jubler tirsdag kveld.

– Dette betyr mye. Det er et historisk resultat. Høyre har aldri blitt størst i skolevalget før, vi går frem fra det som var et rekordresultat i 2011. Elevene kunne ikke gitt tydeligere beskjed – de vil ha en ny regjering med Erna som statsminister, sier Sandøy.

Høyre-lederen takker ungdomsungdomsorganisasjonen for den solide innsatsen, og sier at de får lov til å ta seg en fest i kveld. Men advarer samtidig:

– Men i morgen må de være klar for ny innsats!

AUF nekter å kalle resultatet et nederlag, og mener resultatet i 2011 var spesielt.

Etter 8 år med flertallsregjering har Arbeiderpartiet fortsatt svært stor oppslutning blant norske skoleelever. Arbeiderpartiet forsvarer sitt gode skolevalg fra 2009. Med unntak av det spesielle skolevalget i 2011 har Arbeiderpartiet aldri vært på så høyt nivå siden skolevalgene startet opp, sier AUF-leder Eskil Pedersen i en uttalelse tirsdag kveld.

– Dette viser at mange ungdom vil at Arbeiderpartiet skal fortsette i regjering og at de velger skole og velferd framfor skattekutt til Norges rikeste mennesker, sier Pedersen.

Tirsdag kveld møter Erna Solberg statsminister Jens Stoltenberg til duell. Se Statsministerduellen og si din mening i vårt livesenter på TV2.no.